fbpx

Θα έρθω Ελλάδα να δω το παιδί μου, αλλά ο πατέρας του, μου λέει ότι έχω δικαίωμα μόνο τις μισές μέρες. Ισχύει κάτι τέτοιο;

ADVERTISEMENT

Για λόγους εργασίας διαμένω στο Παρίσι. Έχω ένα παιδί 9 ετών που διαμένει με τον πατέρα του στην Αθήνα. Δεν είμαστε παντρεμένοι. Με υπεύθυνη δήλωση του έχω αναγνωρίσει την επιμέλεια του παιδιού, ενώ έχουμε από κοινού τη γονική μέριμνα.

Έρχομαι στην Ελλάδα κάθε ενάμιση μήνα για να βλέπω το παιδί μου. Πρόκειται να έρθω στις 20 Φεβρουαρίου και να μείνω μέχρι τις 2 Μαρτίου. Έχω τσακωθεί με τον πατέρα του, ο όποιος μου λέει ότι όσο θα είμαι στην Αθήνα έχω δικαίωμα να τον βλέπω μόνο τις μισές μέρες, δηλαδή 5 μέρες. Ισχύει αυτό; Δεν έχω δικαίωμα να βλέπω το παιδί μου όλες τις μέρες της διαμονής μου στην Ελλάδα;


ADVERTISEMENT

Απαντάει ο δικηγόρος κύριος Δημήτρης Δουλιώτης

Αξιότιμη Κυρία

Εξ όσων μας εξιστορείτε διαμένετε στο εξωτερικό και το ανήλικο τέκνο σας διαμένει με τον πατέρα του στην Ελλάδα. Μας δηλώνετε ότι το παιδί έχει αποκτηθεί εκτός γάμου οπότε υποθέτουμε (δεν διευκρινίζεται) ότι έχει αναγνωριστεί συμβολαιογραφικά από τον πατέρα. Μας δηλώνετε επίσης ότι έχετε παραχωρήσει την επιμέλεια μέσω υπεύθυνης δήλωσης στον πατέρα. Υποθέτουμε και πάλι ότι δεν υπάρχει δικαστική απόφαση που να ρυθμίζει τα θέματα της επιμέλειας και της επικοινωνίας. Η ιδιωτικής πρωτοβουλίας ρύθμιση σας έχει μόνο σχετική μεταξύ σας δεσμευτικότητα και έκαστος από εσάς μπορεί να καταθέσει αίτηση καταρχήν ασφαλιστικών μέτρων ή και αγωγή προκειμένου να ρυθμιστεί δικαστικά πλέον τόσο το ζήτημα της επιμέλειας όσο και αυτό της επικοινωνίας του γονέα που δεν διαμένει με το τέκνο του. Η σημασία της δικαστικής ρύθμισης απέναντι «στην μεταξύ σας» ιδιωτική ρύθμιση είναι ότι η πρώτη μπορεί να εκτελεστεί κατά του γονέα στον οποίο στρέφεται καθώς επίσης η παραβίαση της επισύρει και ποινικές ευθύνες. Στο ερώτημα σας για το πόσες μέρες μπορείτε να δείτε το παιδί σας κατά την επίσκεψη σας στην Ελλάδα δεν δύναμαι να απαντήσω δεδομένου ότι πουθενά δεν αναφέρετε, την έστω μεταξύ σας, συμφωνία για την ρύθμιση της επικοινωνίας σας (του γονέα δηλαδή που δεν έχει την επιμέλεια του τέκνου). Συνιστώ μετά από συμβουλευτική που θα λάβετε από Δικηγόρο Οικογενειακού Δικαίου να επιδιώξετε και ρυθμίζετε τα ζητήματα επιμέλειας επικοινωνίας και τυχόν διατροφής με Δικαστική απόφαση και όχι με μεταξύ σας άτυπη συμφωνία.


ADVERTISEMENT

Στη διάθεση σας

Δημήτριος Β. Δουλιώτης
Δικηγόρος LLB London
Δημοκρίτου 32 Κολωνάκι, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210-3627672
Web: http://douliotis-law.com/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ