Τί υποχρεώσεις έχει ο εργοδότης μου απέναντί μου στην άδεια μητρότητας; Θα πρέπει να μου δώσει μισθό;

0

Ερώτημα

«Καλησπέρα σας, θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Άυριο ξεκινάει η άδεια μητρότητας μου. Ένημέρωθηκα σχετικά για το τι δικαιούμαι απ το ΙΚΑ. Αυτό που δεν έχω ξεκάθαρο είναι αν ο εργόδότης μου έχει υποχρεώσεις απέναντι μου κατά τη διάρκεια της άδειας. π.χ. Συνεχίζει να με ασφαλίζει εκείνος; Ισχύει ότι θα πρέπει να μου δώσει έναν μηνιαίο μισθό ακόμα; Σημειώνω ότι δεν πήρα καθόλου αναρρωτικές και αυτή τη στιγμή διανύω την 32 εβδομάδα».

Απαντάει η δικηγόρος Θεσσαλονίκης και διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια κυρία Μαρία Μπαρμπατσάλου

Όπως γνωρίζετε το ΙΚΑ χορηγεί επιδόματα μητρότητας (κυοφορίας και λοχείας) καθώς και το εφάπαξ βοήθημα τοκετού.

Σύμφωνα με το άρθρο 7 της από 23 Μαΐου 2000 Εθνικής Γενικής Συλλογικής Συμβάσεως εργασίας που κυρώθηκε με το άρθρο 11 του Ν. 2874/2000 , από 1ης Ιανουαρίου 2000 η  άδεια κυοφορίας και λοχείας αντιστοιχεί σε διάστημα 119 ημερών (διάστημα περίπου 4 μηνών) , το οποίο διαχωρίζεται σε 56 ημέρες πριν την Π.Η.Τ (Πιθανή Ημέρα Τοκετού) και 63 από την Π.Η.Τ. και μετά .Κατά την διάρκεια της άδειας αυτής , η εργαζόμενη ασφαλίζεται και αμείβεται από τον εργοδότη μόνο τον πρώτο μήνα ή τις 15 πρώτες ημέρες της άδειας, ανάλογα εάν έχει συμπληρώσει ένα ολόκληρο εργασιακό έτος στην επιχείρηση.

O εργοδότης καταβάλλει τις αποδοχές της μισθωτής μέχρι ενός μήνα (ή μισού αν η προϋπηρεσία είναι μικρότερη του έτους), αφαιρώντας ολόκληρο το επίδομα μητρότητας που αντιστοιχεί στο ίδιο χρονικό διάστημα, τόσο εκείνο που αντιστοιχεί στις εργάσιμες όσο και στις μη εργάσιμες ημέρες. Oι εισφορές ασφαλισμένου και εργοδότη κατά το διάστημα αυτό υπολογίζονται επί του συνόλου των αποδοχών που δικαιούται να λάβει ο ασφαλισμένος από τον εργοδότη και όχι επί του μειωμένου ποσού μετά την αφαίρεση του επιδόματος μητρότητας.

Μαρία Μπαρμπατσάλου
Δικηγόρος Θεσσαλονίκης
Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια
Φράγκων 1 και Μοσκώφ
Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2310-538839
Κινητό: 6977-395903

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!