Παραχώρησα την επιμέλεια της μικρής με συμφωνητικό, στον πατέρα. Μετά τη λύση του γάμου μπορώ να τη ζητήσω πίσω;

0

Καλημέρα σας, με τον πρώην σύζυγο έχουμε συντάξει ιδιωτικό συμφωνητικό στο οποίο παραχωρώ την επιμέλεια της μικρής σε αυτόν (λόγω οικονομικών και επειδή προς το παρόν με φιλοξενούν οι γονείς μου, οι οποίοι δε δύναται να με στηρίξουν οικονομικά ώστε να έχω μαζί μου το παιδί ). Θα ήθελα να ρωτήσω αν το συμφωνητικό θα ισχύει και μετά το διαζευκτήριο. Το δικαστήριο θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο για την λύση του γάμου. Εγώ θέλω να διεκδικήσω το παιδί και να έχω την επιμέλεια του. Κατά πόσο είναι εύκολο, και τι πιθανότητες έχω;

Απαντάει η δικηγόρος Θεσσαλονίκης κυρία Ειρήνη Καψάλη 

Η δικαστική απόφαση λύσης του γάμου σας, που θα εκδοθεί, θα επικυρώσει το σχετικό ιδιωτικό συμφωνητικό που έχετε συνυπογράψει και με το οποίο έχετε ρυθμίσει από κοινού με τον πρώην σύζυγο σας την επιμέλεια, την καταβολή τυχόν ποσού διατροφής και την επικοινωνία (ημέρες, ώρες, διάρκεια, τόπο επικοινωνίας) σας με την ανήλικη, εφόσον εσείς δεν θα διαμένετε μαζί της. Αν εσείς επιθυμείτε πλέον, παρά την υπογραφή αυτού του συμφωνητικού, να ανατεθεί σε εσάς η επιμέλεια του παιδιού σας, μπορείτε να τροποποιήσετε το ιδιωτικό συμφωνητικό πριν τη δικάσιμο του Μαΐου, ή, μεταγενέστερα να μην παραστείτε στην δικάσιμο και να ζητήσετε με δική σας αγωγή ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου την ανάθεση σε εσάς της επιμέλειας της ανήλικης. Το γεγονός ότι δεν έχετε ακίνητη ιδιοκτησία για τη στέγαση της ανήλικης, δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα, καθώς μπορεί να σας παραχωρήσει το δικαστήριο τη χρήση οικογενειακής στέγης, ιδιοκτησίας του συζύγου σας, για να διαμένετε με την ανήλικη, ενώ εφόσον δεν έχετε, αποδεδειγμένα, τη δυνατότητα αυτοδιατροφής, μπορείτε να ζητήσετε την καταβολή διατροφής από το σύζυγο σας, τόσο για δικό σας λογαριασμό όσο και για λογαριασμό του τέκνου σας.

Ειρήνη Καψάλη

Δικηγόρος
Βασιλέως Ηρακλείου 25
Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 54624
Τηλέφωνο: 2310-225738
Web: http://ekapsali.gr/

 Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!