fbpx

Όσο ήμασταν παντρεμένοι, πλήρωνα εγώ το δάνειό του. Τώρα, που χωρίσαμε, πώς μπορώ να πάρω τα χρήματά μου πίσω;

| 9 Οκτωβρίου 2017
ADVERTISEMENT

Καλησπέρα σας

Το ερώτημά μου είναι: σε όλη τη διάρκεια του γάμου, έχοντας “κοινό ταμείο”, αποπλήρωνα οφειλή από ανοικτό δάνειο, που είχε πάρει ο σύζυγος, πριν παντρευτούμε. Η μεταφορά των χρημάτων προς το δάνειο γινόταν από τη μισθοδοσία μου, επειδή “βόλευε” λόγω τήρησης της μισθοδοσίας μου στην ίδια τράπεζα και για να μην πληρώνουμε προμήθειες. Τώρα στο διαζύγιο, πώς μπορώ να διεκδικήσω χρήματα πίσω; Αυτός απλά μου λέει “ευχαριστώ”!.


ADVERTISEMENT

Ευχαριστώ

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Νίκη Ροδίτη

Εφόσον η καταβολή έγινε στα πλαίσια του συζυγικού βίου και με διάθεση δωρεάς (διότι οι καταβολές ελάμβαναν χώρα με τη θέληση της καταβαλούσης), είναι δύσκολο να αναζητηθούν τα χρήματα αυτά, και ειδικά εφόσον έχει παρέλθει πενταετία. Βέβαια, υπάρχει δυνατότητα να αναζητηθούν με διαφορετική νομική βάση, του αδικαιολογήτου πλουτισμού (και 20ετή παραγραφή), αλλά είναι δύσκολο να αποδειχθεί ότι δεν ήταν δωρέα από ηθικό καθήκον στα πλαίσια του γάμου, οπότε δεν είναι εύκολο να αποδειχθεί ότι έγιναν άνευ θελήσεως. Από κει και πέρα, ο Νόμος δίδει την δυνατότητα σε κάθε σύζυγο, μετά την αμετάκλητη λύση του γάμου ή την συμπλήρωση τριετούς διαστάσεως να επιδιώξει την συμμετοχή στ’αποκτήματα του γάμου, δηλαδή να αξιώσει από τον άλλο σύζυγο τουλάχιστον το 1/3 της επαυξήσεως που πέτυχε στην περιουσία του ο υπόχρεος σύζυγος. Δηλαδή να ζητήσει τουλάχιστον το 1/3 από την περιουσία που δημιούργησε ο άλλος. Η αύξηση υπολογίζεται από την αρχή του γάμου και δεν συνυπολογίζονται σ’αυτή τυχόν δωρεές που ο υπόχρεος έλαβε από τους γονείς του. Εάν όμως φερ’ ειπείν σε μία οικοδομή γονιής παροχής ο υπόχρεος σύζυγος έριξε χρήματα και ένα μία πολυτελή κατασκευή, τότε η προσαύξηση αυτή της αξίας του εν λόγω ακινήτου υπολογίζεται ως προσαύξηση της περιουσίας μετά τον γάμο και μπορεί να αναζητηθεί τουλάχιστον το 1/3 της αξίας της (και περισσότερο φυσικά, εάν ο δικαιούχος αποδείξει ότι  συνέβαλε περισσότερο από το 1/3). Φυσικά, η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και θα πρέπει να αποτιμηθεί σε συνεργασία με κάποιον δικηγόρο η όλη περιουσία του υποχρέου, από πότε αυτή αυξήθηκε κοκ.


ADVERTISEMENT

Νίκη Ροδίτη-Δικηγόρος
Δικηγορικό γραφείο Κωνσταντίνου Χάνου-Νίκης Ροδίτη
Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού 4, Χαλκίδα
Τηλέφωνο: 22210-76788                                                                                          Web: www.kostashanos-nikiroditilawoffice.gr

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ