fbpx

Στο διαζύγιο, υπέγραψα όρο να μη μετακινηθώ εκτός Αττικής με το παιδί. Σε ποιές περιπτώσεις μπορώ να το κάνω;

| 20 Σεπτεμβρίου 2017
ADVERTISEMENT

Γεια σας

Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Σε συναινετικό διαζύγιο με κοινή επιμέλεια και έχοντας υπογράψει όρο για τη μη απομάκρυνσή μου από το Λεκανοπέδιο Αττικής με την 28 μηνών κόρη μας, υπάρχει περίπτωση να μπορέσω να μετακινηθώ με το παιδί εκτός Αττικής; Με τον πατέρα του παιδιού έχουμε άριστες σχέσεις, ωστόσο λόγοι βιοπορισμού (είμαι άνεργη) και προσωπικοί ίσως εγείρουν θέμα μετοικεσίας. Σε ποιές περιπτώσεις ο νόμος επιτρέπει να μετακινηθεί η μητέρα με ανήλικο τέκνο εκτός της περιοχής κατοικίας του πατέρα; Στην εφαρμογή φυσικά η επιμέλεια δεν είναι ακριβώς κοινή, 2 φορές την εβδομάδα επίσκεψη του πατέρα στο χώρο της μητέρας για 2 ώρες και κάθε δεύτερο σαββατοκύριακο παραμονή του παιδιού στο χώρο του πατέρα. 


ADVERTISEMENT

Σας ευχαριστώ πολύ

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Νίκη Ροδίτη

Στις διαφορές οικογενειακής φύσεως, ο Νόμος δίδει δυνατότητες αναπροσαρμογής των πραγματικών καταστάσεων που δημιουργούνται, όπως η άσκηση της επιμελείας και αυτό είναι απολύτως λογικό, διότι συνήθως εμπλέκονται παιδιά, των οποίων ο Νόμος προστατεύει το συμφέρον. Έτσι, φερ’ειπείν σε μία περίπτωση κακοποίησης του τέκνου (δίδεται ένα ακραίο παράδειγμα) από έναν γονέα στα πλαίσια της επικοινωνίας δεν σημαίνει ότι η τυχόν συμφωνία περί συνεπιμέλειας δεν επιτρέπει την αλλαγή δι’αποφάσεως Δικαστηρίου, αφού δεν είναι ανεκτή η κακοποίηση του τέκνου.


ADVERTISEMENT

Στην συγκεκριμένη περίπτωση αυτός που επιθυμεί την αλλαγή του τόπου άσκησης επιμελείας ή κάποιου άλλου στοιχείου (π.χ. συνεπιμελείας ή μη) θα πρέπει να αποτανθεί στο Δικαστήριο, είτε με κανονική αγωγή, είτε με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων σε επείγουσες περιπτώσεις και να αιτηθεί την αποκλειστική επιμέλεια και την άδεια απομάκρυνσης από τον τόπο κατοικίας του πατρός. Φυσικά, ο πατέρας δύναται να  αμυνθεί σ’αυτή την αίτηση και να εκθέσει τους λόγους για τους οποίους κατά την κρίση του το τέκνο δεν πρέπει να απομακρυνθεί.

Απο κει και πέρα είναι ζήτημα κρίσης του Δικαστηρίου για το εάν πρεπει ή όχι το τέκνο να απομακρυνθεί κοκ. Φυσικά, μεγάλο ρόλο παίζει η δυνατότητα διατροφής του τέκνου, διότι, εάν η μάνα φερ’ειπείν δεν μπορεί να το θρέψει και ο πατέρας δεν καταβάλλει και ανάλογη διατροφή, τότε είναι πιο εύκολο να υποστηριχθεί η δυνατότητα μετοικήσεως διότι π.χ. ευρέθη κάποια εργασία.

Επίσης, παιζει ρόλο εάν ο πατέρας θα μπορεί να βλέπει το παιδί, τί σχέσεις έχει μ’αυτό κοκ. Εν ολίγοις δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι μόνον λόγοι αλλαγής κάποιας κατάστασης, που επιτρέπουν την μετοίκηση, αλλά αυτό κρίνεται ατομικά, ανά περίπτωση. Όλα είναι ζήτημα βασιμότητος των αποδεικτικών μέσων και ισχυρισμών και φυσικά της οπτικής που έχει ένα Δικαστήριο.

Νίκη Ροδίτη-Δικηγόρος
Δικηγορικό γραφείο Κωνσταντίνου Χάνου-Νίκης Ροδίτη
Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού 4, Χαλκίδα
Τηλέφωνο: 22210-76788                                                                                                Web: www.kostashanos-nikiroditilawoffice.gr

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ