Ο συντροφός μου έχει οφειλές στο δημόσιο. Αν παντρευτούμε θα αντιμετωπίσω και εγώ πρόβλημα με την εφορία;

Ο συντροφός μου έχει οφειλές στο δημόσιο. Αν παντρευτούμε, και κάνουμε κοινή φορολογική δήλωση, θα αποκτήσω και εγώ πρόβλημα τύπου δέσμευσης λογαριασμών ή ακόμη και κατάσχεσης ακινήτων;

Απαντάει η λογίστρια, φοροτεχνικός και οικονομική σύμβουλος κυρία Ειρήνη Τσεσμελή

Αγαπητή Κυρία,

από την στιγμή που θα έχετε κοινούς λογαριασμούς, και του κάνουν κατάσχεση καταθέσεων δεν θα μπορείτε ούτε εσείς να κάνετε κινήσεις απο τον λογαριασμό που θα έχετε απο κοινού.

΄Οσον αφορά την φορολογική δήλωση, δεν θα μπορείτε να πάρετε φορολογική ενημερότητα, διότι η δήλωση σας θα είναι κοινή.

Τέλος, όσον αφορά τα ακίνητα, προς το παρόν ισχύει κατάσχεση για αυτόν που χρωστάει. Εαν έχετε ακίνητο μαζί θα κατάσχεται κατά το ποσοστό που ανήκει στον σύζυγο, αυτό όμως έχει επιπτώσεις και στο υπόλοιπο ακίνητο.

Για ότι είναι στην κατοχή σας πρίν από το γάμο, δεν έχετε πρόβλημα τουλάχιστον με τις τρέχουσες διατάξεις, αν και οφείλω να σας ενημερώσω πως έχουν υπάρξει περιπτώσεις λόγω κοινής φορολογικής δήλωσης, να προβούν σε κατασχέσεις στην σύζυγο εφόσον δεν είχε ο σύζυγος.

Μετά άντε να αποδείξεις πως έχουν τα πράγματα.

Με εκτίμηση

Ειρήνη Τσεσμελή
Φοροτεχνικός- Λογίστρια-Οικονομική Σύμβουλος
Θράκης 10, Άγιος Δημήτριος Μπραχάμι
Τηλέφωνο: 2112102823
Κινητό: 6976982983
Web: www.taxgservices.gr
Email:tsesmeliservises@gmail.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!