Η μητέρα του παιδιού μου, δεν έχει κάποιο ψυχιατρικό πρόβλημα. Πώς μπορώ σαν πατέρας να πάρω την επιμέλεια;

0

Είμαι πατέρας ενός τέκνου 4 χρονών. Είμαστε σε διάσταση με τη μητέρα του και έχει την επιμέλεια του, έπειτα από απόφαση ασφαλιστικών. Μπορώ να πάρω την επιμέλεια στην κύρια αγωγή με επιχείρημα τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, και την καλύτερη προοπτική του τέκνου; Ούτε ψυχιατρικά προβλήματα έχει η μητέρα, ούτε κάτι από αυτά που ακούγονται γενικά ως επιχειρήματα διεκδίκησης επιμέλειας. Αν ναι, ποιοι νόμοι/άρθρα θα με βοηθήσουν;

Απαντάει η δικηγόρος παρ’ εφέταις, κυρία Όλγα Σαββίδου

Αγαπητέ φίλε,

Η επιμέλεια ανηλίκου κρίνεται από διάφορους παράγοντες . Ένας από αυτούς είναι οι καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και καλύτερης προοπτικής του τέκνου που επικαλείστε. Το κύριο κριτήριο για την ανάθεση της επιμέλειας είναι το συμφέρον του ανηλίκου. Αυτή είναι μία αόριστη νομική έννοια και περιλαμβάνει μία σωρεία παραγόντων, όπως ποιος δύναται να φροντίσει καλύτερα το τέκνο, να το περιβάλει με αγάπη, να αναλάβει την καθημερινή του φροντίδα (που περιλαμβάνει και τις οικιακές εργασίες) κλπ. Σε όλα αυτά, κατά πλάσμα δικαίου, η μητέρα υπερέχει. Ο πατέρας αναλαμβάνει την επιμέλεια κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες (πχ. ψυχιατρικά προβλήματα, εξαρτήσεις από ουσίες, ανήθικο περιβάλλον και άρα βλαπτικό για το παιδί κλπ). Συνεπώς, στην παρούσα περίπτωση δεν διαφαίνεται ικανή η συνθήκη που προβάλλετε για να αναθέσει το δικαστήριο την επιμέλεια του ανηλίκου σε εσάς.

Δικηγορικό Γραφείο
Όλγας Σαββίδου και Συνεργατών
Αγίου Σπυρίδωνος 21, T.K. 18535, Πειραιάς (6ος όροφος)
Τηλέφωνα: 210 4221371
Email: info@lawsavvidou.gr
Web: http://lawsavvidou.gr/

Τώρα μπορείς να επισκεφθείς, επιλεγμένους ειδικούς συνεργάτες μας, μέσω του προγράμματος «Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν». Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείς να δείς εδώ ενώ αν θες να πάρεις απαντήσεις μέσω του Singleparent.gr, μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.