Θέλω να κάνω αποποίηση κληρονομιάς, αλλά έχω κάνει κάποιες κινήσεις και φοβάμαι ότι δεν είναι πια εφικτό.

0

Καλημέρα σας, τον Ιανουάριο έφυγε από τη ζωή η μητέρα μου η οποία έχει μοναδικό περιουσιακό στοιχείο ένα σπίτι με δάνειο από την Πειραιώς. Το δάνειο νόμιζα ότι ήταν 20.000 ευρώ, αλλά τελικά ήταν 40.000. Αποφάσισα τελικά να κάνω αποποίηση κληρονομιάς, αλλά αυτό το διάστημα μέχρι και σήμερα έχω κάνει κάποιες κινήσεις όπως 1) όταν πήγα στο ΙΚΑ για να κόψω τη σύνταξη, μου ζήτησαν δικό μου λογαριασμό για να μου βάλουν τα έξοδα κηδείας τα οποία δεν έχω πάρει ευτυχώς ακόμα (μήπως να μην τα αποδεχτώ και αυτά)  2) σε ένα κοινό λογαριασμό με την μητέρα μου είχαμε 85 ευρώ τα οποία πήρα μετά την κηδεία για να πληρώσω τα έξοδα εκκλησίας (ήταν και το δικό μου όνομα στο λογαριασμό) και τέλος έκοψα το τηλέφωνο του σπιτιού. Υπάρχει περίπτωση όλα τα παραπάνω να θεωρηθούν σιωπηρή αποδοχή και μετά να μην έχω το δικαίωμα να κάνω αποποίηση; Σας ευχαριστώ.

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Δάφνη Ι. Σιώπη

Αγαπητή αναγνώστρια,

Εφόσον εντός τεσσάρων (4) μηνών από τον θάνατο της μητέρας σας προβείτε σε αποποίηση της κληρονομίας ενώπιον του Ειρηνοδικείου του τόπου κατοικίας της μητέρας σας, δεν έχετε κανέναν λόγο να φοβάστε ότι οι ενέργειες σας θα θεωρηθούν πράξεις που καταδεικνύουν σιωπηρή αποδοχή της κληρονομίας. Για τον λόγο αυτό, μεριμνήστε άμεσα ώστε να προβείτε σε αποποίηση κληρονομιάς ενώπιον του Ειρηνοδικείου εντός της νόμιμης προθεσμίας.

Με εκτίμηση,

Δάφνη Ι. Σιώπη
Δικηγόρος LLM
Αγ. Σοφίας 24
Θεσσαλονίκη 54622
Τηλ: 2313 079293
Κιν: 6977568673
Email: dsiopi.law@gmail.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!