fbpx

Υπογράψαμε πράξη κυοφορούμενου αλλά στο μαιευτήριο δεν τη δέχονται. Μπορώ να επικαλεστώ το νόμο;

ADVERTISEMENT

Καλησπέρα!

Με το σύντροφό μου δεν είμαστε παντρεμένοι και έχουμε υπογράψει πράξη κυοφορούμενου τέκνου σε συμβολαιογράφο, όπου δηλώσαμε και ως επίθετο του παιδιού το δικό του. Ωστόσο στο μαιευτήριο “Γένεσις” στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, όπου πρόκειται να γεννήσω μέσα στις επόμενες μέρες μου είπαν οτι δεν γίνεται δεκτό αυτό το έγγραφο και το παιδί πρέπει να δηλωθεί στο όνομα μου. Μπορώ να επικαλεστώ κάποιο άρθρο του νόμου ή γενικά μπορώ να κάνω κάτι για να δηλωθεί εξ αρχής το παιδί στο επίθετο του συντρόφου μου;


ADVERTISEMENT

Απαντάει η δικηγόρος Θεσσαλονίκης κυρία Ειρήνη Καψάλη 

Ο νόμος, ρυθμίζει με το άρθρο 1475 ΑΚ, τη δυνατότητα του πατέρα να αναγνωρίσει εκούσια το τέκνο του (δηλαδή χωρίς δικαστική απόφαση), υπό την προϋπόθεση – που αν ελλείπει καθιστά άκυρη την πράξη –  ότι παρέχει ως προς τούτο τη συναίνεσή της η μητέρα του τέκνου. Συγκεκριμένα ορίζει: «Ο πατέρας μπορεί να αναγνωρίσει ως δικό του το τέκνο που γεννήθηκε χωρίς γάμο, εφόσον συναινεί σ’ αυτό και η μητέρα». Στο αμέσως επόμενο άρθρο (1476 ΑΚ) ορίζεται ότι η ως άνω αναγνώριση γίνεται με δήλωση ενώπιον συμβολαιογράφου.

Η εκούσια αναγνώριση τέκνου με την ανωτέρω διαδικασία, παράγει νόμιμα αποτελέσματα. Από τη στιγμή που θα γίνει, το τέκνο εξομοιώνεται με τέκνο γεννημένο σε γάμο ως προς τα νομικά του δικαιώματα απέναντι στον πατέρα του, με τον οποίο εδραιώνεται πλήρης συγγενικός δεσμός όπως και με τους συγγενείς από την πατρική γραμμή. Στην πράξη αναγνώρισης, μπορούν οι γονείς να δηλώσουν και το επίθετο που επιθυμούν να λάβει, είτε αυτό είναι του πατέρα είτε της μητέρας.


ADVERTISEMENT

Ως προς αυτό που σας μετέφεραν, ότι δηλαδή η πράξη αναγνώρισης κυοφορούμενου τέκνου, δηλαδή η εκούσια αναγνώριση πριν τη γέννηση του τέκνου, δεν θα έχει ισχύ και θα πρέπει να δηλωθεί το τέκνο στο όνομά σας, ισχύουν τα εξής:
Πράγματι, το ζήτημα αυτό αποτελεί πεδίο διχογνωμίας στη νομική επιστήμη, καθότι ο νόμος πουθενά δεν ορίζει ρητώς την εγκυρότητα ή όχι αυτής της πράξης. Κρατούσα είναι η άποψη ότι η επιτρέπεται και είναι απολύτως έγκυρη η ως άνω αναγνώριση, τα αποτελέσματα της οποίας επέρχονται μετά τη γέννησή του τέκνου. Παρ’ όλα αυτά, έχει εκφραστεί από πολλούς νομικούς και η αντίθετη άποψη.

Η παράλειψη του νόμου να ρυθμίσει με ακρίβεια το ζήτημα της αναγνώρισης κυοφορούμενου, οδηγεί σε ταλαιπωρία τους γονείς όσον αφορά το επώνυμο του τέκνου που θα του δοθεί, καθώς εναπόκειται στο κάθε ληξιαρχείο αν θα δεχτεί να δηλώσει το παιδί απευθείας με το επώνυμο του πατέρα ή όχι. Όσα ληξιαρχεία δεν το δέχονται, καταχωρίζουν το νεογνό στο όνομα της μητέρας και στη συνέχεια θα πρέπει να επακολουθήσει η εκ νέου εκούσια αναγνώριση μετά τη γέννηση του τέκνου, ώστε να γίνουν οι διαδικασίες αλλαγής στο επώνυμο του πατέρα.

Εσείς θα μπορούσατε, εφόσον έχει γίνει ήδη γίνει η συμβολαιογραφική πράξη, είτε να πάτε και οι δύο αυτοπροσώπως στο αρμόδιο ληξιαρχείο και να ζητήσετε να λάβει το τέκνο απευθείας το επώνυμο του πατέρα, ανεξάρτητα από το πώς δηλώθηκε στο μαιευτήριο, είτε, εάν δεν μπορείτε να τον συνοδέψετε, να κάνετε προς αυτόν ειδικό πληρεξούσιο. Εάν ο υπάλληλος αρνηθεί, τότε δυστυχώς η διαδικασία της εκ νέου εκούσιας αναγνώρισης και η αλλαγή των στοιχείων βάσει αυτής, είναι μονόδρομος.

Για το λόγο αυτό, συχνά, οι γονείς καλούν τη συμβολαιογράφο στο μαιευτήριο, μόλις γεννηθεί το τέκνο, ώστε να προβούν στην εκούσια αναγνώριση, στην οποία θα ορίζουν και το επώνυμο που θα λάβει αυτό.

Ειρήνη Καψάλη
Δικηγόρος

Βασιλέως Ηρακλείου 25
Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 54624
Τηλέφωνο: 2310-225738
Web: http://ekapsali.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ