fbpx

Ως φοιτήτρια παίρνω ένα μέρος από τη σύνταξη χηρείας της μητέρας μου. Αν εργαστώ, χάνω το ποσό αυτό;

| 25 Απριλίου 2018
ADVERTISEMENT

Καλησπέρα σας

Η μητέρα μου παίρνει σύνταξη χηρείας λόγω θανάτου του πατέρα μου και παίρνω και εγώ ένα ποσοστό ως φοιτήτρια κάτω των 24 (συγκεκριμένα είμαι 21). Σε περίπτωση εργασίας μου το δικό μου ποσό θα κοπεί; Εάν ναι, αν σταματήσω την εργασία θα μπορεί να επαναχορηγηθεί; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!


ADVERTISEMENT

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Δάφνη Ι. Σιώπη

Για να σας απαντήσουμε στο ερώτημα που μας θέσατε, αρχικά θα πρέπει να διευκρινιστεί ο χρόνος θανάτου του πατέρα σας και η έναρξη χορήγησης της σύνταξης λόγω θανάτου. Με τον νέο ασφαλιστικό νόμο 4387/2016, θεσπίστηκαν νέες διατάξεις ως προς την χορήγηση σύνταξης χηρείας, οι οποίες ωστόσο έχουν εφαρμογή μόνο στις περιπτώσεις που ο θάνατος επήλθε μετά την έναρξη εφαρμογής του ανωτέρω νόμου και συγκεκριμένα από 13.05.2016 και εφεξής. Στις νέες αυτές διατάξεις δεν προβλέπεται η διακοπή της συνταξιοδότησης των τέκνων σε περίπτωση που αυτά αναλάβουν εργασία ή αυτοαπασχοληθούν ή λάβουν σύνταξη από ίδιο δικαίωμα. Στις ρυθμίσεις ωστόσο του παλιότερου νόμου και συγκεκριμένα στο άρθρο 29 παρ. 6 του Ν. 1846/1951, ορίζεται ότι το δικαίωμα σε σύνταξη των παιδιών υφίσταται εφόσον αυτά δεν εργάζονται ή δεν ασκούν κάποιο επάγγελμα ή δεν παίρνουν σύνταξη από δική τους εργασία από το Δημόσιο, ΝΠΔΔ ή οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης. Μάλιστα, στη συνέχεια ο Ν. 2556/97, με το άρθρ. 20 παρ. 1, όρισε επίσης ότι το δικαίωμα σύνταξης για άγαμα παιδιά, παύει με τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους ή σε περίπτωση συνεχίσεως των σπουδών σε ανώτερα ή ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα με τη συμπλήρωση του 24ου έτους, εφόσον δεν ασκούν επάγγελμα ή δεν λαμβάνουν σύνταξη από δική τους εργασία.

Επομένως, αν ο θάνατος του πατέρας σας επήλθε μετά την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου, ήτοι μετά τις 13.05.2016, τότε δεν διακόπτεται η συνταξιοδότησή σας μέχρι την ηλικία των 24 χρόνων σας, σε περίπτωση που αναλάβετε εργασία ή αυτοαπασχοληθείτε ή λάβετε σύνταξη από ίδιο δικαίωμα. Από την άλλη μεριά, αν ο θάνατος του πατέρα σας και ως εκ τούτου το δικαίωμα χορήγησης σύνταξης χηρείας προέκυψε πριν τις 13.05.2016, οπότε και άρχισε η ισχύ του νέου ασφαλιστικού νόμου, τότε ισχύουν για εσάς οι διατάξεις του παλαιότερου ασφαλιστικού νόμου, με αποτέλεσμα αν εσείς εργαστείτε ή ασκήσετε κάποιο επάγγελμα πριν την ηλικία των 24 χρόνων σας, να διακοπεί η συνταξιοδότηση σας λόγω θανάτου.


ADVERTISEMENT

Περαιτέρω, όσον αφορά το ερώτημά σας για επαναχορήγηση της εν λόγω σύνταξης σε περίπτωση που διακόψετε την εργασία σας, εφόσον στον νόμο ορίζεται ότι η σύνταξη χορηγείται στα άγαμα τέκνα που συνεχίζουν τις σπουδές τους σε ανώτερα ή ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τη συμπλήρωση του 24ου έτους, σε περίπτωση λοιπόν που διακόψετε την εργασία σας, θεωρώ ότι είναι ορθό να σας επαναχορηγηθεί η σύνταξη μέχρι να συμπληρώσετε το ανωτέρω οριζόμενο όριο ηλικίας των 24 χρόνων. Σε κάθε περίπτωση βέβαια καλό θα είναι να απευθυνθείτε στον ασφαλιστικό φορέα που είναι και ο πλέον αρμόδιος για να σας δώσει σαφείς απαντήσεις για την περίπτωσή σας.

Δάφνη Ι. Σιώπη
Δικηγόρος LLM
Αγ. Σοφίας 24
Θεσσαλονίκη 54622
Τηλ: 2313 079293
Κιν: 6977568673
Email: dsiopi.law@gmail.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ