fbpx

Μπορώ τα sms και τα email να τα χρησιμοποιήσω ως αποδεικτικά κακοποίησης στο δικαστήριο;

ADVERTISEMENT

Καλησπέρα και συγχαρητήρια για τη δουλειά που κάνετε. Η δική μου απορία είναι, αν μπορούν τα μηνύματα στο κινητό και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικά στοιχεία στο δικαστήριο. Πρόκειται για μηνύματα του πρώην συζύγου μου προς εμένα, τα οποία είναι υβριστικά, προσβλητικά και απειλητικά για μένα και την οικογένειά μου. Η προσκόμιση των μηνυμάτων αυτών στο δικαστήριο θα με βοηθούσε να αποδείξω την ψυχολογική κακοποίηση που υφίσταμαι, τις παραβατικές του συμπεριφορές εναντίον μου, αλλά και την ελλιπή φροντίδα του προς το παιδί; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Απαντάει ο δικηγόρος κύριος Δημήτρης Δουλιώτης


ADVERTISEMENT

Αξιότιμη κυρία,

Στην έννοια των ιδιωτικών εγγράφων κατ’ άρθρο 444 (2) ΚΠολΔ υπάγονται και τα ηλεκτρονικά έγγραφα δηλαδή τόσο τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ( email ) όσο και τα γραπτά μηνύματα των κινητών τηλεφώνων.  Πληθώρα σύγχρονων αποφάσεων Δικαστηρίων της χώρας μας συγκλίνουν στο συμπέρασμα  ότι η αποτύπωση της ηλεκτρονικής διεύθυνσης πάνω στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου καθιστά απόλυτα συγκεκριμένο τον αποστολέα στον παραλήπτη και αίρει κάθε αμφιβολία ως προς την ταύτιση του πρώτου με το περιεχόμενο του μηνύματος. (βλ. Ενδεικτ Μον Πρωτ Αθ.6302/2004). Τα ίδια ισχύουν και προς τα ηλεκτρονικά έγγραφα μηνύματα κινητών τηλεφώνων (sms) με την μόνη διαφορά ότι θα πρέπει να έχουν εκτυπωθεί από την υπηρεσία της κινητής τηλεφωνίας και όχι από τον παθόντα διάδικο στη δίκη. Μόνο τότε, έκρινε πρόσφατη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θες/κης, αποδεικνύεται η γνησιότητα της προέλευσης τους.

Συμπερασματικά λοιπόν πρέπει να γνωρίζετε ότι τα συγκεκριμένα μηνύματα που έχετε έχουν αποδεικτική ισχύ, και μπορούν υπό προϋποθέσεις να χρησιμοποιηθούν σε Ελληνικό Δικαστήριο για την υποστήριξη της υποθέσεως σας.


ADVERTISEMENT

Από το σύντομο ιστορικό σας αντιλαμβάνομαι ότι πιθανόν να είστε θύμα ενδοοικογενειακής βίας και στην περίπτωση αυτή, οι διατάξεις του Ν> 3500/2006 (Νόμος Ενδοοικογενειακής βίας) μπορούν να σας προστατέψουν. Συνιστώ λοιπόν να λάβετε άμεσα νομική συμβουλή και κατεύθυνση προκειμένου να προβείτε στις αναγκαίες δικαστικές ενέργειες, όπου στα πλαίσια του ως άνω Νόμου μπορούν και πολλές φορές δίνουν άμεσα αποτελέσματα.

Για οποιαδήποτε άλλη διευκρίνηση παραμένουμε στη διάθεση σας,

Με εκτίμηση,

Δημήτριος Β. Δουλιώτης
Δικηγόρος LLB London
Δημοκρίτου 32 Κολωνάκι, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210-3627672
Web: http://douliotis-law.com/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ