fbpx

Οι κόρες μου δημιουργούν προβλήματα στη νέα μου οικογένεια και με βλέπουν σαν κουμπαρά. Πώς μπορώ να τις διαγράψω από παιδιά μου;

| 10 Νοεμβρίου 2017
ADVERTISEMENT

Καλημέρα σας

Έχω χωρίσει από το 2002 και από το γάμο αυτό απέκτησα 2 κόρες (17 και 18 χρόνων σήμερα). Το 2008 ξαναπαντρεύτηκα και έχω αποκτήσει μια κόρη 7 χρόνων.


ADVERTISEMENT

Οι σχέσεις με τις μεγάλες μου κόρες όσο κι αν προσπάθησα, πήγαν από το κακό στο χειρότερο με απότελεσμα να δημιουργούν συνεχώς προβλήματα στην οικογένεια μου. Δεν έχουν επιδιώξει ποτέ επικοινωνία με εμένα και την οικογένεια μου, όσο κι αν έχουμε προσπαθήσει. Το μόνο, που τις ενδιαφέρει είναι τα χρήματα (μέχρι και σήμερα είναι όλες οι διατροφές πληρωμένες). Έφτασαν στο σημείο να θέλουν να αλλάξουν το όνομά τους και η ενήλικη κόρη να μου κάνει αγωγή για διατροφή ενηλίκου μια εβδομάδα μετά την ενηλικίωσή της.

Για αυτούς και πολλούς άλλους λόγους θέλω να ξέρω, αν μπορώ να τα διαγράψω από παιδιά μου. Ξέρω, ότι ακούγεται σκληρό, αλλά για να φτάσω σε αυτό το σημείο μετά από 15 συνεχούς προσπάθειας να τα φέρω κοντά μου φανταστείτε, τί έχουμε περάσει σαν οικογένεια. Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.

Με εκτίμηση

Απαντάει η δικηγόρος Θεσσαλονίκης κυρία Ειρήνη Καψάλη 


ADVERTISEMENT

Χαίρετε. Ο θεσμός της πατρότητας δεν μπορεί για κανέναν λόγο και με κανέναν τρόπο να ανατραπεί ή να ακυρωθεί, ακόμα κι αν κάποιος αισθάνεται ότι αυτό αποτελεί τη μόνη λύση στα τυχόν οικογενειακά του προβλήματα.
Το να διαγράψετε τις κόρες σας από παιδιά σας, επομένως, δεν είναι εφικτό, εφόσον είστε βέβαιος για την πατρότητα των τέκνων σας και δεν την αμφισβητείτε.
Ο νόμος σας δίνει, όμως, το δικαίωμα, δυνάμει του άρθρου 1840 του Αστικού Κώδικα, να αποκληρώσετε τα τέκνα σας, να τους στερήσετε, δηλαδή, μέσω διαθήκης τη νόμιμη μοίρα τους στην κληρονομία σας.
Οι προϋποθέσεις που θα πρέπει να συντρέχουν διαζευτικά και όχι σωρευτικά είναι οι εξής:
α) αν επιβουλεύτηκαν τη ζωή τη δική σας, της συζύγου σας ή άλλου κατιόντος σας, β)αν σας έχουν προκαλέσει με δόλο σωματικές κακώσεις,
γ) αν έχουν καταδικαστεί για τέλεση κακουργήματος ή σοβαρού πλημμελήματος τελούμενο με πρόθεση σε βάρος σας,
δ) αν αθέτησαν κακόβουλα την εκ του νόμου υποχρέωσή τους να σας διατρέφουν, και, τέλος,
ε) εάν ζουν βίο άτιμο ή ανήθικο, παρά τη θέλησή σας.
Σημειωτέο ότι η αποκλήρωση θα μπορούσε να προσβληθεί στο αρμόδιο δικαστήριο από τα τέκνα σας μετά το θάνατό σας, ώστε ο δικαστής θα αποφανθεί επί της υπόθεσης, ανάλογα με τους πραγματικούς και νομικούς ισχυρισμούς της κάθε πλευράς.

Ειρήνη Καψάλη
Δικηγόρος

Βασιλέως Ηρακλείου 25
Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 54624
Τηλέφωνο: 2310-225738
Web: http://ekapsali.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ