fbpx

Κι εμείς που δεν είχαμε κινητό τί πάθαμε;

| 28 Σεπτεμβρίου 2015
ADVERTISEMENT

Το κινητό στο παιδί είναι θα έλεγα στις μέρες μας, ένα θέμα ταμπού. Πολλοί γονείς πιστεύουν πως αν πάρουν κινητό στο παιδί, αυτόματα θα το εκθέσουν σε ένα σωρό κινδύνους ή ότι αντί να ασχολείται με τα μαθήματα και τους φίλους του, θα ασχολείται με το τηλέφωνο. Άλλοι πάλι λένε «Κι εμείς που δεν είχαμε κινητό, τι πάθαμε;». Όλες οι απόψεις και οι τρόποι ανατροφής είναι σεβαστοί. Ωστόσο –γνώμη μου πάντα- είναι ότι μπορεί σαν παιδιά να μην πάθαμε κάτι όταν παίζαμε στις αλάνες μέχρι τις 9 το βράδυ, όμως όχι επειδή δεν είχαμε κινητό, αλλά επειδή οι εποχές ήταν διαφορετικές!

Σήμερα οι κίνδυνοι είναι περισσότεροι, όπως αντίστοιχα και οι επιλογές. Ένα κινητό δεν είναι μόνο μέσο επικοινωνίας μεταξύ γονιού και παιδιού αλλά και μια συσκευή, υποστηρικτική στην εκπαίδευση του παιδιού αλλά και σωτήρια σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, καθώς μπορεί να σε βοηθήσει να εντοπίσεις το παιδί ή το παιδί να εντοπίσει εσένα, ακόμη και να σε βοηθήσει να βρεις το ίδιο το τηλέφωνο αν χαθεί.


ADVERTISEMENT

Το  κινητό λοιπόν, μπορεί να αγοραστεί και να δοθεί σε ένα παιδί κατάλληλης ηλικίας , αποκλειστικά και μόνο ως μέσο επικοινωνίας όταν εκείνο απουσιάζει από το σπίτι . Όχι για να αντικαταστήσει τη φυσική επαφή με συγγενείς και φίλους , όχι για να εμποδίζεται το μάθημα του καθηγητή στη τάξη ή για να του αποσπά τη προσοχή και εννοείται όχι για να τραβάει φωτογραφίες ή βίντεο χωρίς την έγκριση των άλλων.  

Το να μην του αγοράσεις καθόλου κινητό είναι κι αυτό μια εκδοχή, ωστόσο προσωρινή διότι το παιδί ηλικίας 13-14 ετών, δεν το εμποδίζει τίποτα να αγοράσει μόνο του μια συσκευή κρυφά από εσένα, οπότε ίσως αυτό να είναι χειρότερο από το να του αγοράσεις εσύ μία, να βάλεις τα όριά σου και να το μάθεις να τη χρησιμοποιεί σωστά και συνετά.

Δείτε σχετικά: Μπαμπά τώρα μπορείς να μη χάνεις καμία στιγμή με το παιδί!


ADVERTISEMENT

Μπορείς ενδεικτικά να ξεκινήσεις με μια πολύ απλή συσκευή και αρκετά οικονομική. Εννοείται ότι εφόσον το παιδί σεβαστεί τα όρια που έχεις θέσει και διαπιστώσεις ότι χρησιμοποιεί το κινητό με μέτρο και για τους σωστούς λόγους, θα μπορεί σε μεγαλύτερη ηλικία να πάρει ένα πιο εξελιγμένο κινητό τηλέφωνο και σε αρκετά καλή τιμή κι αυτό μπορεί να είναι ίσως ένα κίνητρο, για μια συσκευή με περισσότερες εφαρμογές και δυνατότητες στο μέλλον.

Για παράδειγμα, υπάρχουν κινητά που παίρνουν τηλέφωνο και στέλνουν sms και email για λογαριασμό σου ενώ εντοπίζουν τα πλησιέστερα φαρμακεία, νοσοκομεία, βενζινάδικα, τράπεζες και σε πλοηγούν σε αυτά. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν το παιδί χαθεί ή βρεθεί σε ανάγκη θα μπορεί να εντοπίσει είτε το σπίτι του είτε το κοντινότερο φαρμακείο ή νοσοκομείο.

Επιπλέον, υπάρχουν συσκευές με τη λεγόμενη δυνατότητα “Ultra Power Saving Mode” που βοηθάει το παιδί να μη μένει από μπαταρία οπότε δεν θα ισχύει και η δικαιολογία «δεν μπόρεσα να σε πάρω γιατί έπεσε από μπαταρία το κινητό!». Κι επειδή, ειδικά στους εφήβους, αρέσει να τραβάνε άπειρες selfies, πολλές συσκευές κινητής τηλεφωνίας, προσφέρουν τη δυνατότητα μετατροπής των φωτογραφιών σε .gif με κίνηση, διόρθωση ατελειών αλλά και δυνατότητα wide selfies για ομαδικές φωτογραφίες και υπέροχα τοπία.

Σημαντικό είναι να αναφέρουμε τα κινητά με οθόνη αφής που ανοίγουν μόνο με το δαχτυλικό σου αποτύπωμα, μειώνοντας έτσι τη πιθανότητα κλοπής αλλά και τα κινητά με αύξηση της έντασης της φωνής , όταν εντοπιστούν άλλοι θόρυβοι του περιβάλλοντα χώρου, που σε βοηθάνε να ακούς καθαρά το παιδί! Περιττό φυσικά να πούμε ότι όλα τα κινητά σήμερα προσφέρουν εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση στο διαδίκτυο ενώ λειτουργούν ως υπολογιστές όποτε το παιδί θέλει να μπει στο ίντερνετ και να να αντλήσει πληροφορίες για τις εργασίες του ή για τις δραστηριότητές του.

Αν τελικά το πάρεις απόφαση και κάνεις το “μεγάλο” βήμα, δεν χρειάζεται να ξοδευτείς ιδιαίτερα καθώς υπάρχουν πάρα πολλές οικονομικές επιλογές στην αγορά και με πλάνο δόσεων, που ξεκινούν από 10 ευρώ το μήνα. Δες λεπτομέρειες, εδώ!

Κατά τη γνώμη μου, κανένα κινητό δεν είναι ικανό να «παρασύρει» και κατ΄επέκταση να αλλοιώσει το χαρακτήρα και τις συνήθειες του παιδιού, εφόσον υπάρχει σωστή καθοδήγηση από το σπίτι. Το αντίθετο μάλιστα, μπορεί να μετατραπεί σε ένα χρήσιμο εργαλείο που θα διευκολύνει τη καθημερινότητα γονιού και παιδιού. Η απόκτηση κινητού δεν πρέπει να αποτελεί ταμπού αλλά μια εξαιρετική ευκαιρία για τον γονιό, να διδάξει τα όρια της χρήσης της τεχνολογίας στο παιδί, με συμβουλές που θα του χρειαστούν και στην ενηλικίωσή του, προκειμένου η τεχνολογία να είναι μέρος της ζωής του και όχι η ζωή του ολόκληρη! [divider]

*Το παραπάνω άρθρο, αποτελεί κομμάτι της συνεργασίας μας με την εταιρία “Κωτσόβολος“. Στο Singleparent.gr, επιλέγουμε τις εταιρίες που συνεργαζόμαστε με σεβασμό στην εμπιστοσύνη σας, και χρησιμοποιούμε τη φωνή μας, μόνο για πράγματα που μας αρέσουν και θεωρούμε ότι έχουν κάτι να σας προσφέρουν.


Σύνταξη-Επιμέλεια: Κυριακή Χαριτάκη
©Singleparent.gr copyright | All rights reserved

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ