Τι ισχύει για τα παιδιά μου αν κάνω αποποίηση κληρονομιάς του θείου μου που απεβίωσε;

0

«Ο πατέρας μου κληρονόμησε πολλά χρέη από την μητέρα του και είχε άτεκνα και ανύπαντρα αδέλφια. Ο μπαμπάς μου έχει πεθάνει κι εγώ έκανα αποποίηση κληρονομιάς. Τώρα πέθανε και ένας άτεκνος και ανύπαντρος αδελφός του πατέρα μου. Πρέπει να κάνω αποποίηση κληρονομιάς; Έχω επίσης 2 ανήλικα παιδιά. Τι γίνεται με αυτά; Ευχαριστώ εκ των προτέρων».

Απαντάει η δικηγόρος Θεσσαλονίκης κυρία Ειρήνη Καψάλη 

Αποποίηση κληρονομιάς είναι η δήλωση του προσωρινού κληρονόμου ότι δεν δέχεται την κληρονομιά, ότι δηλαδή δεν επιθυμεί να γίνει οριστικός κληρονόμος. Η δήλωση γίνεται στη γραμματεία του αρμόδιου Ειρηνοδικείου (στην περιφέρεια του οποίου δηλαδή είχε την κατοικία του ή τη διαμονή του ο κληρονομούμενος κατά το χρόνο του θανάτου του) ενός τεσσάρων μηνών από τότε που ο κληρονόμος έλαβε γνώση της επαγωγής (ότι δηλαδή κατέστη προσωρινός κληρονόμος) και του λόγου της κληρονομιάς.

Η προθεσμία αυτή για την αποποίηση, δίνει τη δυνατότητα στον προσωρινό κληρονόμο να εξετάσει εάν συμφέρει να αποδεχθεί την κληρονομιά, ερευνώντας για τις υποχρεώσεις τις και τις οφειλές που είχε ενδεχομένως ο κληρονομούμενος – θανών προς τρίτους. Η αποποίηση αναφέρεται μόνο στο σύνολο της κληρονομιάς και δεν μπορεί αν περιοριστεί σε μέρος αυτής.

Προκειμένου να μην κληρονομήσετε τα χρέη του θανόντος θείου σας, θα πρέπει να προβείτε, σε προθεσμία 4 μηνών, σε αποποίηση κληρονομίας ενώπιον του αρμοδίου Ειρηνοδικείου.

Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και για τα ανήλικα τέκνα σας, με τη διαφορά ότι στην περίπτωση αυτή απαιτείται δικαστική απόφαση – άδεια του Δικαστηρίου. Μέσα σε προθεσμία επίσης 4 μηνών, που αρχίζει από τη δική σας αποποίηση, θα πρέπει, με τη συνδρομή δικηγόρου που θα συντάξει τα απαιτούμενα έγγραφα και θα παρασταθεί στο ακροατήριο, να αιτηθείτε και να λάβετε άδεια από το Δικαστήριο για αποποίηση της κληρονομίας για λογαριασμό των τέκνων σας.  

Ειρήνη Καψάλη
Δικηγόρος
Βασιλέως Ηρακλείου 25
Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 54624
Τηλέφωνο: 2310-225738
Web: http://ekapsali.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!