fbpx

Το παιδί μου, από τότε που ξεκίνησε παιδικό σταθμό αντιδρά άσχημα. Τί να κάνω;

| 12 Οκτωβρίου 2015
ADVERTISEMENT

“Θα ήθελα και εγώ τη βοήθειά σας στο δικό μου πρόβλημα. Έχω έναν γιο 2 ετών τον οποίο ξεκίνησα να τον στέλνω παιδικό σταθμό. Τον πάω στις 9 το πρωί και τον παίρνω στις 12 προς το παρόν. Το ωράριο που εργάζομαι είναι 1 το μεσημέρι με 9 το βράδυ (που ποτέ δεν είναι 9,είναι πάντα παραπάνω). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να με βλέπει το παιδί, σύνολο, σχεδόν μια με δύο ώρες την ημέρα. Έχει αντιδράσει λίγο άσχημα σε όλο αυτό. Ξυπνάει συνέχεια τη νύχτα κλαίγοντας χωρίς να μπορώ να τον ηρεμήσω. Όταν τον αφήνω στη μητέρα μου να πάω για δουλειά γαζώνεται πάνω μου, κλαίει χτυπιέται και δεν μ’ αφήνει να φύγω με τίποτα. Τι προτείνετε να κάνω; Μήπως πρέπει να τον σταματήσω απ’ τον παιδικό σταθμό; Βοηθήστε με σας παρακαλώ”

Απαντά η ψυχολόγος κυρία Γιούλη Μπαλίκου


ADVERTISEMENT

Το παιδί σας βρίσκεται στο μεταίχμιο της μετάβασης από την βρεφική στη νηπιακή ηλικία. Δεν έχει τον απόλυτο έλεγχο των συναισθημάτων του. Γι αυτό όταν βιώνει λύπη, άγχος, θυμό κλπ νιώθει αβοήθητο και ζητάει τη φυσική επαφή. Η φυσική επαφή καλύπτεται κυρίως από την μητέρα της οποίας η παρουσία είναι σημαντική κυρίως τα πρώτα χρόνια ανάπτυξης του παιδιού.

Η απάντηση, σας έχει δοθεί ήδη από το παιδί σας. Προσπαθήστε να έχετε περισσότερο χρόνο μαζί του. Η ανάγκη του δηλώνεται άμεσα. Αν την ημέρα δεν υπάρχει η δυνατότητα, δηλώστε στο παιδί σας την παρουσία σας το βράδυ. Κρατήστε το αγκαλιά και αφήστε το να αποκοιμηθεί πάνω σας. Καλύψτε τον χρόνο που πιθανά δεν έχετε τις πρωινές ώρες. Και πολύ περισσότερο καλύψτε την ποσότητα του χρόνου που δεν μπορείτε να έχετε με το παιδί σας, με ποιότητα χρόνου. Ο χρόνος που θα μπορούσατε να περάσετε με το παιδί σας για παράδειγμα τα Σαββατοκύριακα, να είναι αποκλειστικά αφιερωμένος σε αυτό. Παίξτε, γελάστε, τραγουδήστε, πηγαίνετε βόλτα. Κάθε παιδί είναι μοναδικό. Βρείτε λοιπόν εσείς τι ταιριάζει στην μοναδικότητα του παιδιού σας από αρκετές κοινές δραστηριότητες που θα μπορούσατε να έχετε. Πειραματιστείτε λοιπόν και δώστε περισσότερο αλλά κυρίως ουσιαστικό χρόνο στο παιδί σας.

Γιούλη Μπαλίκου
Υποψήφια Διδάκτωρ Ψυχολογίας ΕΚΠΑ
Email: psychologiapaidiou@gmail.com
Web: http://psychologiapaidiou.blogspot.gr/


ADVERTISEMENT

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ