fbpx

Τις μέρες των γιορτών αφήνει το παιδί στους γονείς του και φεύγει. Τι μπορώ να κάνω νομικά;

ADVERTISEMENT

Kαλησπέρα σας, μπορεί ο πατέρας του 5,5 ετών τέκνου μας, να το αφήνει στους ηλικιωμένους γονείς του, τις ημέρες επικοινωνίας διακοπών, Πάσχα και Χριστουγέννων (5 – 6 ημέρες) και να φεύγει ταξίδια είτε επαγγελματικά, είτε όχι; Έχω με δικαστική απόφαση ασφαλιστικών μέτρων, την επιμέλεια του παιδιού και οι μέρες που λείπει ο πατέρας είναι αυτές που έχει ορίσει το δικαστήριο για επικοινωνία. Τι μπορώ να κάνω να το αποτρέψω;

Απαντάει η δικηγόρος Θεσσαλονίκης κυρία Ειρήνη Καψάλη 


ADVERTISEMENT

Το αναφαίρετο δικαίωμα προσωπικής επικοινωνίας του ανηλίκου τέκνου με τον γονέα που δεν διαμένει μαζί του, λόγω διακοπής της έγγαμης συμβίωσης (διάστασης) ή λύσης του γάμου (διαζυγίου) κατοχυρώνεται από το νομοθέτη στο άρθρο 1520 παρ. 1 του Αστικού Κώδικα. Ειδικότερα ορίζεται ότι «ο γονέας με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο διατηρεί το δικαίωμα της προσωπικής επικοινωνίας με αυτό». Θεμελιώδης σκοπός της ρύθμισης αυτής είναι η θωράκιση του συναισθηματικού δεσμού του ανηλίκου με τον γονέα του, η διαφύλαξη της ψυχικής και πνευματικής τους επαφής, προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη αποξένωση τους, η οποία σε καμία περίπτωση δεν ευεργετεί την ψυχική υγεία του τέκνου.

Συνεπώς, αυτοτελές δικαίωμα προσωπικής επικοινωνίας δίδεται εκ του νόμου στο γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, προς αποτροπή αποκοπής αυτού από την πατρική φιγούρα –πρότυπο. Πρόκειται για προσωποπαγές οικογενειακό δικαίωμα, το οποίο νομιμοποιείται να ασκεί αποκλειστικά ο φορέας του, είναι μάλιστα αμεταβίβαστο και ανεπίδεκτο παραίτησης. Κατ’
επέκταση, οποιαδήποτε συμφωνία περί μη άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας καθίσταται άκυρη.

Στην περίπτωση σας, η απόφαση ασφαλιστικών μέτρων όρισε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες, κατά τις οποίες ο πατέρας θα μπορεί να συναναστρέφεται και να συναντά το τέκνο. Το γεγονός ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος που -σύμφωνα με την ανωτέρω δικαστική απόφαση- το παιδί πρέπει να βρίσκεται με τον πατέρα, ο τελευταίος απουσιάζει και αφήνει το ανήλικο τέκνο σας στους γονείς του, προβληματίζει μόνο όταν αρχίζει να γίνεται συστηματικά και επανειλημμένα από την πλευρά του πατέρα. Δεν διευκρινίζετε, βέβαια, εάν αυτό συνέβη μία φορά, που είναι λογικό, αρκεί να αναπληρωθεί η «χαμένη» επικοινωνία, ή αν ο πατέρας αφήνει το παιδί στους γονείς του κάθε φορά που είναι να το δει. Εάν λοιπόν κάποιες καθορισμένες ημέρες και ώρες ο πατέρας δεν μπορεί, λόγω κωλύματος, να επικοινωνήσει με το τέκνο, τότε θα πρέπει να συζητήσετε από κοινού, επαναπροσδιορίζοντας το χρόνο επικοινωνίας με το παιδί.


ADVERTISEMENT

Σε κάθε περίπτωση δεν είναι βλαπτικό για το συμφέρον του τέκνου να επισκέπτεται τους παππούδες του. Ωστόσο, οι απώτεροι ανιόντες, παρόλο που ο νόμος τους αναγνωρίζει επίσης δικαίωμα προσωπικής επικοινωνίας με το εγγόνι τους, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επικοινωνία που έχει ανάγκη το τέκνο με τον πατέρα του.

Εάν δεν μπορείτε να επιλύσετε μαζί το ζήτημα αυτό εξωδικαστικά, με την μεταβολή των ωρών επικοινωνίας, υπογράφοντας κάποιο ιδιωτικό συμφωνητικό, έτσι ώστε να ασκεί το δικαίωμα επικοινωνίας ο πατέρας, μπορείτε να απευθυνθείτε σε δικηγόρο, ώστε να ζητήσετε δικαστικά τη μείωση των προβλεπόμενων ωρών, εφόσον η ελλειπής επαφή με τον πατέρα οδηγεί σε παραμέληση εποπτείας του τέκνου εκείνα τα χρονικά διαστήματα των διακοπών, ή εφόσον συντρέχει κάποιος άλλος σπουδαίος λόγος, που να δικαιολογεί τη μεταρρύθμιση της προηγούμενης απόφασης.

Ειρήνη Καψάλη
Δικηγόρος

Βασιλέως Ηρακλείου 25
Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 54624
Τηλέφωνο: 2310-225738
Web: http://ekapsali.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ