Όταν γεννηθεί το παιδί, ποιος από τους δύο γονείς το δηλώνει στον ΕΟΠΥΥ; Δίνω στη μητέρα του κάποια διατροφή;

0

Με τη σύντροφό μου δεν είμαστε και δεν πρόκειται να παντρευτούμε. Αυτή τη στιγμή είναι έγκυος…Όταν με το καλό έρθει το παιδί στον κόσμο, ποιός θα το δηλώνει στον ΕΟΠΥΥ; Θα πρέπει εγώ ως πατέρας να δίνω κάποια διατροφή για το παιδί (έχει φοροαπαλλαγή αυτή);

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Δάφνη Ι. Σιώπη

Αγαπητέ αναγνώστη,

Για να θεωρηθεί το τέκνο που θα γεννηθεί δικό σας τέκνο νομικά, θα πρέπει να προβείτε σε εκούσια αναγνώριση αυτού ενώπιον συμβολαιογράφου. Σε περίπτωση λοιπόν που προβείτε σε εκούσια αναγνώρισή του, έχετε το δικαίωμα να το ασφαλίσετε τόσο εσείς όσο και η σύντροφός σας.

Περαιτέρω, σε περίπτωση εκούσιας αναγνώρισης του τέκνου, γεννάται εκ του νόμου υποχρέωση διατροφής αυτού, το ύψος της οποίας θα καθοριστεί είτε σε συμφωνία με την μητέρα του τέκνου είτε κατόπιν έκδοσης σχετικής δικαστικής απόφασης εάν δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ σας.

Δεδομένου δε ότι εν προκειμένω το τέκνο σας θα είναι γεννημένο εκτός γάμου, την επιμέλεια αυτού θα έχει εκ του νόμου η μητέρα του.

Με εκτίμηση

Δάφνη Ι. Σιώπη
Δικηγόρος LLM
Αγ. Σοφίας 24
Θεσσαλονίκη 54622
Τηλ: 2313 079293
Κιν: 6977568673
Email: dsiopi.law@gmail.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!