fbpx

Ο ένας γονιός δεν μπορεί να μηνύσει τον άλλον για παρεμπόδιση επικοινωνίας χωρίς δικαστική απόφαση

| 20 Νοεμβρίου 2018
ADVERTISEMENT

Είναι γνωστό ότι οι δυο γονείς ασκούν από κοινού τη γονική μέριμνα των τέκνων τους ενώ η μητέρα ασκεί την επιμέλεια των παιδιών, δηλαδή, φροντίζει για όλα τα θέματα που αφορούν την καθημερινότητά τους, την ανατροφή τους αλλά και την γενικότερη ψυχοσωματική ανάπτυξή τους.

Είναι σαφές ότι το δικαίωμα αυτό της μητέρας εκτείνεται και στην προστασία των παιδιών από οποιασδήποτε μορφής κίνδυνο είτε αυτά κατοικούν μαζί της, είτε βρίσκονται με τον πατέρα τους, λόγω επικοινωνίας. Προσθέτουμε, ότι εάν δεν υφίσταται δικαστική απόφαση ή ιδιωτικό συμφωνητικό με τα οποία να προσδιορίζεται ο χρόνος και ο τόπος επικοινωνίας του πατέρα με τα παιδιά, αλλά μόνο προφορική συμφωνία και καλή πίστη αμφοτέρων των πλευρών, η ευθύνη της μητέρας είναι δεδομένη όσον αφορά την προστασία των παιδιών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όμοια ευθύνη δεν φέρει και ο πατέρας.


ADVERTISEMENT

Συνεπώς, εφόσον η μητέρα διαπιστώσει ότι τα παιδιά, ευρισκόμενα με τον πατέρα λόγω επικοινωνίας, δεν καλύπτονται κατά αντικειμενικό τρόπο από τους κανόνες φροντίδας και ασφάλειάς των, έχει δικαίωμα αλλά και υποχρέωση όπως οχλήσει εξωδίκως τον πατέρα υπενθυμίζοντας τις υποχρεώσεις του και τα καθήκοντά του έναντι των παιδιών, μία ή περισσότερες φορές.

Εφόσον τα γεγονότα αυτά συνεχίζουν να επαναλαμβάνονται, τότε η μητέρα θα είναι απολύτως δικαιολογημένη να μην επιτρέψει, πλέον, στον πατέρα να επικοινωνεί με τα παιδιά κάτω από τους δυσμενείς, αυτούς, όρους. Τονίζουμε ιδιαίτερα, ότι οι ενέργειες της μητέρας θα πρέπει να καλύπτονται από δημόσια έγγραφα, δηλαδή, αποδεικτικά επιδόσεως εξωδίκων ή ακόμη και σε ακραίες περιπτώσεις, με παρέμβαση στον τοπικό εισαγγελέα ανηλίκων, ώστε εφόσον δεν επιτρέψει στον πατέρα την επικοινωνία με τα παιδιά, στο μέλλον, να είναι απολύτως αιτιολογημένες οι ενέργειές της και η ίδια καλυμμένη έναντι νομικών ενεργειών του πατέρα. 

Τέλος, η επικοινωνία του γονέα με το παιδί είναι δικαίωμά του και όχι υποχρέωσή του και δεν θεωρούμε εφικτό να μηνύσει ο ένας γονέας τον άλλον για τη μη επικοινωνία του τέκνου με αυτόν, εφόσον δεν υπάρχει δικαστική απόφαση περί επικοινωνίας, οπότε τότε και μόνο υπάρχει δυνατότητα του γονέα που στερείται της επικοινωνίας να καταθέσει μήνυση κατά του έχοντος την επιμέλεια λόγω παράβασης του άρθρου 232 Α του Ποινικού Κώδικα.

Ελευθέριος Μ. Κρέμερ
Δικηγόρος

Τήνου 51, Τ.Κ. 11631
Αθήνα
Τηλ: 210 8232157,  210 8232167
Fax:  210 8232431
Webhttp://www.cremerlaw.com
Email: emcremer@cremer-law.com & info@cremer-law.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!


ADVERTISEMENT

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ