fbpx

Πώς να συνεργάζεσαι αρμονικά με τον/τη πρώην, όταν το παιδί σας, αρρωσταίνει!

| 5 Σεπτεμβρίου 2016
ADVERTISEMENT

Αν υπάρχει ποτέ μια στιγμή για να μπούν οι ασήμαντες διαφορές του διαζυγίου στην άκρη, και να επικεντρωθούν οι γονείς μόνο σε ότι έχει σημασία, τότε αυτή η στιγμή είναι όταν αρρωστήσει το παιδί.  Όταν ένα παιδί χρειάζεται ιατρική φροντίδα,  η κατάσταση απαιτεί επικοινωνία, συνεργασία και τη δυνατότητα να τεθούν οι ανάγκες του παιδιού πριν από όλα τα άλλα.

Ποια βήματα θα πρέπει να κάνεις για να διατηρήσεις  την ηρεμία σου και να μπορέσεις να διαχειριστείς το πρόβλημα υγείας ενός παιδιού;


ADVERTISEMENT

  1. Βεβαιώσου ότι έχεις όλα τα έγγραφα που απαιτούνται (βιβλιάρια υγείας, βιβλιάριο εμβολιασμού, ακτινογραφίες που έχουν γίνει πρόσφατα ή στο παρελθόν κλπ.). Σύμφωνα με το νόμο, οι γονείς που ασκούν αμφότεροι τη γονική μέριμνα, έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν τι συμβαίνει στο παιδί, να κάνουν ερωτήσεις, και να ανταλλάσσουν πληροφορίες. Φυσιολογικά, και οι δύο γονείς θα θέλουν να ενημερωθούν για την κατάσταση του παιδιού, για να έχουν την ικανότητα να ερευνήσουν το πρόβλημα. Το να υπάρχει άρνηση πρόσβασης σε κάποιο γονιό (εάν δεν υπάρχει νομικός λόγος) θα πυροδοτήσει μια μεγάλη διαμάχη. Θυμήσου, το παιδί που είναι στο νοσοκομείο, είναι δύο γονιών και είναι πολύ δύσκολο να το βλέπουν να πονάει. Τα αισθήματα θα γίνουν πολύ δύσκολα, και οι όποιες υπόγειες κινήσεις θα διογκώσουν το πρόβλημα.
  1. Το να συναναστρέφεσαι με τον/τη πρώην σου μπορεί να μην φαντάζει καλή ιδέα, αλλά θα πρέπει να έχεις ένα καλό λόγο, για να εμποδίσεις την συμμετοχή του, σε ιατρικά ραντεβού ή στο να μπορεί να επισκεφθεί το παιδί στο νοσοκομείο. Το παιδί πρέπει να εισπράττει την αγάπη και των δύο και την υποστήριξη για να ξεπεράσει τους φόβους του για όλα όσα βιώνει. Το χαμογελαστό πρόσωπο των γονιών του, το χέρι που θα του κρατήσουν ή τα λόγια που θα το κάνουν να ηρεμήσει, θα κάνουν όλη τη διαδικασία πιο ανεκτή.

Ο γιός μου έχει αρκετά ιατρικά προβλήματα από όταν γεννήθηκε, γι αυτό ο πατέρας του και εγώ ήμασταν κοντά του σε πάρα πολλές θεραπείες και χειρουργεία. Τώρα που έχουμε χωρίσει , ο γιός μας αξίζει την πλήρη υποστήριξη μας. Δεν πάμε μαζί απαραίτητα  σε όλα τα ραντεβού με το γιατρό, αλλά πάντα φροντίζω να του στέλνω ένα μήνυμα  για το πότε είναι το επόμενο. Αν δεν μπορεί να έρθει, του εξηγώ τι συνέβη στο τηλέφωνο ή γραπτώς. Πρέπει να ξέρει τι έχει συμβεί όσο και εγώ, ώστε να μπορεί να υποστηρίξει τη φροντίδα του γιού μας, κρύβοντας πληροφορίες που δεν θα πρέπει να του πεί, για να μην τον πληγώσει!

Πολλά μικρά ραντεβού μας ανάγκασαν να περιμένουμε στο δωμάτιο εξέτασης, και μας προετοίμασαν για να περάσουμε ένα Σαββατοκύριακο μαζί πέρυσι το καλοκαίρι, όταν ο γιός μας έκανε εγχείρηση και στα δύο του πόδια.  Άλλοι μας επισκέφθηκαν  για να ευχηθούν καλή ανάρρωση , και όταν πέρασε νωρίτερα την πόρτα του χειρουργείου ήταν κάτι που τον εμψύχωσε και του έδωσε σιγουριά ότι όλα θα πάνε καλά. Ήμουν αυτή που έμεινε μαζί του όλη τη νύχτα στο νοσοκομείο, αλλά ο πατέρας του έπαιξε σημαντικό ρόλο όσο ήταν στο νοσοκομείο. Όλος αυτός ο χρόνος που περάσαμε μαζί μπορεί να ήταν σαν να ισορροπούσαμε σε τεντωμένο σχοινί αλλά το τελευταίο πράγμα που ήθελε ο γιός μου, ήταν να μας δεί να μαλώνουμε και να δημιουργούμε σκηνές κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του. Εναλλακτικά χρησιμοποιήσαμε το χρόνο μας για να συζητήσουμε το καλοκαιρινό πρόγραμμα, πως θα χειριζόμασταν την ανάρρωση του παιδιού , τα θέματα του στο σχολείο και πολλά άλλα.

  1. Το να καταπιείς τη περηφάνια σου είναι το καλύτερο για το παιδί σου. Όταν ο γιός μου βγήκε από το νοσοκομείο, ήρθε με το νάρθηκα κατευθείαν σπίτι μου. Μπήκε στο αμάξι του πρώην μου με τον ετεροθαλή αδερφό του γιατί κάνουν καλή παρέα, και επειδή το αμάξι του είναι πιο άνετο από το δικό μου. Όταν έφτασαν σπίτι , ο σύζυγος μου και ο πρώην μου τον κουβάλησαν στα σκαλιά με το καροτσάκι , και όλοι προσπαθήσαμε να τον κάνουμε να νιώσει άνετα στο καθιστικό.

Πρίν συμβεί αυτό, ο πρώην μου δεν είχε έρθει ξανά στο σπίτι μου. Όταν κατά τη διάρκεια ανάρρωσης του παιδιού, ο πρώην άντρας μου και η οικογένεια του ήθελαν να μπορούν να επισκέπτονται το παιδί, ενώ ήταν ακινητοποιημένο στον καναπέ μου, δεν είχα απολύτως κανένα πρόβλημα να έρχονται. Δεν ήταν η κατάλληλη ώρα και στιγμή να δείξω ότι νιώθω άβολα και να εμποδίσω το γιό μου να δεχτεί αγάπη και φροντίδα από την υπόλοιπη οικογένεια .


ADVERTISEMENT

  1. Εάν εσύ και ο/η πρώην σύζυγός σου αρχίσετε να διαφωνείτε σχετικά με το σε ποιόν γιατρό θα πάτε ή ποιά μέθοδο θα ακολουθήσετε, προσπαθήστε να μείνετε ήρεμοι όσο μιλάτε για αυτό, και βεβαιωθείτε ότι οι λόγοι που διαφωνείτε δεν σχετίζονται με το διαζύγιο σας. Με άλλα λόγια μην διαφωνείτε για να διαφωνήσετε, γιατί το παιδί βασίζεται σε εσάς για να του παρέχετε βοήθεια και φροντίδα. Να θυμάστε ότι νομικά, ο έχων την επιμέλεια γονιός αποφασίζει χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν πρέπει να ληφθεί υπόψιν ή δεν πρέπει να ακουστεί και η άποψη του άλλου γονιού.
  1. Η κάλυψη των νοσηλείων του παιδιού, είναι μια τελείως διαφορετική παράμετρος που μπορεί να γίνει αιτία διαμάχης. Σε συμβουλεύω να είσαι καλά πληροφορημένος/η σχετικά με το τι ορίζει κάθε ταμείο αλλά και τί ορίζει ο νόμος.

Προσωπικά είμαι ασφαλισμένη γιατί ο πατέρας είναι άνεργος. Άρα έχω την ευθύνη όλης της γραφειοκρατίας που χρειάζεται σε γιατρούς και σε νοσοκομεία. Έμαθα με άσχημο τρόπο ότι δεν μπορώ να πληρώσω το μερίδιο μου και έπρεπε να βασιστώ στον πρώην μου που θα κάλυπτε το υπόλοιπο (είτε στην ώρα του ή καθόλου).

Ευτυχώς, δεν έχω αντιμετωπίσει καμία δυσκολία με τη πληρωμή των ιατρικών εξόδων και με τον πρώην σύζυγο καταφέραμε να τα καλύψουμε από κοινού. Όπως ανέφερα και πρίν , δεν ήμουν πάντα συνεργάσιμη και στη πορεία, έπρεπε να βιώσω όλα τα άσχημα συναισθήματα όταν αναγκάστηκα να τον τρέξω δικαστικώς για να πληρώσει το μερίδιό του. Πλέον, έχει συμβιβαστεί πλήρως με τις δικαστικές αποφάσεις. Νομίζω ότι απλά έπρεπε να καταλάβει τη σοβαρότητα της κατάστασης και να δράσει ανάλογα.

Πηγή: http://divorcedmoms.com/

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ