fbpx

Τα πρώην πεθερικά μου, κακοποιούν συναισθηματικά τα παιδιά μου. Τί να κάνω;

| 12 Δεκεμβρίου 2014
ADVERTISEMENT

Ερώτηση

«Κατα τη διαρκεια των τελευταιων διανυκτερευσεων των παιδιων μου στον πατερα τους σημειωθηκε περιστατικο ψυχολογικης κακοποιησης και εκβιασμου. Το οποιο καταλαβα μετα απο συνεδριες με ειδικο θεραπευτη και μου το ειπε ο μεγαλος μου γιος. Η πρωην πεθερα μου απειλει το παιδι μου ειδικα το μεγαλο οτι αν δεν κανει πχ ζημιες στο σπιτι μου η φερθει ασχημα σε εμενα θα το χτυπησει επισης τους λεει συνεχεια οτι θα πεθανω λογω οτι εχω χρονιο προβλημα υγειας (καρδιολογικο αλλα ζω δουλευω κανονικα απλα εχω κανει επεμβασεις) . Τα παιδια μου πλεον δεν επιθυμουν να πηγαινουν εκει και να βλεπουν τον πατερα τους.Απο την αλλη πλευρα δεν εχει γινει κινηση επικοινωνιας και γενικως ειναι εξαφανισμενοι αλλα ξερω οτι θα εμφανιστουν καποια ημερα.  Τα μικρα μου παρακολουθουνται απο ειδικο βλεπουν εφιαλτες εχουν προσκοληθει πανω μου μετα το τελευταιο εντονο περιστατικο οτι τους ειπε η γιαγια τους οτι θα πεθανω στα σιγουρα και τα τρομαξε.Προσπαθουμε σπιτι να βρουμε τις ισορροπιες μου νομικα μπορω να κινηθω με ασφαλιστικα μετρα ωστε να τελειωσει η εν λογω κυρια να φερεται ετσι και να προστατεψω τα παιδια μου απο αυτους. ο πατερας ειναι απων οποτε τα βλεπει ομως τα πηγαινει και ειναι μαζι με τους γονεις του.. εχω συμβουλευτει και το δικηγορο μου αλλα δεν τον βλεπω δεκτικο αλλα θελω να τα προστατεψω μεθαυριο η κυρια αυτη προκειμενου να με εκδικηθει να κανει κατι χειροτερο και δεν θελω να παθουν κατι τα παιδια μου ουτε να αρχισω να τα “Στρεφω εναντιον τους” που σημειωτεον κρατησα σταση που δεν ειπα ποτε κακο λογο 7 χρονια που χει φυγει για αυτον και την οικογενεια του . Σας παρακαλω σας ζητω βοηθεια ειναι συναισθηματικη κακοποιηση ολο αυτο…….τι μπορω να κανω να τα προστατεψω;».


ADVERTISEMENT

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Σοφία Βλάχου-Ζουνέλη, από τη Δικηγορική εταιρία «A Law firm»

Σύμφωνα με το άρθρο  1520 παρ.2 «οι γονείς δεν έχουν το δικαίωμα να εμποδίζουν την επικοινωνία του τέκνου με τους απώτερους ανιόντες του, εκτός αν υπάρχει σοβαρός λόγος»

Κατά τη διατύπωση του ως άνω άρθρου, οι γονείς δεν έχουν το δικαίωμα να εμποδίζουν την επικοινωνία του τέκνου με τους απώτερους ανιόντες του, εκτός αν υπάρχει σοβαρός λόγος. Κατά την έννοια της διατάξεως αυτής ο παππούς και η γιαγιά έχουν το ίδιο και αυτοτελές δικαίωμα, που πηγάζει ευθέως από το νόμο, προσωπικής επικοινωνίας με τα εγγόνια, ακόμη και σε περίπτωση θανάτου του ενός γονέα, που είναι παιδί τους.


ADVERTISEMENT

Σκοπός του δικαιώματος επικοινωνίας των ανιόντων, όπως άλλωστε του ίδιου του γονέα με το ανήλικο τέκνο, είναι η ικανοποίηση του φυσικού αισθήματος αγάπης μεταξύ αυτών και η αποτροπή της αμοιβαίας αποξένωσής τους, η οποία θα ασκούσε βλαπτική επίδραση στο συμφέρον του παιδιού.

Ο αρνητικός τρόπος με τον οποίο είναι διατυπωμένη η ανωτέρω διάταξη εξηγείται από το ότι ο νόμος θέλησε να τονίσει την αυθυπαρξία του δικαιώματος επικοινωνίας του παππού και της γιαγιάς με τα ανήλικα εγγόνια και ότι η ρυθμιζόμενη επικοινωνία των ανωτέρω προσώπων είναι δυνατόν κατ’ εξαίρεση να παρεμποδιστεί από τον γονέα ή τους γονείς που ασκούν τη γονική μέριμνα, όταν συντρέχει κάποιος σοβαρός λόγος, ενώ παρόμοιος αποκλεισμός δεν είναι δυνατός, όταν πρόκειται για επικοινωνία παιδιού με τον γονέα του.

Στην περίπτωσή σας φαίνεται ότι η επικοινωνία με τους ανιόντες ταράζει και ανησυχεί τα παιδιά , γεγονός το οποίο βεβαιώνει και ειδικός θεραπευτής. Συνεπώς έχετε σοβαρό λόγο να προσπαθήσετε να εμποδίσετε τη μεταξύ τους επικοινωνία. Η κατάσταση περιπλέκεται διότι το δικαίωμα επικοινωνίας του πατέρα διασταυρώνεται με εκείνο των παπούδων καθώς όπως αναφέρετε, ο πατέρας τους τα βλέπει στο σπίτι των γονιών του. Σε πρώτη φάση θα μπορούσατε να συμφωνήσετε με ένα ιδιωτικό συμφωνητικό το δικαίωμα επικοινωνίας του πατέρα, στο οποίο να αναφέρετε ρητά ότι αυτό δεν θα ασκείται στο σπίτι των γονιών του, εξηγώντας λεπτομερώς τους λόγους για τους οποίους  προβλέπεται ένας τέτοιος όρος.

Αν οι σχέσεις σας με τον πατέρα δεν επιτρέπουν μια τέτοια λύση τότε θα μπορούσατε να ασκήσετε ασφαλιστικά μέτρα με τα οποία να ζητάτε  τη διακοπή επικοινωνίας των ανιόντων με τα εγγόνια τους αποδεικνύοντας το σοβαρό λόγο για τον οποίο ζητάτε μια τέτοια απαγόρευση.

Δικηγορική εταιρία «A Law firm»
Σοφία Βλάχου-Ζουνέλη
Δικηγόρος
Πατρ. Ιωακείμ 8,
Αθήνα 10674
Τηλ: +30 210 7236050
Fax: +30 210 7236052
Email:s.vlachou@alawfirm.gr
Web: http://www.alawfirm.gr

Η κυρία Σοφία Βλάχου Ζουνέλη, συμμετέχει στο ειδικό πρόγραμμα “Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν” που σου χαρίζει τη πρώτη συνάντηση μαζί της, εντελώς δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να δείς εδώ ενώ μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ