fbpx

Θέλω να αλλάξω το επώνυμο του παιδιού μου με τη γέννησή του. Γίνεται;

ADVERTISEMENT

Γεία σας,
Θα ήθελα να ρωτήσω αν γίνεται να προβούμε σε αλλαγή επωνύμου τέκνου πρίν απο την επικείμενη γέννησή του. Θα θέλαμε να έχει το επώνυμο της μητέρας και οχι του πατέρα. Έχει προηγηθεί στον γάμο προσδιορισμός επωνύμου τέκνου με κοινη δήλωση (δηλώσαμε το επώνυμο του συζύγου)

Απαντάει η δικηγόρος Θεσσαλονίκης κυρία Ειρήνη Καψάλη 


ADVERTISEMENT

Το άρθρο 1505 Α.Κ. προβλέπει τα εξής όσον αφορά το επώνυμο των τέκνων:

«1. Οι γονείς υποχρεούνται να έχουν προσδιορίσει το επώνυμο των τέκνων τους με κοινή αμετάκλητη δήλωσή τους. Η δήλωση γίνεται πριν από το γάμο, είτε σε συμβολαιογράφο είτε στο λειτουργό, ενώπιον του οποίου θα τελεσθεί ο γάμος. Ο λειτουργός οφείλει να ζητήσει τη σχετική δήλωση.

  1. Το οριζόμενο επώνυμο, κοινό για όλα τα τέκνα, μπορεί να είναι είτε το επώνυμο ενός από τους γονείς, είτε συνδυασμός των επωνύμων τους, που όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερα από δύο επώνυμα. 3. Αν οι γονείς παραλείψουν να δηλώσουν το επώνυμο των τέκνων τους, σύμφωνα με τους όρους των προηγούμενων παραγράφων, τα τέκνα έχουν για επώνυμο το επώνυμο του πατέρα τους.».

Όπως προκύπτει και από τη γραμματική διατύπωση του εν λόγω άρθρου, και, ενόψει και της σοβαρότητας της ρύθμισης και του μόνιμου χαρακτήρα του επωνύμου, η δήλωση που υποβάλλουν οι σύζυγοι όσον αφορά το επώνυμο των μελλοντικών τους τέκνων είναι αμετάκλητη, δεν μπορεί, δηλαδή, να ανακληθεί με νέα δήλωση των συζύγων. Το επώνυμο αποτελεί μεν στοιχείο της προσωπικότητας του ατόμου, όμως ενδιαφέρει και τη δημόσια τάξη καθότι η μεταβολή του επωνύμου επιδρά στην ασφάλεια τόσο των ιδιωτικών συναλλαγών όσο και των συναλλαγών με δημόσιες υπηρεσίες και συναρτάται με τη δημιουργία εννόμων σχέσεων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου.


ADVERTISEMENT

Για το λόγο αυτό, για τη μεταβολή του επωνύμου απαιτείται καταρχήν με διοικητική πράξη. Το αρμόδιο διοικητικό όργανο αποφαίνεται αιτιολογημένα για το αν οι λόγοι που επικαλείται ο αιτών είναι αρκούντως σοβαροί ώστε να δικαιολογούν τη μεταβολή του επωνύμου. Όταν το πρόσωπο για το οποίο ζητείται η μεταβολή είναι ανήλικο, εκπροσωπείται από τους γονείς του, ως ασκούντες τη γονική μέριμνα. Σε περίπτωση απορριπτικής απόφασης, ο αιτών μπορεί να προσφύγει κατά της πράξεως του διοικητικού οργάνου.

Οι σοβαροί λόγοι που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την αλλαγή του επωνύμου  μπορεί να αφορούν είτε το ίδιο το επώνυμο (αν, για παράδειγμα, είναι κακόηχο ή ξενικό, αν προκαλεί θυμηδία ή δημιουργεί κίνδυνο σύγχυσης στις συναλλαγές) είτε τη σχέση του αιτούντος με το επώνυμο αυτό.  Αρχικά γινόταν νομολογιακά δεκτό ότι είναι επιτρεπτή η αλλαγή του επωνύμου σε περίπτωση που η χρήση του δημιουργεί ψυχολογικά προβλήματα στον φορέα του. Ωστόσο, πλέον η νομολογία είναι επιεικέστερη ως προς τις προϋποθέσεις αλλαγής επωνύμου. Για παράδειγμα, έχει κριθεί με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι η συναισθηματική αποξένωση ενός προσώπου από τον πατέρα του αρκεί για να δικαιολογήσει τη μεταβολή του επωνύμου του. Επιπροσθέτως, γίνεται δεκτή από τη νομολογία η δυνατότητα ακύρωσης της δήλωσης σε περίπτωση που η δήλωση είναι προϊόν πλάνης, απάτης ή απειλής.

Σε περίπτωση που αποφασίσετε να εκκινήσετε τη διαδικασία, για εξειδικευμένες πληροφορίες καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε έναν δικηγόρο.

Ειρήνη Καψάλη
Δικηγόρος

Βασιλέως Ηρακλείου 25
Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 54624
Τηλέφωνο: 2310-225738
Web: http://ekapsali.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ