Το παιδί μου μένει μόνο του σπίτι επειδή εγώ δουλεύω νύχτα. Μπορεί ο πατέρας της να με κυνηγήσει νομικά;

Καλημέρα σας και συγχαρητήρια για τη σελιδα σας

Είμαι διαζευγμένη μητέρα ενός κοριτσιού 13 ετών. Εργάζομαι με βάρδιες και εδώ και 3 μήνες το παιδί αποφάσισε πως είναι κουραστικό γι’ αυτό να κουβαλάει ρούχα, τσάντες, βιβλία και διανυκτερεύει σπίτι μου ενημερώνοντας φυσικά και τον πατέρα. Το ερώτημά μου ειναι αν νομικά είμαι καλυμμένη σε περίπτωση, που ο πρώην θέλει να με εκδικηθεί, γιατί βρισκόμαστε ακόμα σε δικαστική διαμάχη. Έχω την επιμέλεια και η γονική μέριμνα ειναι από κοινού. Επίσης να σημειώσω πως ζούμε σε επαρχιακή πόλη και έχουμε ενα πολυ ήσυχο και καλό παιδί.

Απαντάει ο δικηγόρος κύριος Δημήτρης Δουλιώτης

Αξιότιμη Κυρία,

Εξ όσων μας εξιστορείται βρίσκεστε σε διάσταση και έχετε προσωρινά την επιμέλεια του τέκνου σας. Δεν μας αναφέρετε αλλά εικάζω ότι έχει ρυθμιστεί δικαστικά το ζήτημα της επικοινωνίας του πατέρα με το ανήλικο τέκνο σας κατ’ άρθρο 1520 Α.Κ. («Ο γονέας με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο διατηρεί το δικαίωμα της προσωπικής επικοινωνίας με αυτό») Εφόσον υπάρχει έστω και προσωρινή διαταγή ή απόφαση ασφαλιστικών μέτρων για την επικοινωνία θα πρέπει αυτή να τηρείται αυστηρά. Βεβαίως εφόσον υπάρχει στοιχειώδης συνεννόηση των γονέων, με γνώμονα το συμφέρον του τέκνου στο οποίο εστιάζει και ο Νομοθέτης, μπορούν να υπάρχουν αποκλίσεις από το καταγεγραμμένο σχέδιο επικοινωνίας εφόσον συναινούν και τα δύο μέρη. Πρέπει πάντως να γνωρίζετε ότι σε περίπτωση που η απόφαση επικοινωνίας παραβιαστεί ο πατέρας και δικαιούχος του δικαιώματος επικοινωνίας, μπορεί να κινηθεί δικαστικά εναντίον σας σε ποινικό και αστικό επίπεδο. Αυτό που κυρίως σας αφορά είναι να μην αποδειχτεί παρεμπόδιση επικοινωνίας ή οποία όταν γίνεται επαναλαμβανόμενα μπορεί υπό προϋποθέσεις να θεωρηθεί ως κακή άσκηση της επιμέλειας.

Μας αναφέρετε ότι για πρακτικούς λόγους το παιδί επιλέγει να διανυκτερεύει σπίτι σας αντί της διανυκτέρευσης στον πατέρα και πως κάτι τέτοιο είναι σε γνώση και συμφωνία του πατέρα. Ως ανήλικο μας αναφέρετε επίσης ότι τα βράδια που δεν διανυκτερεύει στον πατέρα του μένει μόνη της στο σπίτι και ανησυχείτε μήπως ο πατέρας χρησιμοποιήσει αυτό το στοιχείο εναντίον σας. Θα σας συμβούλευα να λειτουργείτε με κύριο γνώμονα το αληθινό συμφέρον του τέκνου και να φροντίζετε οι όποιες αποκλίσεις από το σχέδιο επικοινωνίας (έστω και προσωρινά καθορισθέν) να τυγχάνουν της έγκρισης της άλλης πλευράς. Πρακτικά αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την αποστολή email στον πατέρα ο οποίος να ενημερώνετε για την απόκλιση αυτή. Έτσι, εφόσον φυσικά δεν διαμαρτυρηθεί, δεν θα μπορεί στο μέλλον να υποστηρίξει ότι αντιτάχθηκε στην απόκλιση αυτή. Εδώ βέβαια καλό είναι να διευκρινιστεί ότι η οποιαδήποτε ιδιωτική πρωτοβουλία και συμφωνία είναι υποδεέστερη της δικαστικής αποφάσεως. Καλό θα είναι να λάβετε εξειδικευμένη νομική συμβουλή από συνάδελφο του Οικογενειακού Δικαίου δεδομένου κιόλας ότι τα στοιχεία στη διάθεση μου είναι ελάχιστα.

Στη διάθεση σας

Δημήτριος Β. Δουλιώτης
Δικηγόρος LLB London
Δημοκρίτου 32 Κολωνάκι, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210-3627672
Web: http://douliotis-law.com/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!