Θέλω να πάρω διαζύγιο, αλλά είναι κρατούμενος και δεν μπορεί να προσλάβει δικηγόρο ή να εκπροσωπηθεί δωρεάν. Τί να κάνω;

0

Γεια σας!

Θέλω να ρωτήσω, αν μπορεί κάποιος νομικός της σελίδας σας να με συμβουλέψει σχετικά με θέμα διαζυγίου. Είμαι σε διάσταση από το 2006, που έγινε αίτηση χωρίς να προχωρήσει. Πέρσι πήρα δωρεάν νομική βοήθεια και ξεκίνησα αίτηση χωρίς να παρουσιαστεί ποτέ ο πρώην στη δικηγόρο, άρα δεν κατατέθηκε ποτέ. Τώρα εκείνος είναι κρατούμενος και δεν έχει δυνατότητα να πληρώσει δικηγόρο, όμως ούτε δικαιούται να εκπροσωπηθεί δωρεάν, επειδή έχει μεγαλύτερη δήλωση. Τί πρέπει εγώ να κάνω, για να πάρω επιτέλους διαζύγιο από έναν γάμο, που δεν ισχύει εδώ και 10 χρόνια; Δεν θέλω να καταφύγω σε αγωγή, για να μην επιβαρύνω τη θέση του. Υπάρχει τρόπος να εκπροσωπηθεί εκείνος δωρεάν ως κρατούμενος;

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Δάφνη Ι. Σιώπη

Σύμφωνα με το άρθρο 1438 του Αστικού Κώδικα, ο γάμος μπορεί να λυθεί με δικαστική απόφαση διαζυγίου, η οποία θα πρέπει να καταστεί αμετάκλητη. Την λύση του γάμου με δικαστική απόφαση διαζυγίου μπορεί να ζητήσει καθένας από τους συζύγους, εφόσον υπάρχει ισχυρός κλονισμός του γάμου από λόγο που αφορά το πρόσωπο του εναγόμενου. Περαιτέρω, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 1439 του Αστικού Κώδικα, όταν οι σύζυγοι βρίσκονται σε διάσταση συνεχώς από δύο τουλάχιστον χρόνια, ο κλονισμός τεκμαίρεται αμάχητα και μπορεί να ζητηθεί η λύση του γάμου με δικαστική απόφαση διαζυγίου.

Στην προκειμένη περίπτωση, εφόσον αποδεδειγμένα υπάρχει διάσταση μεταξύ σας πολύ περισσότερο από δύο χρόνια, μπορείτε να καταθέσετε αγωγή διαζυγίου λόγω διετούς διάστασης. Για να μην επιβαρυνθεί ο σύζυγός σας με έξοδα εκπροσώπησης από δικηγόρο, μπορεί να μην παραστεί κατά την δικάσιμο και να ερημοδικασθεί, οπότε και η δικαστική απόφαση θα εκδοθεί ανεξάρτητα από την παράστασή του ενώπιον του Δικαστηρίου. Για να μην επιβαρυνθεί μάλιστα ούτε με δικαστικά έξοδα, είναι δυνατόν να μην περιλάβετε αίτημα περί καταδίκης του στην δικαστική σας δαπάνη στο αγωγικό σας δικόγραφο, οπότε και το δικαστήριο θα διατάξει απλώς την λύση του γάμου σας, δίχως να προβεί στην καταδίκη του συζύγου σας στην καταβολή των δικαστικών σας εξόδων. Ο νόμος δεν προβλέπει δωρεάν εκπροσώπηση κρατουμένων από δικηγόρο για αστικές δίκες, εφόσον δεν πληρούν τα τιθέμενα από τον νόμο εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Δάφνη Ι. Σιώπη
Δικηγόρος LLM
Αγ. Σοφίας 24
Θεσσαλονίκη 54622
Τηλ: 2313 079293
Κιν: 6977568673
Email: dsiopi.law@gmail.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!