fbpx

Σταμάτησε να πληρώνει διατροφή όταν τα παιδιά τελείωσαν το σχολείο. Μπορώ να κάνω κάτι;

| 1 Οκτωβρίου 2015
ADVERTISEMENT

“Είμαι μητέρα 2 αγοριών χωρισμένη εδώ και 9 χρόνια. Τα παιδιά είναι 24 ετών και 19. Είμαι άνεργη εδώ και 6 χρόνια. Ο πατέρας μέχρι τώρα έδινε 150 ευρώ το μήνα και τώρα που τελείωσε ο μικρός το σχολείο σταμάτησε. Έχω επίσημα την επιμέλεια. Θέλω να ξέρω αν έχει δικαίωμα να σταματήσει την διατροφή και αν όχι τι μπορώ να κάνω εγώ νομικά. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη βοήθεια σας”.

Απαντά ο δικηγόρος κύριος Ελευθέριος Μ. Κρέμερ


ADVERTISEMENT

Ο Αστικός Κώδικας προβλέπει την διατροφή των γονέων προς τα παιδιά τους, θέτει δε, μεταξύ άλλων και τους όρους της διατροφής. Η απάντησή μου λαμβάνει υπ’ όψιν και στηρίζεται στις διατάξεις περί διατροφής των άρθρων 1486 και επόμενα.

Δικαίωμα διατροφής έχει μόνο αυτός που δεν μπορεί να διατρέφει τον εαυτό του από την περιουσία του ή από εργασία κατάλληλη για την ηλικία του ( ανήλικος). Επίσης, πρόσθετοι παράγοντες που λαμβάνονται υπ’ όψιν, είναι η κατάσταση της υγείας του και οι υπόλοιπες βιοτικές συνθήκες του, σε συνδυασμό με τις ανάγκες της εκπαίδευσής του. Επιπλέον το ανήλικο τέκνο ακόμη και αν έχει περιουσία έχει δικαίωμα διατροφής από τους γονείς του, εφόσον η περιουσία του ή η εργασία του δεν καλύπτουν τη διατροφή του. Τέλος, δεν έχει υποχρέωση διατροφής εκείνος, που λαμβάνοντας υπόψιν τις υπόλοιπες υποχρεώσεις του, δεν είναι σε θέση να δώσει διατροφή χωρίς να διακινδυνεύσει η δική του.

Από την ανάγνωση των άρθρων του Αστικού Κώδικα, που σας προανέφερα, προκύπτει ότι ο γονέας έχει υποχρέωση να διατρέφει το τέκνο του εφόσον αυτό είναι ανήλικο και δεν κινδυνεύει η δική του διατροφή. Όμως στον κανόνα αυτό υπάρχουν εξαιρέσεις και είναι συνηθισμένο φαινόμενο, όπως επιβεβαιώνεται από την Ελληνική Νομολογία, γονείς να καλύπτουν τη διατροφή και των ενηλίκων τέκνων τους εφόσον αυτά σπουδάζουν και έχουν υποχρεώσεις που δεν τους επιτρέπουν να εργαστούν.


ADVERTISEMENT

Από το περιεχόμενο του ερωτήματος δεν προκύπτει ποια είναι η επαγγελματική και οικονομική κατάσταση του πατέρα, οπότε δεν μπορούμε να κρίνουμε τις πιθανότητες που υπάρχουν, για να εξαναγκαστεί στην καταβολή διατροφής προς το μικρότερο γιο σας. Ιδίως, δε, εάν και εφ’ όσον αυτός εξακολουθεί να σπουδάζει ή/και κατοικεί μακριά από την οικογενειακή εστία του. Είναι πολύ συνηθισμένη κατάσταση, λόγω της οικονομικής κρίσεως που επικρατεί τα τελευταία χρόνια, να εμφανίζονται γονείς ως άνεργοι, οπότε είναι σχεδόν αδύνατη η υποχρέωσή τους σε καταβολή διατροφής, ενώ, στην πραγματικότητα εργάζονται χωρίς ασφάλιση και εισπράττουν «μαύρα χρήματα». Στην περίπτωση αυτή ο άλλος γονέας ή και τα παιδιά πρέπει να αποδείξουν ότι ο πατέρας εργάζεται.

Από τυπικής πλευράς, ο τέως σύζυγός σας έχει το δικαίωμα να σταματήσει την καταβολή της διατροφής αυτής, από τη στιγμή που το παιδί σας είναι ήδη ενήλικο. Εφόσον το παιδί σας έχει περάσει το 18ο έτος, εσείς προσωπικά δεν μπορείτε να προβείτε σε καμία νομική ενέργεια για λογαριασμό του. Τις ενέργειες αυτές θα μπορούσε να τις κάνει ο μικρός γιος σας, δεδομένου ότι είναι πλέον ενήλικος και έχει την ικανότητα προς δικαιοπραξία.

Σας εφιστώ την προσοχή, να μην προβείτε σε νομικές (δικαστικές) ενέργειες εάν δεν είστε βέβαιοι ότι ο πατέρας εργάζεται ή έχει εμφανή περιουσία, οπότε θα είναι δυνατή η υποχρέωσή του στην καταβολή διατροφής, διότι σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα επιβαρυνθείτε με έξοδα πιθανόν χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Ελευθέριος Μ. Κρέμερ
Δικηγόρος

Τήνου 51, Τ.Κ. 11631
Αθήνα
Τηλ: 210 8232157,  210 8232167
Fax:  210 8232431
Web: http://www.cremerlaw.com

Email: emcremer@cremer-law.com & info@cremer-law.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ