fbpx

Το παιδί μου είναι αναγνωρισμένο εκτός γάμου. Ποιά είναι η τυπική διαδικασία για να πάρω το παιδί μόνιμα και νόμιμα στο εξωτερικό;

| 12 Φεβρουαρίου 2014
ADVERTISEMENT

Ερώτηση

«Είμαι Ελληνίδα ανύπαντρη μητέρα ενός 6χρονου κοριτσιού, που αναγνωρίστηκε με συμβολαιογραφική πράξη από τον πατέρα της 7 μήνες μετά τη γέννησή της.Με τον πατέρα συζούμε περίπου 10 χρόνια. Η σχέση επέρχεται κρίση,τα οικονομικά το ίδιο,η μικρή έχει δικαίωμα να μεγαλώσει με καλύτερες προοπτικές.Τα αδέρφια μου είναι Αμερικανοί πολίτες και ήδη ο αδερφός μου μετά από προτροπή του και με την συγκατάθεσή μου ξεκίνησε την διαδικασία πρόσκλησης μου και της μικρής για πράσινη κάρτα. Η ερώτηση είναι: Γνωρίζετε ποια είναι η τυπική διαδικασία που πρέπει ν’ακολουθήσω από την στιγμή που ο πατέρας της μικρής δεν θ’ακολουθήσει στην μετανάστευση για να είμαι νόμιμα κατοχυρωμένη στην αναχώρηση μου εκτός χώρας; Λαμβάνοντας υπ’όψη και τις δύο περιπτώσεις διατήρησης ή μη της συντροφικής σχέσης.».


ADVERTISEMENT

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Σοφία Βλάχου-Ζουνέλη, από τη Δικηγορική εταιρία «A Law firm»

Σύμφωνα με το άρθρο 1515 ΑΚ « Η γονική μέριμνα του ανήλικου τέκνου που γεννήθηκε και παραμένει χωρίς γάμο των γονέων του, ανήκει στη μητέρα του. Σε περίπτωση αναγνώρισης του, αποκτά γονική μέριμνα και ο πατέρας που όμως την ασκεί αν υπάρχει συμφωνία των γονέων κατά το άρθρο 1513…»

Δηλαδή εάν δεν έχετε κάνει ειδική συμφωνία για την από κοινού γονική μέριμνα στο συμβολαιογραφικό έγγραφο της αναγνώρισης του παιδιού, τότε η γονική μέριμνα ανήκει σε σας και εσείς μόνο μπορείτε να την ασκείτε.


ADVERTISEMENT

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι έχετε την απόλυτη φροντίδα του παιδιού και μπορείτε να αποφασίζετε για το συμφέρον του. Εάν είναι για το καλό του, κατά την κρίση σας, να φύγετε στο εξωτερικό τότε, εφόσον το συμβολαιογραφικό έγγραφο της αναγνώρισης δεν ορίζει κάτι άλλο, είστε ελεύθερη να αποφασίσετε για τη μελλοντική διαμονή του παιδιού.

Όμως θα πρέπει να διασφαλιστεί το δικαίωμα επικοινωνίας του παιδιού με τον πατέρα του.

Το άρθρο 1520 του ΑΚ ορίζει ότι «ο γονέας με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο διατηρεί το δικαίωμα προσωπικής επικοινωνίας με αυτόν….Στις περιπτώσεις των προηγούμενων παραγράφων, τα σχετικά με την επικοινωνία κανονίζονται ειδικότερα από το δικαστήριο.»

Σκοπός του δικαιώματος επικοινωνίας του γονέα με το ανήλικο τέκνο, είναι η ικανοποίηση του φυσικού αισθήματος αγάπης που υπάρχει μεταξύ τους και η αποτροπή της αμοιβαίας αποξένωσης, η οποία θα ασκούσε βλαπιτική επίδραση στην συναισθηματική ωρίμανσή του. Συνεπώς δεν μπορείτε να στερήσετε τον πατέρα από το δικαίωμά του να επικοινωνεί με το παιδί.

Στην προκειμένη περίπτωση, ο τρόπος επικοινωνίας του πατέρα με το παιδί, μπορεί να ρυθμιστεί από εσάς του δύο γονείς με ένα ιδιωτικό συμφωνητικό και σύμφωνα με το συμφέρον του παιδιού, το οποίο κατά τα πραγματικά περιστατικά θα στερείται για μεγάλα διαστήματα την φυσική παρουσία του πατέρα του. Επομένως θα πρέπει βρεθεί μια λύση έτσι ώστε το παιδί να «κερδίσει» μια καλύτερη ζωή αλλά να μην «χάσει» τον πατέρα του.

Εάν δεν καταφέρετε να βρείτε έναν τρόπο επικοινωνίας που θα αποτυπωθεί σε ένα ιδιωτικό συμφωνητικό, τότε ο πατέρας του παιδιού μπορεί να αναζητήσει λύση στα Δικαστήρια.

Δικηγορική εταιρία «A Law firm»
Σοφία Βλάχου-Ζουνέλη
Δικηγόρος
Πατρ. Ιωακείμ 8,
Αθήνα 10674
Τηλ: +30 210 7236050
Fax: +30 210 7236052
Email: s.vlachou@alawfirm.gr
Web: http://www.alawfirm.gr/

Μπορείτε κι εσείς να υποβάλετε το ερώτημά σας, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ