Ο σύζυγος μου έχει αναγνωρίσει ένα παιδί εκτός γάμου και θα έρθει στην Ελλάδα να γνωριστούν. Δικαιούται κληρονομιά;

0

Ο σύζυγος μου είχε αναγνωρίσει ένα παιδί εκτός γάμου πριν παντρευτούμε. Μέχρι που ενηλικιώθηκε έστελνε το καθορισμένο ποσό διατροφής στην Αυστρία, όπου διαμένει το παιδί με τη μαμά του. Τόσα χρόνια δεν έγινε προσπάθεια να γνωρίσει το παιδί τον πατέρα του. Πρόσφατα όμως έστειλαν ένα μήνυμα ότι έρχεται η ενήλικη πλέον κόρη, για διακοπές στην Ελλάδα και θα ήθελε να την ξεναγήσει ο πατέρας της. Μαζί έχουμε αποκτήσει ένα κορίτσι 12 χρονών. Ο άντρας μου έχει στο όνομα του ένα ακίνητο-εξοχικό. Η ερώτηση μας είναι η εξής: Έχει αυτό το παιδί κληρονομικά δικαιώματα από τον άντρα μου, ο οποίος ποτέ δεν συνέζησε με τη μητέρα του παιδιού του; (Απλώς το αναγνώρισε και δεν τους ξαναείδε ποτέ) Κι ένα δεύτερο ερώτημα είναι: Αν απαιτήσει το παιδί να γνωρίσει τον πατέρα του, μπορεί εκείνος να το αρνηθεί;

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Δάφνη Ι. Σιώπη

Αγαπητή αναγνώστρια,

Από την στιγμή που έχει προχωρήσει σε εκούσια αναγνώριση του τέκνου με συμβολαιογραφική πράξη, αυτό εξομοιώνεται πλήρως με τέκνο γεννημένο σε γάμο, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι έχει τα ίδια δικαιώματα με το παιδί που έχετε αποκτήσει μαζί. Μεταξύ των εν λόγω δικαιωμάτων, περιλαμβάνεται ασφαλώς και το κληρονομικό δικαίωμα σε ποσοστό ίσο με το έτερο τέκνο. Ακόμη και σε περίπτωση αποκλεισμού του αναγνωρισμένου παιδιού με διαθήκη, το τελευταίο θα έχει δικαίωμα να διεκδικήσει από την κληρονομιαία περιουσία το ποσοστό της νόμιμης μοίρας, το οποίο ισούται με το ήμισυ του ποσοστού που θα ελάμβανε εάν μεσολαβούσε εξ αδιαθέτου διαδοχή, δηλαδή διαδοχή χωρίς διαθήκη.

Ως προς το δεύτερο ερώτημα που θέτετε, αυτό δεν έχει νομική φύση, αλλά κυρίως ηθική. Πράγματι, σύμφωνα με τον νόμο δεν υποχρεώνεται κάποιος να συναναστρέφεται και να επικοινωνεί με το τέκνο του, αλλά αυτό είναι κάτι που απόκειται αποκλειστικά και μόνο στην δική του βούληση και επιλογή.

Με εκτίμηση,

Δάφνη Ι. Σιώπη
Δικηγόρος LLM
Αγ. Σοφίας 24
Θεσσαλονίκη 54622
Τηλ: 2313 079293
Κιν: 6977568673
Email: dsiopi.law@gmail.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!