Χώρισα πρόσφατα και θέλω να ξεκόψω από το ποτό για να σταθώ στα πόδια μου για το παιδί μου. Πώς θα τα καταφέρω;

Όταν πιέζομαι πολύ, με στεναχωρούν ή με προσβάλουν συνεχώς, νιώθω αδιέξοδο και θέλω να πιώ αλκοόλ για να μου περάσει. Καμιά φορά ξεφεύγω από τα όρια τόσο που δεν θυμάμαι τί είπα και τί έκανα. Δεν γίνεται συχνά, αλλά όταν το κάνω, νιώθω απαίσια απέναντι στο παιδί μου και στους γονείς μου. Όταν πηγαίνω στον τόπο μου, βρίσκω την ευκαιρία να το κάνω…Τις σπάνιες φορές που βγαίνω, πίνω, ξεφεύγω και αρχίζω και σκέφτομαι τί είπα μη με πούνε αλκοολική και είμαι και μάνα.

Το μόνο που θέλω να κάνω είναι να ξεσπάσω από τα προβλήματα που με εχουν καταβάλει τόσο καιρό. Με τον άντρα μου χώρισα πρόσφατα γιατί δεν άντεχα την τοξική συμπεριφορά του και το συνεχές άγχος του για το πως θα βρούμε χρήματα για να ζήσουμε. Αυτός βολευόταν με 2-3 μεροκάματα που έκανε και με τα χρήματα που έπαιρνε απο τη μάνα του, από εμένα που δούλευα σε ένα μαγαζί και από αυτά που δανειζόμουνα απο τους γονείς μου. Με πήρε από τον τόπο μου που είχα και τη βοήθεια της μητέρας μου και τη δουλειά μου για να πάω στο δικό του τόπο και στους δικούς του χωρίς να με λογαριάζει για γυναίκα του παρά μόνο σαν προσφορά στο σπίτι και στο παιδί και να τα ακουω και από πάνω.

Όταν ξέμενε και δεν έβγαινε οικονομικά, μου θύμιζε πως πρέπει να κάνω οικονομία και ότι συγχρόνως έπρεπε να βρούμε και λεφτά για να τα δώσουμε στη μητέρα του που μας δάνειζε η καημενούλα από τα 1000 € σύνταξη που έπαιρνε, γιατί δεν έβγαινε αφού τάιζε και τον χαραμοφάη τον αδερφό του. Δεν σεβότανε ποτέ αυτά που του προσέφερα ούτε εγώ, ούτε οι γονείς ούτε τα αδέρφια μου. Αντί να σκεφτεί να βρει μια σταθερή – εάν όχι και δυό – δουλειά για να τα βγάλουμε πέρα, έψαχνε με δόλιους τροπους να ζήσει την οικογένειά του. Δεν άντεξα άλλο και σηκώθηκα και έφυγα και είμαστε στη φάση του συναινετικού.

Σας κούρασα περιγράφοντας την κατάστασή μου. Το μόνο που φοβάμαι είναι η συναισθηματική μου ηρεμία και το πώς θα μεγαλώσω το παιδί μου με το δικό μου καλύτερο δυνατό τρόπο. Βοηθήστε με να βρω την ηρεμία γιατί νιώθω πολύ ανεπαρκής και πρέπει να βρω ένα τρόπο να σταθώ στα πόδια μου για μένα και το παιδί μου.

Ευχαριστώ που με ακούσατε!!!!

Απαντάει η σύμβουλος ψυχικής υγείας κυρία Ίρις Κρέμερ

Ακούγεστε πραγματικά ψυχικά και σωματικά καταβεβλημένη από το πρόσφατο διαζύγιο σας και κυρίως τους λόγους που σας οδήγησαν σε αυτό. Δεν είναι λίγη η πίεση που νιώσατε στον γάμο σας όλα αυτά τα χρόνια και η έλλειψη συντροφικότητας από τον πρώην σύζυγό σας μοιάζει να σας «άδειασε» σαν άνθρωπο, αφήνοντας σας, όπως λέτε κι εσείς η ίδια, να νιώθετε συναισθηματικά ανεπαρκής. Δικαίως στην περίπτωσή σας νιώθετε εξαντλημένη και χαμένη μέσα στην ίδια σας την ζωή. Η απομάκρυνσή σας από τον τόπο σας και την οικογένεια σας και ειδικά μετά τον ερχομό του παιδιού σας, αναμφισβήτητα σας έκανε να νιώσετε ακόμη πιο αδύναμη και μόνη καθώς αποκοπήκατε σε μεγάλο βαθμό και στερηθήκατε την βοήθεια και την υποστήριξη αλλά και συναισθηματική αγκαλιά των ανθρώπων σας.

Θέλω να σας πω ένα μεγάλο μπράβο που σε τόσο δύσκολες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες βρήκατε το κουράγιο και την δύναμη να απομακρυνθείτε από ένα άνθρωπο που όπως λέτε είναι τοξικός. Σε κανέναν άνθρωπο δεν αξίζει να του απορροφούν την ζωή, την ενέργεια, την δύναμη και ό,τι άλλο υπάρχει να προσφέρει από την προσωπικότητα του και κατά πόσον όταν αυτός ο άνθρωπος πρέπει να μεγαλώσει και ένα παιδί. Είναι πολύ σημαντικό και καθόλου μικρό αυτό που καταφέρατε και μπράβο σας!

Έχοντας ξεκινήσει ένα καινούριο κεφάλαιο στη ζωή σας κατανοώ ότι οι δυσκολίες και τα εμπόδια είναι αρκετά και οι δυνάμεις σας λιγοστές. Είστε μια γυναίκα μόνη με ένα μεγάλο συναισθηματικό κενό που άφησε ο πρώην σύντροφος, που έχετε ανάγκη να ξαναβρείτε τον εαυτό σας, να σταθείτε στα πόδια σας και να ξανανιώσετε γυναίκα. Η μετάβαση, η αλλαγή την οποία βιώνετε δεν είναι αμελητέα κι εμπερικλείει πολλές μικρότερες αλλαγές σε όλο το φάσμα της ζωής σας, για εσάς και το παιδί σας. Κατανοώ την ανάγκη να εκτονωθείτε και να βρείτε ένα απάγκιο, ένα τόπο γαλήνης στο μυαλό σας στην προσπάθεια να διώξετε όλα σας τα προβλήματα και όλα να μοιάζουν όμορφα και ήρεμα, όμως το ποτό, το αλκοόλ, σίγουρα δεν είναι η απάντηση σε αυτά που αναζητάτε. Το ποτό μας βάζει σε μία κυριολεκτική και μεταφορική ζάλη και μας «κοιμίζει». Κάνει το μυαλό να μην σκέφτεται και το σώμα να υπολειτουργεί. Καταλαβαίνω πόσο σημαντική μπορεί να είναι για εσάς η γνώμη των άλλων και ειδικά σε ένα μικρό μέρος, όμως δεν είναι αυτός ο μόνος λόγος που πρέπει να το ελέγξετε. Ο βασικός και πρωταρχικός λόγος είναι ο ίδιος σας εαυτός. Χρωστάτε στον εαυτό σας μια καλύτερη ζωή και νιώθω την δύναμη σας να το καταφέρετε. Το διαζύγιο σας ήταν μόνο η αρχή όσον μπορείτε να πετύχετε. ‘Ένας άνθρωπος που πήρε μια τόσο σημαντική και κομβική απόφαση για την ζωή του σημαίνει ότι εκτιμάει τον εαυτό του και κατ’ επέκταση την οικογένεια του, δηλαδή στην περίπτωση σας το παιδί σας. Το ποτό δε θα σας βοηθήσει να εκτιμήσετε περισσότερο τον εαυτό σας. Θα σας κάνει να οδηγηθείτε προς την αυτοκαταστροφή.

Αφήστε λοιπόν το αλκοόλ κατά μέρους και αντ’ αυτού βρείτε καλούς φίλους, συγγενείς που σας αγαπούν και θέλουν να σας βοηθήσουν. Στραφείτε στο παιδί σας και πάρτε αγάπη αλλά και δώστε σε αυτό. Μιλήστε στους ανθρώπους που εμπιστεύεστε για όλα αυτά που σας βάραιναν στο παρελθόν και αυτά που ακόμα σας βαραίνουν. Χτίστε ένα στέρεο και σταθερό δίκτυο ανθρώπων που θα σας αγκαλιάσει και θα σας βοηθήσει να βρείτε ακόμα περισσότερη δύναμη μέσα σας για να μεγαλώσετε το παιδί σας και να βρείτε κι εσείς πάλι τον εαυτό σας. Όσο χρονών κι αν είστε μπορείτε ακόμα να ανακαλύψετε την όμορφη πλευρά της ζωής και να φτιάξετε όμορφες στιγμές με ανθρώπους που σας νοιάζονται πραγματικά. Αναζητήστε έστω εργασία μερικής απασχόλησης ώστε να νιώσετε αυτοπεποίθηση και ανεξαρτησία. Δώστε ευκαιρίες στον εαυτό σας, μην τον κοιμίζετε.

Ίριδα Κρέμερ
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Τηλέφωνο: 2130049125
E-mail: irisEcremer@gmail.com
Web: http://lifemade.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!