fbpx

Ο γιος μου μένει με τη μητέρα του και τον σύντροφό της αλλά θέλει να έρθει σ’ εμένα. Πώς να κινηθώ νομικά;

ADVERTISEMENT

Ο γιος μου ετών 13  ζεί με την μητέρα του και τον σύντροφό της. Η μητέρα έχει την επιμέλεια.

Θέλει να έρθει να ζήσει μαζί μου, στο σπίτι μου που ζω με την σύντροφό μου.


ADVERTISEMENT

Πώς πρέπει να κινηθώ νομικά;

Θέλω να έχω το δικαίωμα να γράψω το παιδί μου στο σχολείο της περιοχής μου.

Απαντά η δικηγόρος, κυρία Ζαχαρούλα Γκριέλα


ADVERTISEMENT

Σύμφωνα με το άρθ. 1511

«1.Κάθε απόφαση των γονέων σχετικά με την άσκηση της γονικής μέριμνας πρέπει να αποβλέπει στο μέγιστο συμφέρον του τέκνου.

2.Στο βέλτιστο συμφέρον του τέκνου που εξυπηρετείται ιδίως από την ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, καθώς επίσης και από την αποτροπή διάρρηξης των σχέσεών του με καθένα από αυτούς, πρέπει να αποβλέπει και η απόφαση του δικαστηρίου, όταν αποφασίζει σχετικά με την ανάθεση της γονικής μέριμνας ή με τον τρόπο άσκησής της…..

4. Ανάλογα με την ωριμότητα του τέκνου πρέπει να ζητείται και να συνεκτιμάται η γνώμη του, πριν από κάθε απόφαση σχετική με τη γονική μέριμνα και τα συμφέροντά του.»

Ουσιώδους σημασίας είναι η επισημαινόμενη στο νόμο ύπαρξη ιδιαίτερου δεσμού του τέκνου προς τον ένα από τους γονείς του και η περί αυτού ρητώς εκφραζόμενη προτίμηση του, την οποία συνεκτιμά το δικαστήριο ύστερα και από τη στάθμιση του βαθμού της ωριμότητας του.

Με δεδομένη την ύπαρξη του εν λόγω δεσμού του τέκνου προς το συγκεκριμένο γονέα, αυτός θεωρείται ότι έχει τη δυνατότητα αποτελεσματικότερης διαπαιδαγώγησης προς όφελος του ανηλίκου και επομένως ότι είναι ο πλέον κατάλληλος για την επιμέλεια του.

Η διάσπαση εξάλλου της έγγαμης συμβίωσης των γονέων, με συνεπακόλουθο και τη διάσπαση της οικογενειακής συνοχής, κλονίζει σοβαρά την ψυχική ισορροπία του τέκνου που αισθάνεται ανασφάλεια και επιζητεί στήριγμα.

Οι μεταξύ των συζύγων δημιουργούμενες έντονες αντιθέσεις ενίοτε αποκλείουν κάθε συνεννόηση μεταξύ τους αλλά και σε σχέση με τα τέκνα τους, τα οποία όχι σπανίως χρησιμοποιούνται ως όργανα για την άσκηση παντοειδών πιέσεων και την ικανοποίηση εκδικητικών διαθέσεων.

Έτσι, υπό το κράτος της κατάστασης αυτής ο γονέας που αναλαμβάνει την επιμέλεια έχει, κατά την επιταγή του νόμου, πρόσθετα καθήκοντα και αυξημένη την ευθύνη της αντιμετώπισης των ως άνω ειδικών περιστάσεων. Αυτό δε ισχύει ανεξάρτητα από την υπαιτιότητα των γονέων ως προς το διαζύγιο ή τη διακοπή της έγγαμης συμβίωσης, εκτός εάν η συμπεριφορά του υπαίτιου έχει επιδράσει και στην άσκηση της γονικής μέριμνας – επιμέλειας, ώστε να ανακύπτει αντίθεση στο συμφέρον του τέκνου, λόγω της έκτασης και της βαρύτητας της συμπεριφοράς του αυτής δηλωτικής της δομής του χαρακτήρα του και της εν γένει προσωπικότητας του, έτσι ώστε και έναντι του τέκνου να αναμένεται από αυτόν η τήρηση της ίδιας συμπεριφοράς.

Ακόμη, στα κριτήρια προσδιορισμού του συμφέροντος του τέκνου περιλαμβάνονται οι ικανότητες των γονέων, το περιβάλλον, το επάγγελμα, η πνευματική τους ανάπτυξη και η δράση τους στο κοινωνικό σύνολο, η ικανότητα προσαρμογής τους στις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας μέσα στα πλαίσια της λογικής και ορθολογικής αντιμετώπισης των θεμάτων των νέων, η σταθερότητα των συνθηκών ανάπτυξης του τέκνου χωρίς εναλλαγές στις συνθήκες διαβίωσης, ενώ παράλληλα, για τη λήψη της σχετικής απόφασης, επιβάλλεται στο δικαστήριο ο σεβασμός της ισότητας μεταξύ των γονέων χωρίς διακρίσεις εξαιτίας του φύλου, της κοινωνικής προέλευσης ή της περιουσίας (ΑΠ 121/2011, Α` ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΝΟΜΟΣ, ΑΠ 1316/2009, Α` ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΝΟΜΟΣ, ΑΠ 1976/2008, ΕφΑΔ 2009, σελ. 958, ΕφΙωαν. 104/2011, ΕφΑΔ 2011, σελ. 644, ΕφΑΘ 1151/2008, ΕλλΔνη 2008/825, 843).

Εν προκειμένω, μπορείτε να ζητήσετε από το Δικαστήριο, να αναθέσει σε σας αποκλειστικά την επιμέλεια του ανηλίκου τέκνου σας, άλλως και επικουρικώς τη συνεπιμέλεια, παραθέτοντας τα πραγματικά περιστατικά που συνιστούν αναγκαία την μεταβολή αυτή στη ζωή του παιδιού και τονίζοντας ότι είναι προς το συμφέρον του τέκνου, με βάση όσα ανωτέρω αναφέραμε.

Για το θέμα του σχολείου, δε γνωρίζω αν η μητέρα ζει μακριά από σας. Σε κάθε περίπτωση όμως, μπορείτε να ζητήσετε από το Δικαστήριο ειδικά την άδεια για την εγγραφή του παιδιού στο σχολείο και εφόσον σας αναθέσει την επιμέλεια, θα σας χορηγήσει και τη σχετική άδεια.

Η διαδικασία αυτή ξεκινάει συνήθως με ασφαλιστικά μέτρα λόγω του κατεπείγοντος χαρακτήρα και στη συνέχεια θα πρέπει να ασκήσετε και αγωγή εντός 60 ημερών από την έκδοση της απόφασης των ασφαλιστικών μέτρων, για να έχετε οριστική απόφαση.

Εάν ο γάμος λύθηκε με συναινετικό διαζύγιο στο πλαίσιο του οποίο συμφωνήθηκε να έχει η μητέρα την επιμέλεια, η διαδικασία που θα ακολουθήσετε είναι διαφορετική, αλλά πάλι πρέπει να λάβετε οριστική δικαστική απόφαση.

Ζαχαρούλα Γκριέλα
Δικηγόρος
Ακαδημίας 84, Αθήνα
Τηλ : 2103844544
Κιν :6937174747
Email : zaxgriela@yahoo.gr
Web: http://grielazacharoula.blogspot.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ