Οι ενοικιαστές δεν πληρώνουν το ενοίκιο επειδή έκαναν και τρίτο παιδί. Μπορούμε να λήξουμε το συμβόλαιο;

0

Καλησπέρα σας, θα ήθελα να κάνω την εξής ερώτηση: Νοικιάσαμε το 2015 σε ένα ζευγάρι με παιδάκια ένα ακίνητο στο οποίο μέναμε εγώ, ο άντρας μου και τα παιδιά μας και εμείς μετακομίσαμε σε άλλο. Λόγω απόκτησης τρίτου παιδιού, το ζευγάρι δεν είναι τυπικό στο μισθίο του. Δίνουν συνέχεια έναντι, και καθυστερούν πάνω από 2 ενοίκια κάθε φορά. Τώρα κοντεύουν 4 ενοίκια καθυστέρηση. Ανθρώπινα και μόνο δεν θέλουμε να κάνουμε έξωση, αλλά μπορούμε να τους ενημερώσουμε ότι δεν θα ανανεώσουμε το συμβόλαιο τους. Ήταν για 2 χρόνια και λήγει τον Ιούνιο του 2017. Μπορούμε να λήξουμε το συμβόλαιο ή δικαιούνται παράταση; Την εγγύηση θα πρέπει να την επιστρέψουμε ή την χάνουν; Σας ευχαριστώ πολύ.

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Κατερίνα Μπασιαρίδου

Σύμφωνα με το άρθρο 1 κεφ. Γ παρ. 5 του ν. 2235/1994 «Η μίσθωση ακινήτου για κατοικία ισχύει τουλάχιστον για τρία (3) έτη, κι αν ακόμη έχει συμφωνηθεί για βραχύτερο χρονικό διάστημα ή για αόριστο χρόνο». Επειδή όπως αναφέρετε, η σύμβαση μίσθωσης που έχετε συνάψει λήγει τον Ιούνιο του2017, άρα είναι ορισμένου χρόνου και η διάρκειά της έχει συμφωνηθεί για δυο έτη, επομένως βάσει και της προαναφερθείσας διάταξης, η μισθωτική σύμβαση θα πρέπει να διαρκέσει για τουλάχιστον ένα έτος ακόμη, αφού η τριετία είναι η ελάχιστη διάρκεια που αξιώνει ο νόμος για τις μισθώσεις κατοικίας. Στο συμβόλαιο επομένως, μολονότι έχει καταρτισθεί για δύο έτη, εντούτοις θα έχει διάρκεια τουλάχιστον τρία έτη, και δεν μπορείτε να τους ενημερώσετε πως δεν θα ανανεώσετε το συμβόλαιο. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να τους εξώσετε νωρίτερα σε περίπτωση μη καταβολής των οφειλομένων. Όσον αφορά την εγγύηση, ο εκμισθωτής υποχρεούται  καταρχάς να την επιστρέψει, εφόσον ο μισθωτής κατά την παράδοση του μισθίου είναι συνεπής ως προς όλες του τις υποχρεώσεις. Εδώ, όπως αναφέρετε, σας χρωστάει  ήδη κάποια ενοίκια, οπότε θα μπορούσατε να κρατήσετε την εγγύηση, και να συμψηφισθεί με ένα μέρος ως προς τα υπόλοιπα οφειλόμενα μισθώματα. Οπωσδήποτε θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και όσα προβλέπει το μισθωτήριο που υπογράφηκε αναφορικά με την εγγύηση.

Κατερίνα Μπασιαρίδου
Δικηγόρος
Βασιλίσσης Σοφίας 6, T.K. 106 74 Αθήνα
Τηλέφωνα: 210 36 24 769, 211 7 80 80 80
Fax: 210 36 24 703
Email:katerina@efotopoulou.gr
Web: http://efotopoulou.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!