Ποιά επιδόματα δικαιούται η παρένθετη μητέρα, όταν είναι ασφαλισμένη στο ΙΚΑ;

0

Καλησπέρα σας, θα ήθελα να ρωτήσω ποιά επιδόματα δικαιούται η παρένθετη μητέρα, όταν είναι ασφαλισμένη στο ΙΚΑ;

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Κατερίνα Μπασιαρίδου

Για τις παρένθετες μητέρες που κυοφορούν ισχύουν και εφαρμόζονται αναλογικά, τα ισχύοντα και για τις  εργαζόμενες κυοφορούσες μητέρες στον ιδιωτικό τομέα. Αναφορικά με τις άδειες που δικαιούνται ισχύουν τα εξής: Καταρχήν δικαιούνται άδεια απουσίας (άδεια τοκετού-μητρότητας) από την εργασία λόγω τοκετού και λοχείας, η οποία ανέρχεται συνολικά σε 17 εβδομάδες (ήτοι 119 ημερολογιακές ημέρες), από τις οποίες οι οκτώ (8) εβδομάδες χορηγούνται πριν από τον τοκετό  και οι υπόλοιπες  εννέα (9) εβδομάδες, μετά τον τοκετό. Επίσης η παρένθετη μητέρα δικαιούται και το μειωμένο ωράριο-άδεια θηλασμού, προκειμένου να μπορέσει να παρέχει την απαραίτητη φροντίδα στο βρέφος, ήτοι τον θηλασμό που ακολουθεί μετά τον τοκετό, εκτός αν το  βρέφος το παραλάβουν αμέσως μετά τη γέννα οι νόμιμοι γονείς.

Επειδή οι διατάξεις για την παρένθετη μητρότητα εφαρμόζονται αναλογικά και πρέπει να γίνεται εφαρμογή αυτών σύμφωνα με το πνεύμα του νομοθέτη, προκύπτει πως η ειδική εξάμηνη άδεια, η οποία ουσιαστικά είναι συνέχεια της άδειας μητρότητας όπως επίσης και η γονική άδεια ανατροφής που χορηγείται κατά το χρονικό διάστημα από τη λήξη της άδειας μητρότητας μέχρι το παιδί να συμπληρώσει τα 6 έτη του, δεν παρέχονται στην παρένθετη μητέρα, διότι αυτές αποσκοπούν στην ανατροφή του τέκνου, η οποία όμως ανατίθεται στην αποκτώσα μητέρα.

Ως προς τα επιδόματα που δικαιούται μια παρένθετη μητέρα πρέπει να ειπωθούν τα εξής: Αναφορικά με την καταβολή του μισθού τους, οι γυναίκες κατά το διάστημα της απουσίας τους από την εργασία λόγω κυοφορίας, τοκετού και λοχείας, θεωρούνται ότι βρίσκονται σε άδεια από νόμιμο κώλυμα, δηλ. χωρίς δική τους υπαιτιότητα. Δικαιούνται επομένως να λαμβάνουν κανονικά το μισθό τους από τον εργοδότη τους, κατά τα οριζόμενα στον Αστικό Κώδικα (άρθρ. 657-658). 

Επιπλέον η εργαζόμενη μητέρα λαμβάνει επιδόματα μητρότητας από τον ασφαλιστικό της φορέα. Προκειμένου για ασφαλισμένη στο ΙΚΑ, δικαιούται επί 56 ημέρες πριν από τον τοκετό και επί 63 ημέρες μετά, να λάβει επίδομα κυοφορίας και λοχείας αντίστοιχα. Τα επιδόματα αυτά είναι ίσα με το βασικό επίδομα ασθένειας και τις προσαυξήσεις για τα οικογενειακά βάρη. Για την χορήγηση τους απαιτείται η ασφαλισμένη να απέχει από την εργασία της κατά το κρίσιμο διάστημα και να έχει πραγματοποιήσει 200 τουλάχιστον ημέρες εργασίας στα 2 τελευταία έτη πριν από τον τοκετό.

Κατερίνα Μπασιαρίδου
Δικηγόρος
Βασιλίσσης Σοφίας 6, T.K. 106 74 Αθήνα
Τηλέφωνα: 210 36 24 769, 211 7 80 80 80
Fax: 210 36 24 703
Email:katerina@efotopoulou.gr
Web: http://efotopoulou.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!