Χρειάζεται δικαστική απόφαση για να αλλάξει οικογενειακή μερίδα το τέκνο εκτός γάμου;

0

«Καλησπέρα, έχω κάνει σύμφωνο συμβίωσης και το μωρό δηλώθηκε στην οικογενειακή μερίδα του πατέρα του. Πως μπορώ τώρα να το αλλάξω; Είναι κάτι που το θέλουμε και οι δυο. Πρέπει να το αποφασίσει δικαστήριο;»

Απαντάει η δικηγόρος παρ’ εφέταις, κυρία Όλγα Σαββίδου

Αγαπητή φίλη,

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το τέκνο εγγράφεται καταρχήν στην οικογενειακή μερίδα του πατέρα εφόσον το έχει αναγνωρίσει ως γνήσιο τέκνο του. Για να γραφτεί στη δική σας μερίδα ως κύρια αναγραφή, θα έπρεπε αυτό να προβλέπεται ρητά στο σύμφωνο συμβίωσης. Εάν δεν αναγράφεται ρητά, η κύρια μερίδα του τέκνου είναι του πατέρα.

Πληροφορικά, αναφέρω ότι τόσο σε περίπτωση συμφώνου συμβίωσης όσο και σε περίπτωση συμβολαιογραφικής αναγνώρισης τέκνου εκτός γάμου, το ζήτημα αυτό μπορεί να καθοριστεί στο πλαίσιο της ιδιωτικής βούλησης των μερών και να γίνει ρητή αναφορά στο σχετικό συμβολαιογραφικό έγγραφο της.

Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να το γράψετε και στη δική σας μερίδα επικουρικά.

Δικηγορικό Γραφείο
Όλγας Σαββίδου και Συνεργατών
Αγίου Σπυρίδωνος 21, T.K. 18535, Πειραιάς (6ος όροφος)
Τηλέφωνα: 210 4221371
Email: info@lawsavvidou.gr
Web: http://lawsavvidou.gr/

Τώρα μπορείς να επισκεφθείς, επιλεγμένους ειδικούς συνεργάτες μας, μέσω του προγράμματος «Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν». Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείς να δείς εδώ ενώ αν θες να πάρεις απαντήσεις μέσω του Singleparent.gr, μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.