fbpx

Με τον πρώην σύζυγο πήραμε κάποια δάνεια. Θα μπορούσα να ενταχθώ στο νόμο Κατσέλη;

| 14 Νοεμβρίου 2014
ADVERTISEMENT

Ερώτηση
«Ήμουν παντρεμένη για αρκετά χρόνια, αλλά ο γάμος αυτός έληξε και την επιμέλεια των ανήλικων παιδιών την έχω πάρει εγώ. Κατά τη διάρκεια του γάμου πήραμε κάποια στεγαστικά δάνεια από κοινού και αργότερα πήραμε κάποια δάνεια για μια ΕΠΕ που συστήσαμε με τον πρώην πλέον σύζυγο (χωρίς ουσιαστική δική μου συμμετοχή στην εταιρεία), στα οποία δάνεια μπήκα εγώ ως εγγυήτρια. Παρά το διαζύγιο, ακόμα δεν έχω βγει από την ΕΠΕ, (αν και το θέλω, γιατί η κατάσταση χειροτερεύει), ενώ ήδη έχουν αρχίσει να λαμβάνουν χώρα καταγγελίες των δανείων, καθώς, λόγω της κρίσης, αδυνατώ να ανταπεξέλθω στα έξοδα. Θα μπορούσα να ενταχθώ (είτε για όλα είτε για μερικά από τα δάνεια) στον νόμο Κατσέλη ή σε κάποια άλλη ευνοϊκή ρύθμιση, ώστε να προστατέψω την ακίνητη πατρική μου περιουσία; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την βοήθειά σας.».

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Παρασκευή Κουπλίδου


ADVERTISEMENT

Σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν. 3869/2010 (Νόμος Κατσέλη) που αφορά στο πεδίο εφαρμογής του Νόμου ήτοι στα δικαιούμενα προς ένταξη πρόσωπα, στο νόμο εντάσσονται:

1. Φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα και έχουν περιέλθει, χωρίς δόλο, σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής ληξιπρόθεσμων χρηματικών οφειλών τους (εφεξής οφειλέτες) δικαιούνται να υποβάλουν στο αρμόδιο δικαστήριο την αίτηση που προβλέπεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 4 για τη ρύθμιση “των οφειλών τους” και απαλλαγή. Την ύπαρξη δόλου αποδεικνύει ο πιστωτής.

*** Η φράση «των οφειλών αυτών» στο πρώτο εδάφιο της παρ.1 αντικαταστάθηκε   από τη φράση «των οφειλών τους» με την παράγραφο 1 άρθρου 85 Ν.3996/2011,ΦΕΚ Α 170/5.8.2011.


ADVERTISEMENT

“2. Δεν επιτρέπεται η ρύθμιση οφειλών, οι οποίες: είτε α) έχουν αναληφθεί το τελευταίο έτος πριν την υποβολή της αίτησης για την έναρξη της διαδικασίας της παραγράφου 1 του άρθρου 4 είτε β) προέκυψαν από αδικοπραξία που διαπράχθηκε με δόλο, από διοικητικά πρόστιμα, χρηματικές ποινές, φόρους και τέλη προς το Δημόσιο και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού, τέλη προς νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και εισφορές προς οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης είτε γ) προέκυψαν από χορήγηση δανείων από Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 15 και 16 του ν. 3586/2007, όπως ισχύουν (Α` 151).”

*** Η παράγραφος 2 αντικαταστάθηκε ως άνω με την παράγραφο 15 άρθρου 20   Ν.4019/2011,ΦΕΚ Α 216/30.9.2011.

3. Απαλλαγή του οφειλέτη από τα χρέη του σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου μπορεί να γίνει μόνο μία φορά.

Αν κατάλαβα καλά σύμφωνα με όσα γράφετε είστε μέλος σε ΕΠΕ οπότε έχετε λόγω της συμμετοχής σε εταιρία και την εμπορική ιδιότητα και άρα και την πτωχευτική ικανότητα με βάση τις διατάξεις του Εμπορικού Νόμου. Για να μπορέσετε να ενταχθείτε πρέπει να αποβάλλετε την εμπορική σας ιδιότητα με την έξοδό σας από την ΕΠΕ ή το κλείσιμο της εταιρίας.

Παρασκευή Κουπλίδου
Δικηγόρος
Γρ. Λαμπράκη 52, Γλυφάδα Αττικής
Τηλέφωνο: 210-9639203
E-mail:vkouplidou@yahoo.gr
Web:www.kouplidou-law.gr

Η κυρία Παρασκευή Κουπλίδου, συμμετέχει στο ειδικό πρόγραμμα “Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν” που σου παρέχει τη πρώτη συνάντηση μαζί της, εντελώς δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να δείς εδώ ενώ μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ