Υπάρχουν κυρώσεις γι’ αυτόν που ευθύνεται για το χωρισμό, στην αγωγή διαζυγίου;

«Όταν  κατατίθεται αγωγη διαζυγιου απο τον εναν,στο δικαστηριο που θα γινει,τι ακριβως δικαζεται; Βγαινει απλα η αποφαση οτι χωριζει το ζευγαρι ή αναφερεται και ποιος φταιει; Υπαρχουν καποιες κυρωσεις ή χρηματικές ποινές;».

Απαντάει η δικηγόρος Αθηνών κυρία Σοφία Ι. Αντωνοπούλου, από το δικηγορικό γραφείο Attica Lawyers

Αγαπητέ/η φίλε/η,

όταν εκδικάζεται αγωγή διαζυγίου π.χ. λόγω διετούς διάστασης του ζευγαριού, το δικαστήριο λύνει το γάμο για αντικειμενικούς λόγους, εξαιτίας δηλαδή της μακροχρόνιας διάστασης σωματικής και ψυχικής του ζευγαριού, και άρα η απόφαση που βγαίνει αναφέρει ότι ο γάμος λύθηκε. Συνέπεια δεν υπάρχει.

Όταν δικάζεται αγωγή για ισχυρό κλονισμό του γάμου, π.χ. γιατί υπήρχε μοιχεία, η εγκατάλειψη του ενάγοντος συζύγου από τον εναγόμενο, ή ενδοοικογενειακή βία, το δικαστήριο ομοίως οδηγείται σε απόφαση λύσης του γάμου. Αν για τη λύση του γάμου ωστόσο ευθύνεται ο εναγόμενος, μπορεί να καταδικασθεί να καταβάλει διατροφή στον ενάγοντα, εφόσον βέβαια συντρέχουν και οι λοιπές νόμιμες προϋποθέσεις (απορία του ενάγοντος, αδυναμία του να βρει δουλειά, το ότι έχει την επιμέλεια των τέκνων, λόγοι επιείκειας κλπ). Κυρώσεις από την πλευρά του αστικού δικαστηρίου που λύνει το γάμο δεν υπάρχουν. Μόνο το ποινικότ δικαστήριο μπορεί να επιβάλλει ποινή, εφόσον βέβαια προκύπτει κάποια αξιόποινη πράξη.

Σοφία Ι. Αντωνοπούλου
Δικηγόρος Αθηνών
Γ. Παπανδρέου 106Β, Ζωγράφου,
Τ.Κ. 15773
Τηλέφωνο: 210-7295274 / Fax: 210-7295275
Κιν. 6978123 649
Email: info@atticalawyers.gr
Web: www.atticalawyers.gr

Η κυρία Σοφία Αντωνοπούλου, συμμετέχει στο ειδικό πρόγραμμα «Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν» που σου παρέχει τη πρώτη συνάντηση μαζί της, εντελώς δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να δείς εδώ ενώ μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.