Ζήτησα να γίνει κατάσχεση του μισθού για διατροφή και ο πρώην σύζυγος με απειλεί. Τί να κάνω;

Ερώτηση:

«Είμαι σε διάσταση 3 χρόνια και επίκειται συζήτηση για το διαζύγιο την Άνοιξη του 2014. Μένω με την ανήλικη κόρη μου σε ένα νησί και ο πρώην στην Αθήνα. Όμως έρχεται με μετάθεση στο νησί μας και επειδή τόλμησα να ζητήσω, να γίνει κατάσχεση πια του μισθού του, για τη διατροφή της κόρης μας που δεν λαμβάνω, μου απάντησε ότι κι εκείνος θα κινηθεί νομικά για να μου ζητήσει το ποσοστό του δανείου που εξοφλεί για σπίτι που αγοράσαμε στην Αθήνα. Να σημειώσω ότι εργάζομαι περιστασιακά με συμβάσεις και συμβιώνω με τους γονείς μου που με συντηρούν τα διαστήματα που δεν εργάζομαι. Μπορεί να σταθεί ένα τέτοιο αίτημα από μέρους του; Στο εν λόγω σπίτι διαμένει και χρησιμοποιεί τα έπιπλα που οι δικοί μου με προίκισαν. Επίσης έχω δικαίωμα να πάρω πίσω κάτι από αυτά ή έχει παρέλθει κάποιο χρονικό διάστημα που μου έδινε ο νόμος τη δυνατότητα; Σας παρακαλώ, συμβουλέψτε με, γιατί είναι πολύ εκδικητικός και απειλητικός τύπος και έχω φοβηθεί. Έχω στο κινητό μου υβριστικά και απειλητικά μηνύματα, μπορώ να τα χρησιμοποιήσω για τον κρατήσω μακριά;»

Απαντάει* η δικηγόρος Αθηνών κυρία Σοφία Ι. Αντωνοπούλου, από το δικηγορικό γραφείο Attica Lawyers

Αγαπητή φίλη,

από τη στιγμή που το σπίτι είναι στην κυριότητα εκάστου κατά 50% εξ αδιαιρέτου και έχετε αμφότεροι συμβληθεί στη σύμβαση του δανείου, είναι προφανές ότι ο εν διαστάσει σύζυγός σου μπορεί να αξιώσει δικαστικώς να πραγματοποιείς και εσύ καταβολές για την αποπληρωμή του δανείου, οι οποίες ανέρχονται στο 50% της συνολικής οφειλής. Μπορεί επίσης να αξιώσει δικαστικώς ό,τι έχει καταβάλει για λογαριασμό σου. Το ότι κάνατε υπεύθυνη δήλωση για να πληρώνεται το δάνειο με παρακράτηση από το μισθό του εν διαστάσει συζύγου σου δεν αναιρεί τη νομική σου υποχρέωση να πληρώνεις ό,τι σου αναλογεί. Αυτή η υπεύθυνη δήλωση χρησιμοποιήθηκε κατά πάσα πιθανότητα από την τράπεζα για να εκταμιεύσει ακώλυτα τα χρήματα από τον τραπεζικό λογαριασμό όπου πληρώνεται ο μισθός του. Στο σημείο αυτό βέβαια, διατηρώ μία επιφύλαξη, καθώς δε γνωρίζω το ακριβές περιεχόμενό της.

Τυχόν αίτηση για υπαγωγή στο Νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά θα βοηθούσε πολύ και τους δύο να μειώσετε την οφειλή προς την Τράπεζα, δεδομένων των συνθηκών διαβίωσης που μου περιγράφεις.

Δικαστικά δύναται ακόμα να ρυθμιστεί και το θέμα της κυριότητας του σπιτιού, αλλά και των αντικειμένων που ενυπάρχουν σε αυτό. Θα μπορούσατε αυτό να το είχατε συμπεριλάβει στην αγωγή του διαζυγίου. Εάν έχετε προχωρήσει σε συναινετικό διαζύγιο, επίσης θα μπορούσατε να έχετε κάνει σχετική ρύθμιση.

Ως προς τα μηνύματα και τις απειλές, μπορείς να προστατευτείς με ασφαλιστικά μέτρα εις βάρος του, αρκεί βεβαίως να υπάρχουν στοιχεία.

*Η απάντηση δόθηκε στην αναγνώστρια, κατόπιν ειδικών συμπληρωματικών διευκρινίσεων.

Δικηγορικό Γραφείο «Attica Lawyers»
Σοφία Ι. Αντωνοπούλου
Δικηγόρος Αθηνών
Γ. Παπανδρέου 106Β, Ζωγράφου,
Τ.Κ. 15773
Τηλέφωνο: 210-7295274 / Fax: 210-7295275
Κιν. 6978123 649
Email: info@atticalawyers.gr
Web: www.atticalawyers.gr

Μπορείτε κι εσείς να υποβάλετε το ερώτημά σας, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ!