Πώς μοιράζεται το σπίτι και τα χρέη σε περίπτωση διαζυγίου;

«Με το σύζυγό μου είμαστε σε διάσταση. Το σπίτι που μένω με το παιδί μας είναι 50%-50% ανάμεσα σ’ εμένα και στο σύζυγο, ενώ είναι και υποθηκευμένο στην Τράπεζα, με το δάνειο να πληρώνεται επίσης 50-50. Πώς θα ρυθμιστεί το θέμα του ποιος θα μένει στο σπίτι και πώς θα πληρώνεται το δάνειο αν τελικά πάρουμε διαζύγιο (μεταβίβαση στο όνομα του παιδιού αυτή τη στιγμή λόγω κρίσης και υποθήκης δε συζητείται); Αν όποιος μείνει στο σπίτι επιθυμεί να φέρει το νέο του σύντροφο να συγκατοικήσουν, εκείνος ή εκείνη οφείλει να πληρώνει κάποιο «ενοίκιο»;»

Απαντάει η δικηγόρος Αθηνών κυρία Σοφία Ι. Αντωνοπούλου, από το δικηγορικό γραφείο Attica Lawyers

Αγαπητή φίλη,

σε περίπτωση που η κοινή συζυγική κατοικία ανήκει και στους δύο συζύγους, υπάρχουν δύο τρόποι λύσης της κοινοκτημοσύνης στα περιουσιακά στοιχεία: Αν ο γάμος λυθεί συναινετικά, οι σύζυγοι κανονίζουν και ρυθμίζουν μεταξύ τους με ιδιωτικό συμφωνητικό τα διάφορα οικονομικά ζητήματα που ανακύπτουν , μεταξύ των οποίων είναι και το θέμα της κοινής τους κατοικίας, δηλαδή ποιος σύζυγος θα κρατήσει το σπίτι μετά το διαζύγιο, αν ο άλλος θα καταβάλλει κάποιο ποσό κλπ.

Αν ωστόσο ο γάμος λυθεί κατ’ αντιδικία, και εφόσον για τα οικονομικά ζητήματα δεν υπάρχει δυνατότητα συνεννόησής τους, θα πρέπει να ασκηθεί αγωγή για τη διανομή του ακινήτου, οπότε το δικαστήριο θα κρίνει το πώς θα χωριστεί η κοινή περιουσία των συζύγων. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η διευθέτηση του εν λόγω ζητήματος θα καθυστερήσει αρκετά, λαμβανομένου υπόψη ότι σίγουρα η υπόθεση θα οδηγηθεί και σε δευτεροβάθμιο δικαστήριο, όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Επιπλέον, το πρώτο χρονικό διάστημα μετά τη διακοπή της έγγαμης συμβίωσης, το ποιος από τους δύο συζύγους θα κατοικεί στο σπίτι αποτελεί ζήτημα που επιλύεται προσωρινά με ασφαλιστικά μέτρα. Συνεπώς, όποιος από τους δύο συζύγους επικρατήσει στο δικαστήριο των ασφαλιστικών μέτρων θα καθορίζει και με το ποιόν θα κατοικεί στο σπίτι. Καταβολή ενοικίου δεν προβλέπεται.

Σοφία Ι. Αντωνοπούλου
Δικηγόρος Αθηνών
Γ. Παπανδρέου 106Β, Ζωγράφου,
Τ.Κ. 15773
Τηλέφωνο: 210-7295274 / Fax: 210-7295275
Κιν. 6978 123649
Email: info@atticalawyers.gr
Web: www.atticalawyers.gr

Η κυρία Σοφία Αντωνοπούλου, συμμετέχει στο ειδικό πρόγραμμα “Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν” που σου παρέχει τη πρώτη συνάντηση μαζί της, εντελώς δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να δείς εδώ ενώ μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.