Ο πρώην σύζυγος είναι στο εξωτερικό. Πώς θα βγάλω διαζύγιο χωρίς τη συναίνεσή του;

0

“Καλησπέρα!Ειμαι 30χρονων και εδώ και 5 χρόνια παντρεμένη με πολιτικό γάμο εδώ στην Ελλάδα με αλλοδαπό(Νιγηριανό). Aπ’οτι φάνηκε με χρησιμοποίησε για την άδεια παραμονής του. Το θέμα είναι πως μιλήσαμε μέσω facebook τελευταία φορά και όταν τον ρώτησα που είναι(γιατί πλέον δεν είμαστε ζευγάρι οπότε δεν μπορώ να ξέρω ανά πάσα στιγμή το που είναι) μου είπε πως είναι στο εξωτερικο, στην Γερμανία και θα πήγαινε αργότερα και Ελβετία άλλα στην Ελλάδα δεν ήξερε πότε θα έρθει για το διαζύγιο. Δεν βλέπω να μου το δίνει, δεν ξέρω γιατί όμως. Αφού λείπει πλέον για δουλειές και δεν βρίσκεται Ελλάδα και αφού δεν έχει πλέον σχέση μαζί μου. Το ερώτημα είναι πως θα βγάλω διαζύγιο χωρίς την συναίνεση του; Έχω ακούσει πως γίνεται πλέον. Είμαι αγανακτισμένη. Περιμένω με αγωνιά την απάντηση σας!Σας ευχαριστώ!»

Απαντάει η δικηγόρος Θεσσαλονίκης κυρία Ειρήνη Καψάλη 

Στην περίπτωσή σας με τα δεδομένα που μας περιγράφετε,εφαρμοστέο δίκαιο είναι το δίκαιο της τελευταίας κατά τη διάρκεια του γάμου κοινής συνήθους διαμονή σας, δηλαδή το ελληνικό

Όσον αφορά τις δυνατότητες που σας δίνει ο νόμος για έκδοση διαζυγίου, εφόσον δεν θα προχωρήσετε σε συναινετική λύση του γάμου σας, μπορείτε είτε να ασκήσετε αγωγή διαζυγίου λόγω ισχυρού κλονισμού στο αρμόδιο Πρωτοδικείο, αποδεικνύοντας τον ισχυρό κλονισμό του γάμου σας, ο οποίος καθιστά αφόρητη πλέον τη μεταξύ σας συνύπαρξη και έγγαμη σχέση, είτε να επικαλεστείτε διετή τουλάχιστον διάσταση, οπότε ο κλονισμός τεκμαίρεται αμάχητα, χωρίς να μπορεί να το αμφισβητήσει η άλλη πλευρά.

Η συμπλήρωση του χρόνου διάστασης υπολογίζεται μέχρι το χρόνο συζήτησης της αγωγής στο δικαστήριο και δεν εμποδίζεται από μικρές διακοπές που έγιναν ως προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων μεταξύ των συζύγων. Το διαζύγιο απαγγέλλεται με αμετάκλητη δικαστική απόφαση κατά το άρθρο 1438 ΑΚ. 

Ειρήνη Καψάλη
Δικηγόρος

Βασιλέως Ηρακλείου 25
Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 54624
Τηλέφωνο: 2310-225738
Web: http://ekapsali.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!