fbpx

Το παιδί πήρε το όνομα του πρώην συζύγου μου, ενώ το έκανα με άλλον. Τώρα δεν μπορώ να το βαφτίσω. Τι να κάνω;

| 30 Νοεμβρίου 2016
ADVERTISEMENT

Καλησπέρα, θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση. Είμαι παντρεμένη χωρισμένη με δύο παιδάκια. Το πρώτο μου είναι μέσα στο γάμο, το δεύτερο είναι μέσα στο γάμο, αλλά από άλλον άντρα, ενώ βρισκόμουν σε διάσταση. Στο ληξιαρχείο το δήλωσαν στο όνομα του πρώην σύζυγου μου, και δεν μπορώ να το βαφτίσω. Είναι ήδη πέντε ετών, τι μπορώ να κάνω; Βοηθήστε με σάς παρακαλώ.

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Σοφία Βλάχου-Ζουνέλη, από τη Δικηγορική εταιρία «A Law firm»


ADVERTISEMENT

Σύμφωνα με το άρθρο 1483 του ΑΚ «Το  δικαίωμα  της  μητέρας  να  ζητήσει  την  αναγνώριση   της  πατρότητας  του  τέκνου της αποσβήνεται όταν περάσουν πέντε χρόνια από  τον τοκετό.  Το δικαίωμα του τέκνου αποσβήνεται,  ένα  έτος  μετά  την  ενηλικίωσή  του,  και  το δικαίωμα του πατέρα ή των γονέων του δύο έτη  αφότου αρνήθηκε τη συναίνεση της η μητέρα.

Αν η μητέρα ήταν έγγαμη κατά το κρίσιμο διάστημα της  σύλληψης  του τέκνου, η προθεσμία του πρώτου εδαφίου της προηγούμενης παραγράφου  αρχίζει αφότου γίνει αμετάκλητη η απόφαση που δέχεται την προσβολή της  πατρότητας.»

Σύμφωνα με το άρθρο 1470 ΑΚ «  Η Προσβολή της πατρότητας αποκλείεται: 1. Για το σύζυγο της μητέρας, όταν περάσει ένα έτος αφότου πληροφορήθηκε τον τοκετό και τα περιστατικά από τα οποία προκύπτει ότι η σύλληψη του τέκνου δεν έγινε από αυτόν, και σε κάθε περίπτωση, όταν περάσουν πέντε έτη από τον τοκετό. 2. Για τον πατέρα ή τη μητέρα του συζύγου, όταν περάσει ένα έτος αφότου έμαθαν το θάνατο του τελευταίου και τη γέννηση του τέκνου. 3. Για το τέκνο, όταν περάσει ένα έτος από την ενηλικίωσή του. 4. Για τη μητέρα, όταν περάσει ένα έτος από τον τοκετό ή, εφόσον υπάρχει σοβαρός λόγος για τη μη προσβολή κατά τη διάρκεια του γάμου, έξι μήνες αφότου λύθηκε ή ακυρώθηκε ο Γάμος με το σύζυγό της. 5. Για τον άνδρα που είχε σαρκική συνάφεια με τη μητέρα, δύο χρόνια από τον τοκετό.»


ADVERTISEMENT

Αυτό σημαίνει ότι εφόσον  το παιδί έχει ήδη κλείσει τα πέντε του χρόνια, έχουν χαθεί όλες οι προθεσμίες για εκείνους που θα μπορούσαν να ασκήσουν αγωγή προσβολής πατρότητας (μητέρα, φερόμενος πατέρας, βιολογικός πατέρας).

Το μόνο πρόσωπο που μπορεί να ασκήσει την εν λόγω αγωγή είναι το ίδιο παιδί (1470 περ. 3 ΑΚ) μέσω ειδικού επιτρόπου που θα πρέπει να ορισθεί με αίτηση στο Δικαστήριο. Συνεπώς θα πρέπει να απευθυνθείτε σε δικηγόρο ώστε να σας εξηγήσει λεπτομερώς τη διαδικασία αφενός του διορισμού επιτρόπου για το ανήλικο και αφετέρου τη διαδικασία για την αγωγή προσβολής πατρότητας.

Δικηγορική εταιρία «A Law firm»
Σοφία Βλάχου-Ζουνέλη
Δικηγόρος
Πατρ. Ιωακείμ 8,
Αθήνα 10674
Τηλ: +30 210 7236050
Fax: +30 210 7236052
Email:s.vlachou@alawfirm.gr
Web: http://www.alawfirm.gr

Η κυρία Σοφία Βλάχου Ζουνέλη, συμμετέχει στο ειδικό πρόγραμμα “Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν” που σου χαρίζει τη πρώτη συνάντηση μαζί της, εντελώς δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να δείς εδώ ενώ μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ