Όταν οι γονείς είναι χωρισμένοι και έχουν συν-επιμέλεια, ποιός από τους δύο, δηλώνει τα παιδιά στο εκκαθαριστικό σημείωμα;

0

Ερώτηση

«Σε περίπτωση συναινετικού διαζυγίου και επιμέλειας 2 παιδιών 10,11 χρονών από κοινού, από τους 2 γονείς, ποιός από τους 2 δηλώνει τα παιδιά στο εκκαθαριστικό του σημείωμα ώστε να έχει την ανάλογη έκπτωση φόρου; Σημειωτέον ότι τα παιδιά είναι δηλωμένα στην οικογενειακή μερίδα του πατέρα, ο οποίος πληρώνει διατροφή και για τα 2, επίσης τα ασφαλίζει στο δημόσιο ως πρώην αξιωματικός του στρατού και τα παίρνει σπίτι του μία καθημερινή την εβδομάδα και κάθε δεύτερο Σαβ/κύριακο».

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Ζωή Παυλίδου

Αγαπητή φίλη,

Σύμφωνα με τον ισχύοντα Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος σε συνδυασμό με την ΠΟΛ. 1219/24.08.1995 εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία κοινοποίησε την 250/1994 γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ. αποσαφηνίστηκε ότι το τέκνο πρέπει να θεωρηθεί ότι βαρύνει το γονέα με τον οποίο συνοικεί ολόκληρο ή το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα του έτους. Όταν όμως το παιδί διαμένει με τον καθένα από τους γονείς κατά ίσο χρονικό διάστημα, τότε θα πρέπει να θεωρηθεί ότι το τέκνο συνοικεί έξι μήνες με τον κάθε γονέα, ώστε για το διάστημα αυτό βαρύνει τον κάθε γονέα. Συνεπώς, προσκομίζοντας στην Εφορία το συμφωνητικό της κοινής επιμέλειας, από την οποία αποδεικνύεται ότι το τέκνο σας διαμένει κατά το μεγαλύτερο διάστημα του έτους μαζί σου, τότε το ορθό είναι το τέκνο να καταχωρηθεί στην φορολογική σου δήλωση ως προστατευόμενο τέκνο.

Δικηγορικό Γραφείο
Ζωής Παυλίδου & Συνεργατών

Δικηγόρος παρ’ Εφέταις
Μητροπόλεως 47, Τ.Κ. 54623
Θεσσαλονίκη.
Τηλέφωνο: 2310 275465
Fax : 2310 271191
E-mail: pzoi@hotmail.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ!