Έφυγα από το σπίτι και τα παιδιά μου αρνούνται να μου μιλήσουν αν δεν γυρίσω. Τί να κάνω;

0

Ερώτημα

«Έφυγα απο το σπίτι μου εδώ και πεντε μηνες λόγω της ασχημης λεκτικής συμπεριφορας και των προσβολών του συζύγου μου σε όλη τη διαρκεια του εικοσιεξαχρονου γάμου μας.Αφού μου ζήτησε να χωρίσουμε και με χτύπησε, τα δυο απο τα παιδια μου ηλικιας 25 και 20 αρνούνται να μου μιλήσουν αφού δεν γυρίσω πίσω στο σπιτι ενω τα αλλά δυο παιδιά μου συμφωνουν με την απόφαση μου.Τι να κάνω;»

Απαντάει η παιδοψυχολόγος-σύμβουλος ψυχικής υγείας κυρία Μαρία Κωνσταντινοπούλου

Όταν μια οικογένεια διαταράσσεται από ένα διαζύγιο, είναι συχνό το φαινόμενο τα παιδιά να βιώνουν συναισθήματα θυμού, απογοήτευσης και θλίψης. Κάποια παιδιά επίσης, καταφεύγουν στις κατηγορίες για να αντιμετωπίσουν τη νέα οικογενειακή κατάσταση και αρνούνται να μιλήσουν με τον έναν ή και τους δύο γονείς. Όταν ένα παιδί συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο, είναι συχνά επειδή πίσω από αυτή του τη στάση κρύβει κατηγορίες για το διαζύγιο απέναντί σας.

Ακόμα και στην περίπτωση αυτή, η θέση σας σαν μητέρα είναι να συνεχίσετε να είστε υποστηρικτική, να δείχνετε το ενδιαφέρον σας απέναντί τους, να επικοινωνείτε μαζί τους ακόμα και αν δεν θέλουν να σας μιλήσουν.

Προφανώς χρειάζονται το δικό τους χρόνο για να επεξεργαστούν τη νέα κατάσταση και να επαναπροσδιορίσουν τη θέση τους μέσα στην οικογένεια.

Αυτό που δεν γνωρίζω, και έχει σημασία, είναι αν τα παιδιά ζουν με τον πατέρα στο σπίτι τώρα που εσείς φύγατε, ή αν έχουν φτιάξει το δικό τους σπίτι. Γιατί όπως καταλαβαίνετε, είναι ιδιαίτερα δύσκολο και περιπλέκει περισσότερο τα πράγματα όταν η μητέρα είναι εκείνη που »εγκαταλείπει» την οικογένεια αφήνοντας πίσω τα παιδιά.

Μαρία Κωνσταντινοπούλου
Παιδοψυχολόγος-Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Κινητό: 6971 935747
Email: mariakonstantinopoulou@gmail.com
Web: http://mariakonstantinopoulou14.blogspot.gr

Η κυρία Μαρία Κωνσταντινοπούλου, συμμετέχει στο ειδικό πρόγραμμα «Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν» που σου παρέχει τη πρώτη συνάντηση μαζί της, εντελώς δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να δείς εδώ ενώ μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.