Εσύ θα έντυνες το παιδί σου με ρούχα ενηλίκων; (βίντεο)

0

Όλοι οι γονείς θέλουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας. Να έχουν καλή παιδεία, καλή μόρφωση και συμπεριφορά και κυρίως, να είναι γερά. Έχουμε όμως και κάποια κοινωνικά στερεότυπα, κάπως οξύμωρα.

Για παράδειγμα,  μας ενοχλεί όταν το κοριτσάκι μας βάφει τα νυχάκια του ή φοράει ψεύτικο κραγιόν και δεν μας ενοχλεί ο τρόπος διατροφής του. Μας ξενίζει η θέα ενός παιδιού με τρυπημένα αυτάκια, αλλά δεν μας απασχολεί αν το γάλα που πίνει, είναι κατάλληλο για την ηλικία του. Φανταστείτε τη ζωή των παιδιών μας, σαν μια τηλεόραση. Πολλές φορές δίνουμε σημασία στην εικόνα και ξεχνάμε τις λυχνίες.

Φυσικά δεν ευθύνεται πάντα ο γονιός γι’ αυτό. Τα τελευταία χρόνια, κατακλυζόμαστε από ειδικές σημάνσεις που προειδοποιούν για την υγεία μας, όπως στο πακέτο των τσιγάρων, που μας ενημερώνουν για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος. Το ίδιο και στις τηλεοπτικές εκπομπές που πρίν την έναρξή τους, το ειδικό σήμα, μας προειδοποιεί αν είναι κατάλληλες ή όχι για τα παιδιά μας. Στα είδη διατροφής όμως, γιατί δεν συμβαίνει το ίδιο; Γιατί δεν γνωρίζουμε τι τρώμε;

Όπως ένα μικρό παιδί δεν χωράει στα ρούχα ενός τριαντάχρονου, δεν θα πιεί ή δεν θα καπνίσει, το ίδιο και οι διατροφικές του συνήθειες, είναι καλό να προσαρμόζονται στην ηλικία του.

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν στην αγορά ειδικά σχεδιασμένα γάλατα, εμπλουτισμένα με σίδηρο, ασβέστιο και βιταμίνες, που καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες των παιδιών. Ο σχεδιασμός τους δεν είναι τυχαίος. Υπάρχει τεράστια επιστημονική έρευνα και τεχνολογία πίσω τους. Βασικότατο δε στοιχείο της παιδικής διατροφής, είναι το γάλα.  Ας μη ξεχνάμε ότι η φύση ορίζει το γάλα σαν την  αποκλειστική και την ιδανική τροφή για το βρέφος τουλάχιστον μέχρι τους 6 πρώτους μήνες. Το μητρικό γάλα είναι μια πλήρης τροφή. Περιέχει ότι ακριβώς χρειάζεται το βρέφος. Μετά τους 6 μήνες ενισχύουμε και με άλλα τρόφιμα αλλά το γάλα παραμένει πάντα η βάση της διατροφής του.

Τα ειδικά σχεδιασμένα γάλατα, δεν περιλαμβάνουν κορεσμένα λιπαρά. Αντιθέτως, περιέχουν σίδηρο, ασβέστιο, φωσφόρο, μαγνήσιο βιταμίνες (όπως η βιταμίνη C) και πρωτεΐνη σε ιδανικές αναλογίες, ώστε το παιδί να μπορεί να αναπτύσσεται σωστά χωρίς να κινδυνεύει από παχυσαρκία. 

Ό,τι βγαίνει από τη φύση, δεν πάντα από μόνο του, αγνό και ιερό. Η φύση σου δίνει τα εφόδια, στο χέρι σου όμως είναι να τα επεξεργαστείς και να τα προσαρμόσεις στο σήμερα.

Ήμουν ένα παιδί αρκετά υπέρβαρο που αναγκαζόταν να φοράει στα 7 του χρόνια, γυναικείες μπλούζες και φορέματα. Είχα συνεχώς προβλήματα με το στομάχι ενώ 14 ετών έκανα αφαίρεση χολής. Όλα αυτά-εκτός από κληρονομικότητα- προφανώς προκλήθηκαν και από πολλά διατροφικά λάθη. Σήμερα -μητέρα κι εγώ πια- ασκούμαι, τρέφομαι πιο υγιεινά, στο τραπέζι μας υπάρχει πάντοτε σαλάτα και στο ψυγείο μας έχουμε πάντα ειδικά εμπλουτισμένο παιδικό γάλα για τον Γιώργο.

Κι όλα αυτά, επειδή δεν θέλω το παιδί μου, να τραβήξει αυτά που τράβηξα εγώ. Αν είναι στο χέρι μου να του δώσω μια καλύτερη ποιότητα ζωής, γιατί όχι;


*Sponsored by Nestlé Junior

Nestle gala photo

Σύνταξη-Επιμέλεια κειμένου: Κυριακή Χαριτάκη
©Singleparent.gr copyright | All rights reserved