Τί πρέπει να κάνουμε για να γίνει αποδοχή κληρονομιάς για τα ανήλικα τέκνα;

0

«Καλησπέρα. Έχω μια απορία. Πέθανε ο πατέρας μου και κάναμε αποποίηση κληρονομιάς. Η μητέρα μου, ο αδελφός μου και εγώ. Να σημειώσουμε ότι δεν χρώσταγε πουθενά. Είναι κάποια ακίνητα. Έχουμε ανήλικα τέκνα. Δεν κάναμε αποποίηση ώστε να περάσει σε εκείνα η περιουσία. Τι κινήσεις πρέπει να κάνουμε; Περνάνε αυτόματα ή πρέπει να κάνουμε Ε9; Ούτε στην εφορία γνωρίζουν κάτι. Ευχαριστώ πολύ;»

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Παρασκευή Κουπλίδου

Από ότι κατάλαβα ο πατέρας σας πέθανε χωρίς να αφήσει διαθήκη και χωρίς να έχει χρέη. Εσείς ως κληρονόμοι του αποφασίσατε να κάνετε αποποίηση κληρονομίας με σκοπό η κληρονομία να περιέλθει στα τέκνα σας.

Εφόσον αποποιηθούν οι κληρονόμοι που καλούνται στην πρώτη τάξη της κληρονομικής διαδοχής (όπως εν προκειμένω κάνατε εσείς) καλούνται οι επόμενοι στην τάξη που είναι τα τέκνα σας. παρελθόντος λοιπόν άπρακτου του τετραμήνου αποποιήσεως θεωρητικά η κληρονομία έχει περιέλθει σε αυτά ως δικαίωμα στην πράξη όμως πρέπει να κάνετε τα εξής.

Καταρχάς με τις αποποιήσεις σας, τις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου, τα πιστοποιητικά πλησιεστέρων συγγενών και τα πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης που αποδεικνύουν την ύπαρξη των τέκνων σας θα πρέπει να πάτε στο τμήμα κεφαλαίου της Δ.Ο.Υ. της κληρονομίας για να υποβάλλετε δήλωση φόρου κληρονομίας (αυτό καλύτερα να το κάνει κάποιος συμβολαιογράφος θα σας εξηγήσω παρακάτω γιατί).

Η δήλωση φόρου κληρονομίας είναι ένα έντυπο αρκετά πολύπλοκο για να συμπληρωθεί από εσάς, στο οποίο δηλώνονται οι κληρονόμοι, οι σχέσεις τους με τον κληρονομούμενο και τα κληρονομιαία περιουσιακά στοιχεία. Αν υπάρχουν ακίνητα καλό είναι να γίνει από τον συμβολαιογράφο που θα συντάξει και την πράξη αποδοχής κληρονομίας, ο οποίος σε ειδικό έντυπο θα έχει υπολογίσει και την αντικειμενική τους αξία.

Το επόμενο βήμα μετά της Δ.Ο.Υ. είναι να πάτε σε συμβολαιογράφο για να υπογράψετε για λογαριασμό των τέκνων σας πράξη αποδοχής κληρονομιάς την οποία εν συνεχεία θα πρέπει να μεταγράψετε στο υποθηκοφυλακείο ή κτηματολογικό γραφείο της περιφέρειας του ακινήτου ή των ακινήτων.

Με τη μεταγραφή ολοκληρώνεται και τυπικά η αποδοχή της κληρονομίας. Για να δηλώσετε τα ακίνητα στο Ε9 θα τα δηλώσετε την επόμενη της αποδοχής χρονιά με συνημμένη την πράξη αποδοχής και όλα τα έγγραφα που θα σας πει ο λογιστής σας.

Παρασκευή Κουπλίδου
Δικηγόρος
Γρ. Λαμπράκη 52, Γλυφάδα Αττικής
Τηλέφωνο: 210-9639203
E-mail:vkouplidou@yahoo.gr
Web:www.kouplidou-law.gr

Τώρα μπορείς να επισκεφθείς, επιλεγμένους ειδικούς συνεργάτες μας, μέσω του προγράμματος «Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν». Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείς να δείς εδώ ενώ αν θες να πάρεις απαντήσεις μέσω του Singleparent.gr, μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.