fbpx

Πατεράδες κάνουν μήνυση στις μητέρες για παρεμπόδιση επικοινωνίας τις ημέρες που είναι διακοπές με τα παιδιά

ADVERTISEMENT

Πολλές φορές, δυστυχώς, δημιουργούνται προβλήματα σχετικά με τη ρύθμιση της επικοινωνίας του τέκνου με τον γονέα, που δεν ασκεί την επιμέλεια αυτού και ιδίως κατά τη διάρκεια των διακοπών του τέκνου με τον άλλον γονέα, διότι κατά το διάστημα αυτό, ο μη έχων την επιμέλεια γονέας στερείται το δικαίωμά του για επικοινωνία, όπως αυτό έχει προβλεφθεί με δικαστική απόφαση. Τίθενται, λοιπόν, διάφορα ζητήματα παραβίασης ή μη της δικαστικής απόφασης και πολλές φορές τα πράγματα οδηγούνται στα άκρα, με θύματα πάντα και μόνο τα παιδιά.

Ας δούμε όμως τι προβλέπεται από τον νόμο. Σύμφωνα με το άρθρο 1520 του Αστικού Κώδικα ο γονέας με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο διατηρεί το δικαίωμα της προσωπικής επικοινωνίας με αυτό. Η ρύθμιση θεμάτων επικοινωνίας θα πρέπει να γίνεται πάντοτε σύμφωνα με τις επικρατούσες σε κάθε περίπτωση περιστάσεις με κριτήριο το γενικότερο όφελος του ανηλίκου παιδιού. Θα πρέπει επίσης το δικαίωμα της επικοινωνίας του μη έχοντος την επιμέλεια γονέα και ειδικώς τα σχετικά με τον τόπο, το είδος, τη διάρκεια, τη συχνότητα της επικοινωνίας, τα τυχόν πρόσωπα που μεσολαβούν στην παραλαβή και τη παράδοση του παιδιού, ο τόπος παραλαβής και παράδοσης του τέκνου κ.λ.π. να καθορίζονται με πληρότητα και λεπτομέρεια προς αποφυγή αμφισβητήσεων και διαφωνιών.


ADVERTISEMENT

Είναι εύλογο ότι λόγω του ότι ενδεχόμενα οι ημέρες της αδείας του γονέα να μην είναι κάθε έτος καθορισμένες, να προκύπτουν προβλήματα ως προς την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης, που ρυθμίζει το δικαίωμα επικοινωνίας.

Στις περιπτώσεις αυτές πολλοί γονείς, που έχουν την επιμέλεια αναγκάζονται να ενημερώνουν εγγράφως τον δικαιούχο της επικοινωνίας γονέα για τις ημέρες των διακοπών, χωρίς όμως να επιλύεται τελικώς το πρόβλημα (πχ εξώδικο).

Κρίνεται σκόπιμο, να προβλέπονται σαφώς από τη δικαστική απόφαση αυτές οι περιπτώσεις και να ρυθμίζονται αναλόγως, έτσι ώστε να μην διαταράσσεται η ομαλότητα στην ζωή του τέκνου, χωρίς παράλληλα να καθίσταται ανέφικτη η επικοινωνία του δικαιούχου γονέα με αυτό. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνεται σεβαστή η δικαστική απόφαση και να εξαντλούνται όλα τα περιθώρια συνεννόησης των γονέων προς εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης, με καλή πίστη, αμοιβαίο σεβασμό και μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του τέκνου τους.

Μπορεί, για παράδειγμα, να προβλέπεται στο ιδιωτικό συμφωνητικό ότι οι ορισθείσες ημέρες και ώρες επικοινωνίας του μη ασκούντος την επιμέλεια γονέα με το ανήλικο τέκνο δεν θα ισχύουν κατά τον μήνα Ιούλιο ή Αύγουστο για διάστημα, που δεν θα υπερβαίνει τις δύο (2) εβδομάδες και συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια αδείας του άλλου γονέα.

Η ευτυχία ενός παιδιού, όμως, εξαρτάται αποκλειστικά από τους γονείς του. Καμία απόφαση δεν μπορεί από μόνη της να προσφέρει σταθερότητα, ισορροπία και ασφάλεια σ’ ένα παιδί.


ADVERTISEMENT

Άλλωστε είναι απαράδεκτο να γίνεται το δικαίωμα επικοινωνίας του ενός γονέα, μέσο πίεσης έναντι του άλλου που έχει την επιμέλεια. Το μόνο που θα συμβεί θα είναι να καταστραφούν οι διακοπές και η ψυχική ηρεμία και γαλήνη του παιδιού.

Κωνσταντίνα Αθανασίου
Δικηγόρος
Πατησίων 154, Αθήνα
Τ.Κ 11257
Τηλ: 210 – 8675160
Κινητό: 6944 620176
Fax: 210 – 8676521
Email: konathanasiou00@gmail.com
Web: http://avlawyers.gr/

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ