Θέλω να αφήσω προσωρινά το μωρό στους γονείς του άντρα μου στην Αλβανία. Τί να κάνω νομικά;

0

«Καλησπερα εχω ενα μωρακι 2 μηνων εκτος γαμου αλλα ο πατερας του θελει να το αναγνωρισει.Σκεφτομαστε να το αφησουμε στους γονεις του στην Αλβανια και θελω να μαθω την διαδικασια δηλ.αν πρεπει να κανουμε ενα χαρτι σε συμβολαιογραφο για να ειμαστε καλημενοι νομικα και αν οντος ισχυει οτι το μωρο θα περασει τα συνορα με ελληνικο διαβατηριο. Θέλω να αφήσω το μωρό για καποιο χρονικο διαστημα στους γονείς του, γιατι ο πατερας του παιδιου ειναι στην φυλακη και δεν μπορω να ανταπεξελθω οικονομικα και πρεπει να δουλεψω».

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Ευγενία Φωτοπούλου

Αγαπητή κυρία,

Επειδή το ερώτημά σας είναι λίγο μπερδεμένο και δεν παρέχετε αρκετά κρίσιμα στοιχεία θα προσπαθήσω να απαντήσω όσο το δυνατό λεπτομερέστερα για να προσπαθήσω να σας καλύψω.

Αναφορικά με την αναγνώριση του τέκνου από τον πατέρα του η διαδικασία είναι η κάτωθι:

To άρθρο 1475 ΑΚ ορίζει μεταξύ άλλων ότι «Ο πατέρας μπορεί να αναγνωρίσει ως δικό του το τέκνο που γεννήθηκε χωρίς γάμο, εφόσον συναινεί σ’ αυτό και η μητέρα».

Επίσης το άρθρο 1476 ΑΚ ορίζει ότι «Η αναγνώριση από τον πατέρα ή τους γονείς του γίνεται με δήλωση ενώπιον συμβολαιογράφου ή με διαθήκη. Η συναίνεση της μητέρας, σύμφωνα με το προηγούμενο άρθρο, παρέχεται με δήλωση ενώπιον συμβολαιογράφου. Οι δηλώσεις της αναγνώρισης και της συναίνεσης γίνονται αυτοπροσώπως και χωρίς αίρεση ή προθεσμία. Ανάκληση των δηλώσεων είναι ανίσχυρη».

Με άλλα λόγια ο πατέρας του παιδιού μπορεί να το αναγνωρίσει, αλλά για την αναγνώριση θα πρέπει να απευθυνθείτε σε συμβολαιογράφο, ο οποίος είναι κατά τον νόμο αρμόδιος να συντάξει την πράξη αναγνώρισης. Έπειτα, θα πρέπει να εγγράψετε τη συμβολαιογραφική πράξη αναγνώρισης στα ληξιαρχικά βιβλία.

Αναφορικά με το διαβατήριο του ανήλικου τέκνου σας, για να μπορέσει να εκδοθεί ελληνικό διαβατήριο θα πρέπει το τέκνο να είναι Έλληνας πολίτης. Αυτό συμβαίνει, όταν τουλάχιστον ένας από τους δύο γονείς του είναι Έλληνες. Από ότι αντιλαμβάνομαι ο πατέρας του παιδιού δεν είναι Έλληνας, αλλά εικάζω ότι εσείς είστε. Συνεπώς, το παιδί θα μπορέσει να αποκτήσει ελληνικό διαβατήριο και να ταξιδεύσει στην Αλβανία.

Εάν πάλι εσείς δεν είστε Ελληνίδα θα πρέπει να απευθυνθείτε στην πρεσβεία της χώρας σας προκειμένου να εκδοθεί διαβατήριο για το τέκνο σας.

Αναφορικά με τη διαμονή του τέκνου στους παππούδες του, από τη στιγμή, που εσείς, ως έχουσα τη γονική μέριμνα (και ο πατέρας εφόσον του δοθεί συμβολαιογραφικά), συναινέσετε σε αυτό, τότε δε θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Ενδεχομένως να υπάρξει πρόβλημα σε μετακίνηση στο εξωτερικό, αν π.χ. θέλουν από την Αλβανία να έρθουν εδώ.
Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να πάτε να το φέρετε εσείς ή διαφορετικά θα πρέπει να κρατούν κάποιο πληρεξούσιο για ενδεχόμενο έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές.

Ευγενία Φωτοπούλου
Δικηγόρος

Βασιλίσσης Σοφίας 6, T.K. 106 74 Αθήνα
Τηλέφωνα: 210 36 24 769, 211 7 80 80 80
Fax: 210 36 24 703
Email: info@efotopoulou.gr
Web: http://efotopoulou.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!