Πήρα δάνεια στο όνομά μου για τον πρώην σύζυγο, ο οποίος σταμάτησε να πληρώνει. Τί να κάνω;

0

Ερώτηση

«Καλησπέρα! Έχω την εξής ερώτηση: Κατά τη διάρκεια του γάμου πήρα κάποια δάνεια στο όνομά μου, κυρίως για την ανακαίνιση του σπιτιού του πρώην συζύγου. Μετά το διαζύγιο υποσχέθηκε ότι θα πληρώνει το μεγαλύτερο χωρίς να θέλει να υπογράψει ένα συμφωνητικό. Κράτησε ένα χρόνο την υπόσχεσή του και μετά σταμάτησε απροειδοποίητα. Μπορώ να κινηθώ νομικά; Έχει την υψηλή κυριότητα, θα πρέπει να έχω απαιτήσεις και από τους επικαρπωτές;;».

Απαντάει η δικηγόρος παρ’ εφέταις, κυρία Όλγα Σαββίδου

Σε περίπτωση που τα δάνεια που λάβατε κατά το παρελθόν , έχουν αποκλειστικά και μόνο το δικό σας όνομα, χωρίς να φαίνεται ο πρώην σύζυγός σας ούτε καν σαν εγγυητής, τότε είναι λογικό και νόμιμο οι τράπεζες να έχουν αξιώσεις μόνο από εσάς.

Η τράπεζα καταρχήν θα στραφεί κατά του προσημειωμένου ακινήτου εάν υπάρχει στην δική σας περίπτωση. Εάν δεν επαρκεί η αξία του για την ικανοποίησή της, θα στραφεί και κατά κάθε άλλης ακίνητης περιουσίας έχετε εσείς και όχι ο τέως σύζυγός σας. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει προσημειωμένο ακίνητο, η τράπεζα μπορεί ταυτόχρονα να «επιτεθεί» σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία σας (εφόσον το δάνειο συνήφθη μόνο στο όνομά σας).

Αυτήν την στιγμή δεν θεωρώ ότι έχετε τη δυνατότητα να στραφείτε κατά του τέως συζύγου σας. Εάν δεν πληρώνετε τις δόσεις, δεν έχετε καμία νομική αξίωση εναντίον του. Θα πρέπει να εξοφλείτε εσείς τις τραπεζικές δόσεις και μετά να διεκδικήσετε δικαστικά τα λεφτά σας ως αδικαιολόγητο πλουτισμό καθώς και την όποια ηθική σας βλάβη από τον ίδιο. Μετά την έκδοση δικαστικής απόφασης μπορείτε να στραφείτε κατά κάθε εμπράγματου δικαιώματος που θα έχει ο τέως σύζυγός σας σε εκείνο το χρονικό σημείο, δηλαδή κατά τον χρόνο έκδοσης της απόφασης.

Δικηγορικό Γραφείο
Όλγας Σαββίδου και Συνεργατών
Αγίου Σπυρίδωνος 21, T.K. 18535, Πειραιάς (6ος όροφος)
Τηλέφωνα: 210 4221371
Email: info@lawsavvidou.gr
Web: http://lawsavvidou.gr/

Μπορείτε κι εσείς να υποβάλετε το ερώτημά σας, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ!