fbpx

Το σπίτι ανήκει σε εκείνον και πληρώνω εγώ το δάνειο. Μπορώ να διεκδικήσω τα χρήματα που έχω δώσει;

| 16 Μαρτίου 2017
ADVERTISEMENT

Καλησπέρα σας, θα ήθελα να κάνω την εξής ερώτηση, είμαι συνταξιούχος του δημοσίου, μητέρα 4 παιδιών και χωρισμένη από το 2005. Πήρα δάνειο για ανέγερση κατοικίας σε οικόπεδο του πρώην συζύγου μου το 2001, το οποίο και πλήρωνα εξ’ ολοκλήρου εγώ από τον μισθό μου έως το 2007. Τέλος του 2007 συνταξιοδοτήθηκα και αμέσως οι αποδοχές μου έπεσαν κατά το ήμισυ, οπότε όπως καταλαβαίνετε επήλθα σε αδυναμία πληρωμής των δανείων μου. Το σπίτι ανήκει στον πρώην σύζυγο και εγώ καλούμαι να πληρώνω τα δάνεια για ένα σπίτι το οποίο δεν μου ανήκει, και δεν ξέρω αν ποτέ θα ανήκει στα παιδιά μου, εφόσον εκείνος έχει και άλλο παιδί, αναγνωρισμένο εκτός γάμου. Αυτή τη στιγμή προσπαθώ να ενταχθώ στο νόμο Κατσέλη για αυτά τα δάνεια, ώστε να μειωθεί η δόση η οποία είναι 478 ευρώ. Είναι η μισή μου σύνταξη και με τα υπόλοιπα δεν μπορώ να ζήσω και να σπουδάσω τα δύο από τα τέσσερα παιδιά μου, που μένουν ακόμα μαζί μου. Να σημειώσω ότι ποτέ δεν διεκδίκησα κάτι από την περιουσία που αποκτήσαμε μέσα στο γάμο γιατί με 4 ανήλικα τότε δεν μπορούσα να ανταποκριθώ οικονομικά. Εκείνος δεν πλήρωνε ποτέ τη διατροφή που συμφωνήθηκε αφού το διαζύγιο είχε βγει συναινετικό. Το ερώτημα μου είναι, μπορώ να διεκδικήσω τα χρήματα που έχω δώσει γι αυτό το σπίτι μέχρι σήμερα και θα συνεχίσω να δίνω, εφόσον το δικαστήριο θα μου βγάλει μια καινούρια δόση αν ενταχθώ στο νόμο Κατσέλη και αν ναι από ποιόν; Είναι δίκαιο να θέλω να τα διεκδικήσω αφού έχει παρέλθει ο χρόνος που ορίζει ο νόμος για τα αποκτήματα μετά το διαζύγιο; Που μπορώ να απευθυνθώ και τι θα μου κοστίσει; Σας ευχαριστώ που με ακούσατε.

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Σταυρούλα Γιαννουλάτου


ADVERTISEMENT

Αγαπητή  Αναγνώστρια

από τα πραγματικά περιστατικά δυστυχώς δεν προκύπτει εάν έχετε ποσοστό κυριότητας επί του ακινήτου το οποίο ανεγέρθηκε σε οικόπεδο του  πρώην συζύγου σας και επίσης δεν προκύπτει εάν στη σύμβαση δανείου είστε οφειλέτρια, συνοφειλέτρια με τον πρώην σύζυγο η εγγυήτρια. Σε κάθε περίπτωση και εφόσον υπάρχουν σοβαρές δαπάνες κυρίως λόγω των τεσσάρων παιδιών, εκτιμάται ότι η αίτηση σας στο νόμο Κατσέλη έχει προοπτικές επιτυχίας, αφού πρώτα σταθμιστούν όλα τα πραγματικά περιστατικά και οι οφειλές σας προς τρίτους.

Από τη στιγμή που ο γάμος σας έχει λυθεί οριστικά και αμετάκλητα από το 2005, η αγωγή συμμετοχής στα αποκτήματα έχει υποπέσει σε παραγραφή. Παραμένει όμως η δυνατότητα σας να διεκδικήσετε αγωγή διατροφής, ακόμα και εάν είχατε υπογράψει συμφωνητικό κατά τη λύση του γάμου. Θα πρέπει άμεσα να απευθυνθείτε σε δικηγόρο επιλογής σας, ο οποίος θα διεκδικήσει την διατροφή για τα ανήλικα τέκνα σας. 


ADVERTISEMENT

Με εκτίμηση,

Σταυρούλα Γιαννουλάτου
Δικηγόρος LLM
Giannoulatou Law Office
Βασιλέως Κωνσταντίνου 30
2ος Όροφος, Αθήνα
Τηλ:  210-7254110//210-7254101
Web: http://www.giannoulatou-dikhgoros.gr/

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ