Είμαι ανύπαντρη μητέρα. Πως μπορώ να αποδείξω ότι δεν παίρνω διατροφή και ότι ο πατέρας δεν βλέπει το παιδί;

0

Έχω ένα παιδάκι εκτός γάμου. Με τον πατέρα δεν έχουμε καμία επικοινωνία πλέον. Έκανε δικαστήριο για επικοινωνία, βγήκε η απόφαση αλλά δεν έρχεται να το δει (δυστυχώς υποπτεύομαι ότι το κάνει για να με ταλαιπωρεί και όχι γιατί πραγματικά θέλει να δει το παιδί). Πρέπει να κάνω κάτι σε αυτή την περίπτωση; Πρέπει να καταγραφεί κάπως; Ούτε διατροφή δίνει αλλά από όσα έχω διαβάσει και ακούσει, δεν περίμενα να δώσει. Εγώ πως μπορώ να αποδείξω ότι δεν παίρνω διατροφή και ότι δε βλέπει το παιδί; Θέλω να είμαι καλυμμένη, γιατί δεν ξέρω τι μπορεί να σκεφτεί να με κατηγορήσει αργότερα. Ευχαριστώ.

 

Απαντάει ο δικηγόρος κύριος Αθανάσιος Κίκης

Σύμφωνα με το Άρθρο 1520 ΑΚ ο γονέας με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο διατηρεί το δικαίωμα της προσωπικής επικοινωνίας με αυτό. Ως εκ τούτου η επικοινωνία του τέκνου με τον πατέρα του είναι δικαίωμα του και όχι υποχρέωση. Για τον λόγο αυτό δεν είναι υποχρεωμένος να έρχεται να το δεί. Ως προς τον τρόπο που ζητάτε για να το καταγράψετε, αυτός είναι μέσω εξωδίκου που τυχόν θα του στείλετε, με το οποίο να του ζητάτε τη διατροφή που δεν σας καταβάλει και μέσα σε αυτό να σημειώνετε ότι ως πατέρας δεν επικοινωνεί με το παιδί. Προφανώς αν σας έκανε κάποια μήνυση θα την γνωρίζατε, αφού λογικά θα πήγαινε στην αστυνομία την ημέρα που εσείς δεν θα του επιτρέπατε την επικοινωνία με το τέκνο του. Ως προς το ερώτημα σας, πως μπορείτε να αποδείξετε ότι δεν λαμβάνετε διατροφή είναι εύκολο, καθόσον αν ο πατέρας του τέκνου δεν έχει καταθέσεις σε τράπεζα ή δικές σας αποδείξεις, οπότε δεν θα μπορεί να το αποδείξει. Προφανώς βέβαια εσείς για να διεκδικήσετε τη διατροφή θα πρέπει να καταθέσετε αγωγή εναντίον του, καθόσον δεν θα μπορείτε να διεκδικήσετε διατροφή για παλαιότερα χρόνια, χωρίς να έχετε προγενέστερα ασκήσει κάποια αγωγή εναντίον του.

Αθανάσιος Κίκης & Συνεργάτες
Δικηγορικό Γραφείο
25ης Μαρτίου 39 – Ευκαρπία
Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 56429
Τηλ. 2310554154
Κιν. 6972507304
E-mail: atkikis@hotmail.com
Web: www.kikislaw.gr

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!