fbpx

Παιδικά χωριά “SOS” » Κατάλογοι Βοήθειας

| 3 Σεπτεμβρίου 2013

Εδώ είναι συγκεντρωμένα όλα τα τηλέφωνα των ξενώνων, των φορέων, των συλλόγων και των κέντρων στήριξης που μπορούν να σε βοηθήσουν στο πρόβλημά σου. Χρησιμοποίησε την αναζήτηση ή επίλεξε τη κατηγορία που σε ενδιαφέρει και βρες αυτό που ψάχνεις!

Παιδικά χωριά “SOS”

Διεύθυνση Ερμού 6 Αττική 10563 Διεύθυνση Μεγίστης 23 (Κέντρο πρόληψης και θεραπείας για το Παιδί και την Οικογένειά του Αττική Κυψέλη 11361 Διεύθυνση Εγνατία 152 Θεσσαλονίκη 54621 Τηλέφωνο: 210 33 13 661-3Fax: 210 32 26 652Γραμμή SOS: 210-8650111 Κέντρο Πρόληψης και Θεραπείας για το Παιδί και την Οικογένειά τουΤηλέφωνο: 2310 226 644 ΘεσσαλονίκηFax: 2310 282 844Ιστοσελίδα: http://www.sos-villages.gr/

Notes

Σκοπός των Παιδικών Χωριών SOSΟ σκοπός των Παιδικών Χωριών SOS είναι να επαναφέρουν τα παιδιά, που δεν μπορούν να μεγαλώσουν με τους φυσικούς τους γονείς, στο φυσικό κοινωνικό κύτταρο την οικογένεια. Πρόκειται για μια συνεχή κοινωνική διαδικασία όπου η πραγματική και πρακτική της εφαρμογή αποτελεί μια διαφορετική μορφή κοινωνικής περίθαλψης προς τα παιδιά και συγχρόνως αποτελεί μία συνεχή συνεισφορά στην διαμόρφωση μιας ειρηνικής και ανθρώπινης κοινωνίας.

Η προστασία και φροντίδα των παιδιών που ζουν στα Παιδικά Χωριά SOS προσφέρεται σε μια μακρόχρονη, συνεχή και σταθερή βάση. Ξεκινά από την παιδική ηλικία και συνεχίζεται έως ότου το κάθε παιδί, προετοιμασμένο κατάλληλα, ηθικά, κοινωνικά και επαγγελματικά, είναι ικανό να σταθεί μόνο του στην κοινωνία και να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις της ζωής. Τα Παιδικά Χωριά SOS είναι από τους ελάχιστους Οργανισμούς που προσφέρουν αυτή την πλήρη προστασία.

“Δημιουργούμε Οικογένειες για παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη και τα βοηθάμε να κτίζουν το δικό τους μέλλον και να επιστρέφουν δημιουργικά στην κοινωνία.”

Στόχος

Στόχος μας: η προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών
Στα Παιδικά Χωριά SOS έχουμε ως αποστολή και στόχο μας την προστασία του δικαιώματος όλων των παιδιών να βιώνουν αρμονικά την παιδική τους ηλικία. Κάθε παιδί έχει δικαίωμα και ανάγκη για προστασία, αγάπη και σεβασμό και η υγιής ανάπτυξη του αποτελεί βασικό μας μέλημα. Αυτό που επιδιώκουμε για τον κόσμο των παιδιών είναι:

– Κάθε παιδί να ανήκει σε μια οικογένεια

– Κάθε παιδί να μεγαλώνει με αγάπη

– Κάθε παιδί να μεγαλώνει με σεβασμό

– Κάθε παιδί να μεγαλώνει με ασφάλεια

Περιγραφή
Το Φιλανθρωπικό Σωματείο «Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος” είναι Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ειδικά αναγνωρισμένο ως Φιλανθρωπικό, με το Ν.Δ. 1111/72, την υπ’ αριθ. 2501/75 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών και την υπ’ αριθ. 1276/77 ΦΕΚ 512/77 απόφαση της Επιθεώρησης Κοιν. Υπηρεσιών Αττικής και Νήσων. Εποπτεύεται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.Ιδρύθηκε το 1975 από την κυρία Κλώντια Κατσαρά. Διοικείται από 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο, του οποίου τα 7 μέλη εκλέγονται ανά 3ετία από την Γενική Συνέλευση του Σωματείου και τα 2 μέλη ορίζονται από την Διεθνή Ένωση των Παιδικών Χωριών SOS ως εκπρόσωποί της.

Μετά τον αδόκητο θάνατο και τραγική απώλεια του Προέδρου μας ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Ε. ΣΕΚΕΡΗ, στις 7 Οκτωβρίου 2009, συνήλθε σε συνεδρίαση, σύμφωνα με το Άρθρο 7, παρ. 1 και 2 του Καταστατικού μας, το Διοικητικό Συμβούλιο και αφού νόμιμα συμπληρώθηκε η κενή θέση, έγινε μυστική ψηφοφορία μεταξύ των Μελών για την συγκρότηση σε σώμα εκ νέου και η σύνθεσή του μέχρι τον Μάρτιο του 2012 έχει ως εξής:

Πρόεδρος: Δημήτρης Βάττης, Καθηγητής Χημείας & Τεχνολογίας Υλικών

Αντιπρόεδρος: Ελπίδα Κουκουφλή-Πανέρα, Κοινωνική Λειτουργός

Γεν. Γραμματέας: Γεώργιος Γεωργίου-Κωστακόπουλος, Δικηγόρος, Εκπρόσωπος Διεθνούς Ένωσης Παιδικών Χωριών

Ταμίας: Χαράλαμπος Χατζηδάκης, Οικονομολόγος

Μέλη: Χρήστος Βαλίνος, Καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης Δέσποινα Λουτράδη, Παιδίατρος Γεώργιος Μπέντης, Δικηγόρος Φανή Μπίλλη, Ιδ. Υπάλληλος, Μιχάλης Σουρίκας, Ασφαλιστής.

Η έδρα του Σωματείου βρίσκεται στην Αθήνα (Ερμού 6, 4ος όροφος) και η λειτουργία των προγραμμάτων του εκτείνεται σε όλη την Ελλάδα.

Τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος είναι μέλος του SOS-KINDERDORF INTERNATIONAL και έχουν βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, το Κοινωφελές Ίδρυμα «Α. ΩΝΑΣΗΣ», το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και πολλούς συλλόγους και οργανώσεις για το έργο τους προς το μοναχικό παιδί.

Τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδας αποτελούν ένα ενεργό πυρήνα της Ελληνικής κοινωνίας και δραστηριοποιούνται, σε πανελλαδική βάση μέσα από λειτουργία προγραμμάτων που στοχεύουν στην αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων που κυρίως πλήττουν τα παιδιά.

Σήμερα έχουν να επιδείξουν ένα σημαντικό έργο που έχει πάντα ως στόχο τη φροντίδα και προστασία των παιδιών, με την δημιουργία κλειστών και ανοιχτών δομών.

Κέντρο Πρόληψης και Θεραπείας για το Παιδί και την Οικογένειά του
Σκοποί: Πρόκειται για πρωτοποριακό, ερευνητικό και θεραπευτικό πρόγραμμα των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος, με σκοπό την πρόληψη καταστάσεων κρίσης σε παιδιά και τις οικογένειές τους, την αντιμετώπιση ψυχολογικών – ψυχιατρικών προβλημάτων και την θεραπευτική αντιμετώπισή τους. Επίσης στοχεύει στο να:
α) εντοπίσει σε συνεργασία με τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς του 6ου Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων, παιδιά με προβλήματα μαθησιακά , ψυχολογικά και κοινωνικά
β) να συνεργάζεται με οικογένειες που βρίσκονται σε κρίση, με μονογονεϊκές οικογένειες, όπου εμφανίζονται κοινωνικά, ψυχολογικά και ψυχιατρικά προβλήματα
γ) να παρέχει υπηρεσίες πρόληψης και θεραπείας ώστε οι οικογένειες να μπορέσουν να διαχειριστούν την κρίση, να μη διαλυθούν και τα παιδιά να παραμείνουν σε αυτήν χωρίς να χρειαστεί να τοποθετηθούν σε κάποιο ίδρυμα.

Έκτακτα προγράμματα άμεσης βοήθειας
Το Κέντρο Πρόληψης και Θεραπείας οργανώνει και συντονίζει προγράμματα άμεσης βοήθειας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης ( π.χ. σεισμούς…) δημιουργώντας ομάδες συνεργατών αποτελούμενες από ψυχολόγους , κοινωνικούς λειτουργούς και παιδαγωγούς.

Στόχος των προγραμμάτων αυτών είναι η προσφορά επί τόπου ηθικής και ψυχολογικής στήριξης σε ενήλικες και παιδιά, παράλληλα με τη δημιουργική απασχόληση και οργάνωση του παιχνιδιού των παιδιών.

Το Κέντρο λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 1999, στην Κυψέλη και παρέχει:

  • Διαγνωστική εξέταση παιδιών από ιατροπαιδαγωγική ομάδα.
  • Ψυχιατρική εκτίμηση παιδιών και οικογενειών που βρίσκονται σε κρίση.
  • Ατομική ψυχοθεραπεία
  • Τακτική παρακολούθηση των οικογενειών και των μελών τους
  • Λογοθεραπευτική εξέταση και θεραπεία παιδιών
  • Ειδική αγωγή
  • Υπηρεσίες πρόληψης ( ενημέρωση…)
  • Κοινωνικές παροχές ( νομική στήριξη, ιατρική φροντίδα)

Επίσης παρέχει ιατροπαιδαγωγικές υπηρεσίες στα παιδιά και τους συνεργάτες των Παιδικών Χωριών SOS.