Ο σύντροφός μου απειλεί, ότι θα μου πάρει την κόρη μας. Μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο;

0

Έχω μια κόρη 30 ημερών. Ο πατέρας της, με τον οποίο δεν είμαστε παντρεμένοι, ούτε την έχει αναγνωρίσει ακόμα, μετά από πολύ ξύλο και χαστούκια (πονάω ακόμα στην τομή μου, αυτός ήταν και ο λόγος, που ξεκίνησε ο καυγάς) μου είπε, ότι θα μου την πάρει. Η ερώτηση μου είναι: Μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο; Ευχαριστώ πολύ.

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Δάφνη Ι. Σιώπη

Σε περίπτωση τέκνου γεννημένου εκτός γάμου, το οποίο αναγνωρίζεται από τον πατέρα του, ο τελευταίος, σύμφωνα με το άρθρο 1515 του Αστικού Κώδικα, αποκτά γονική μέριμνα, την οποία όμως ασκεί αν υπάρχει συμφωνία αμφοτέρων των γονέων ή αν έπαυσε η γονική μέριμνα της μητέρας ή αν η τελευταία αδυνατεί να την ασκήσει για νομικούς ή πραγματικούς λόγους. Σε περίπτωση μη αναγνώρισης του παιδιού, η γονική του μέριμνα ανήκει αποκλειστικά στην μητέρα του.

Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η αναγνώριση του τέκνου από τον πατέρα του γίνεται είτε εκούσια, με συμβολαιογραφικό έγγραφο, υπό την προϋπόθεση ότι συναινεί σε αυτήν η μητέρα, είτε δικαστικώς, με άσκηση αγωγής εκ μέρους του πατέρα, εάν η μητέρα αρνείται να συναινέσει στην εκούσια αναγνώριση του παιδιού από τον πατέρα του.

Βάσει των ανωτέρω, συνάγεται ότι στην προκειμένη περίπτωση, την αποκλειστική γονική μέριμνα του ανηλίκου βρέφους σας την έχετε εσείς, ενώ ο πατέρας του δεν έχει κανένα απολύτως δικαίωμα στο παιδί. Διατηρεί φυσικά το δικαίωμα να αναγνωρίσει το τέκνο σας, είτε συμβολαιογραφικά (εφόσον συναινέσετε σε αυτό), είτε δικαστικά (σε περίπτωση που αρνηθείτε να συναινέσετε). Ακόμη, όμως, και αν επιτευχθεί εκούσια ή δικαστικά η αναγνώριση του παιδιού σας από τον βιολογικό του πατέρα, η γονική μέριμνα και πάλι θα ασκείται από εσάς, εκτός αν συμφωνήσετε να ασκείται από κοινού με τον πατέρα ή εάν αδυνατείτε για κάποιον λόγο να την ασκήσετε. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο πατέρας του παιδιού δεν μπορεί να το απομακρύνει από εσάς, ούτε τώρα, αλλά ούτε και αν προβεί σε αναγνώρισή του.

Δάφνη Ι. Σιώπη
Δικηγόρος LLM
Αγ. Σοφίας 24
Θεσσαλονίκη 54622
Τηλ: 2313 079293
Κιν: 6977568673
Email: dsiopi.law@gmail.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!