fbpx

Θέλω να πάρω τα παιδιά μου και να πάμε σε άλλη χώρα αλλά ο πατέρας τους, δεν θέλει. Τί μπορώ να κάνω;

ADVERTISEMENT

Καλησπέρα, Έχω τρία παιδιά και έχω πάρει διαζύγιο όπου  μου δόθηκε η επιμέλεια των παιδιών. Τα παιδιά μου και εγώ έχουμε και την καναδική υπηκοότητα. Ο γιος μου θα φύγει για σπουδές φέτος (θα γίνει 18). Είμαι άνεργη και θέλω να μετοικήσω με τις δυο κόρες του χρόνου στον Καναδά όπου  έχω οικογένεια. Οι κόρες θα είναι 15 και 17 χρόνων. Έχουν  κακή σχέση με τον πάτερα τους, τους μιλάει πολύ άσχημα και δεν θέλουν να τον βλέπουν καν. Αν φύγω του χρόνου για να κάνω μεταπτυχιακό ώστε να ξανά δουλέψω και τα παιδιά δεν θέλουν να μείνουν με τον πάτερα τους, μπορώ να τους φέρω μαζί; Παρόλο  που δεν έχουν καλή σχέση, ο πατέρας τους δεν θέλει να τους αφήσει να φύγουν μαζί μου έξω. Τι μπορώ να κάνω;
Ευχαριστώ

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Παναγιώτα Λουκάκου


ADVERTISEMENT

Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 1510, 1511, 1512, 1513, 1514 και 1518 του ΑΚ  η γονική μέριμνα του ανηλίκου τέκνου περιλαμβάνει την επιμέλεια του προσώπου του, η οποία εμπεριέχει την ανατροφή, την επίβλεψη, τη μόρφωση και την εκπαίδευση του τέκνου, καθώς και τον προσδιορισμό του τόπου διαμονής του, επιπλέον δε και την διοίκηση της περιουσίας του και την εκπροσώπηση του τέκνου σε κάθε υπόθεση ή δικαιοπραξία ή δίκη που αφορά το πρόσωπο ή την περιουσία του. Στην περίπτωση διακοπής της συμβίωσης, όταν ανατρέπονται πλέον οι συνθήκες της ζωής της οικογένειας, καταργείται ο συζυγικός οίκος, δημιουργείται χωριστή εγκατάσταση του καθενός από τους γονείς και ανακύπτει το θέμα της διαμονής των ανηλίκων τέκνων κοντά στη μητέρα τους    ή τον πατέρα τους, η ρύθμιση της γονικής μέριμνας και της επιμέλειας αυτών γίνεται από το δικαστήριο. Ως κατευθυντήρια γραμμή για την άσκηση της γονικής μέριμνας ή της επιμέλειας στην περίπτωση διαφωνίας των γονέων των παιδιών  και της προσφυγής τους στο δικαστήριο, αλλά και πυρήνας για τον προσδιορισμό της άσκησής της είναι το αληθινό συμφέρον του τέκνου, που αποσκοπεί στην ανάπτυξη του ανηλίκου σε μια ανεξάρτητη και υπεύθυνη προσωπικότητα.

Στα πλαίσια της διάστασης και του διαζυγίου, οι σύζυγοι εφόσον αποφασίσουν να χωρίσουν με συναινετικό διαζύγιο πρέπει να υπογράψουν συμφωνία με την οποία να καθορίζεται σε ποιον θα ανατεθεί η επιμέλεια του/των ανηλίκων τέκνων τους ή σε περίπτωση που διαφωνούν πρέπει να εκδοθεί δικαστική απόφαση η οποία να αναθέτει την επιμέλεια των ανήλικων παιδιών σε ένα εκ των γονέων, συνήθως στη μητέρα. Μέχρι την έκδοση του Ν. 4714/2020, που τέθηκε σε ισχύ την 31.07.2020,  το πρόσωπο στο οποίο είχε ανατεθεί η επιμέλεια είχε και το απόλυτο  δικαίωμα να επιλέγει τον τόπο διαμονής του ανήλικου παιδιού και επομένως μπορούσε να μεταβάλλει τον τόπο κατοικίας και διαμονής του παιδιού χωρίς τη συναίνεση του άλλου γονέα. Απλά στην περίπτωση αυτή θα έπρεπε ο γονέας του οποίου το δικαίωμα της επικοινωνίας παρεμποδιζόταν από αυτή την αλλαγή, να ζητήσει τη μεταρρύθμιση της  συμφωνίας ή της απόφασης  που ρύθμιζε το δικαίωμα επικοινωνίας του με το ανήλικο παιδί.

Το νέο άρθρο ΑΚ 1519 ορίζει πλέον ότι  μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτεί προηγούμενη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση μετά από αίτημα οποιουδήποτε από τους γονείς.


ADVERTISEMENT

Αυτό σημαίνει ότι  σε περίπτωση που ο γονέας που έχει την επιμέλεια επιθυμεί να αλλάξει τόπο διαμονής του, με συνέπεια την αλλαγή και του τόπου διαμονής των ανήλικων παιδιών πρέπει να  ζητήσει τη συμφωνία του άλλου γονέα και σε περίπτωση που αυτός διαφωνεί με την αλλαγή αυτή και η αλλαγή αυτή επηρεάζει και εμποδίζει ουσιωδώς τη δυνατότητα επικοινωνίας του άλλου γονέα πρέπει να προσφύγει στο δικαστήριο και να καταθέσει αγωγή με την οποία να αιτείται τη μεταβολή αυτή εκθέτοντας συγχρόνως τους λόγους που την καθιστούν αναγκαία  και επωφελή για το συμφέρον των ανήλικων παιδιών  και εφόσον το δικαστήριο εκδώσει οριστική απόφαση που να  επιτρέπει τη μεταβολή, τότε μπορεί να πραγματοποιήσει την αλλαγή αυτή.

Στην δική σας προσωπική περίπτωση εφόσον τα παιδιά είναι ανήλικα θα πρέπει να προσπαθήσετε να πείσετε τον πρώην σύζυγο σας για την ανάγκη αυτής της μεταβολής προκειμένου να συμφωνήσει  με γραπτή συμφωνία  στο αίτημα σας αυτό. Επειδή οι σχέσεις των πρώην ή εν διαστάσει συζύγων σπανίως είναι καλές, ο νόμος προβλέπει την εξωδικαστική διαδικασία  της διαμεσολάβησης, ώστε  οι γονείς με τη βοήθεια του ουδέτερου τρίτου διαμεσολαβητή, να αποφύγουν τη σύγκρουση προς όφελος των παιδιών τους και να καταλήξουν σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία. Μάλιστα προβλέπεται  σύμφωνα με το Ν.4640/2019 στις οικογενειακές διαφορές μια αρχική υποχρεωτική συνεδρία διαμεσολάβησης κατά την οποία οι γονείς ενημερώνονται αναλυτικά για τη διαδικασία και τα ωφέλη της από ένα διαμεσολαβητή. Σε περίπτωση που ο πρώην σύζυγος σας δεν συμφωνεί θα πρέπει να αποφασίσει το δικαστήριο με οριστική απόφαση αφού επικαλεστείτε και αποδείξετε τους λόγους που μας αναφέρετε, ώστε το Δικαστήριο  να αποφανθεί με απόφαση του, ότι η αλλαγή του τόπου της διαμονής είναι αφενός αναγκαία και αφετέρου προς το συμφέρον των ανήλικων παιδιών.

Παναγιώτα Λουκάκου | Panagiota Loukakou 
Δικηγόρος Παρ Αρείω Πάγω  | Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια
Attorney-at-Law | Accredited Mediator of the Ministry of Justice, Transparency and Human Rights
Μέλος της εταιρείας Εμπορικής και Οικογενειακής Διαμεσολάβησης “ΔΙΑΛΟΓΟΣ”
Λεωφ. Σταδίου 61 | 61, Stadiou str.
Αθήνα 10559 | Athens 10551
Ελλάδα | Greece
Tel: +30 210 3217637
Mob.: +30 6977367340
Fax: +30 210 3000104 

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ