Τι να κάνω για να βγει η σύνταξη του παιδιού μου χωρίς κληρονομητήριο;

0

“Καλησπέρα. Είχα πάρει διαζύγιο με τον σύζυγο μου και κάποιους μήνες μετά απεβίωσε. Λόγω του ότι είχε χρέη σε τράπεζες και στον ΟΑΕΕ έκανα αποποίηση κληρονομιάς ανηλίκου. Το ίδιο έκαναν και οι υπόλοιποι συγγενείς. Πήγα όλα τα χαρτιά στον ΟΑΕΕ προκειμένου να βγει σύνταξη του ανηλίκου μου τέκνου άλλα ζητούν κληρονομητήριο κάτι που δεν υπάρχει αφού κανείς δεν έχει κάνει αποδοχή. Ούτε διακοπή επαγγέλματος έχει γίνει στη ΔΟΥ γιατί λένε ότι πρέπει να γίνει από αυτόν που θα αποδεχτεί την κληρονομιά. Τι κάνουμε σε αυτήν την περίπτωση; Ευχαριστώ.”

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Λένα Πολύζου από το δικηγορικό γραφείο «Ε. Φωτοπούλου και Συνεργάτες»

Το ανήλικο τέκνο δικαιούται σύνταξη λόγω θανάτου του πατέρα του, η οποία πηγάζει από τη γονική τους σχέση. Η σύνταξη αυτή δεν αποτελεί κληρονομικό δικαίωμα, δεν υπάγεται δηλαδή στην κληρονομιαία περιουσία του θανόντος, επομένως μπορεί να ζητηθεί από τον ασφαλιστικό φορέα του θανόντος- πατέρα ακόμη και αν  το ίδιο το τέκνο έχει αποποιηθεί την κληρονομιά. Για την αξίωση της σύνταξης επομένως δεν απαιτείται η προσκομιδή του κληρονομητηρίου καθώς όπως προαναφέρθηκε η σύνταξη δεν κληρονομείται, επομένως είναι αδιάφορο αν το ανήλικο τέκνο έχει αποποιηθεί την κληρονομιά του πατέρα ή όχι. Στην περίπτωση των συγγενών του θανόντος, οι οποίοι έχουν αποποιηθεί την κληρονομιά, οι ίδιοι δεν έχουν έννομο συμφέρον για να δηλώσουν τη διακοπή, καθώς έχουν αποποιηθεί οτιδήποτε ανήκει στην κληρονομιά του θανόντος.

Λένα Πολύζου-Δικηγόρος
Δικηγορικό γραφείο «Ε. Φωτοπούλου & Συνεργάτες»
Βασιλίσσης Σοφίας 6, T.K. 106 74 Αθήνα
Τηλέφωνα: 210 36 24 769, 211 7 80 80 80
Fax: 210 36 24 703
Email: info@efotopoulou.gr
Web: http://efotopoulou.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!